Trump strica legaturile cu Cuba, dupa ce Obama le reinnodase dupa 50 de ani de ruptura

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 12:12
5802 citiri
Trump strica legaturile cu Cuba, dupa ce Obama le reinnodase dupa 50 de ani de ruptura
Foto:Twitter/Donald J. Trump

Donald Trump ataca vineri una dintre initiativele cele mai emblematice ale lui Barack Obama, si anume apropierea fata de Cuba, lansata in 2014 dupa mai bine de o jumatate de secol de tensiuni.

Intr-un discurs la Miami, in Florida, el urmeaza, potrivit unui oficial american, sa anunte atat interzicerea tranzactiilor cu entitati controlate de armata cubaneza, omniprezente in sectorul turismului, cat si o aplicare mai stricta a restrictiilor impuse calatoriilor catre insula comunista, relateaza AFP.

Departe de promisiunile pe care le-a facut in campanie, de a sterge cu o lovitura de condei initiativele precedesorului sau democrat, republicanul miliardar urmeaza sa opteze pentru niste ajustari limitate - insa restabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari foste inamice nu este pusa in discutie.

Noul locatar de la Casa Alba, atent sa transmita semnale unei baze anticastriste care l-a sustinut in Florida sa fie ales, intentioneaza sa marcheze diferenta.

Este dificila o masurare a priori a impactului exact al restrictionarii deplasarilor asupra sectorului turistic cubanez, aflat in plina boom.

Aproape 300.000 de americani s-au dus pe insula in primele cinci luni din 2017, reprezentand o crestere cu 145% intr-un an. In 2016, Cuba a primit 284.937 de vizitatori din Statele Unite, cu 74% mai multi decat in 2015.

Pe plan economic, Trump urmeaza sa anunte interzicerea oricaror tranzactii financiare cu puternicul Grup de Administrare a Intreprinderilor (Gaesa, un holding de stat controlat de forsele armate) sau cu filialele acestuia.

Zborurile comerciale si croazierele catre Cuba nu ar urma, insa, sa fie afectate de acest anunt.

Retorica razboiului rece

Sectorul foarte sensibil al turismului - contacte cu straini si venituri directe in valuta - este unul dintre domeniile de predilectie ale armatei, care administreaza companii aeriene, hoteluri, restaurante, porturi de agrement, agentii de inchiriere de vehicule sau mari magazine.

Cele doua conglomerate turistice - Gaviota si Cubanacan - fac parte din Gaesa, al carui presedinte executiv, colonelul Luis Alberto Rodriguez Lopez-Callejas, este ginerele presedintelui cubanez Raul Castro.

Inaintea anuntului prezidential, reteaua hoteliera Starwood, care a inaugurat in urma cu un an un Sheraton in Cuba, a iesit in prima linie ca sa avertizeze sa nu se faca un pas inapoi. Grupul asigura gestiunea Four Points, de aproape 200 de camere, situat in vestul Havanei si care apartine grupului Gaviota.

"Indemnam administratia Trump sa foloseasca turismul ca pe un instrument strategic in eforturile sale de imbunatatire a relatiilor cu Cuba (...), mai degraba decat sa revina la politici din trecut", a lansat Arne Sorenson, presedintele Marriott International.

Potrivit unui oficial de la Casa Alba, obiectivul viitoarelor masuri este o distantare fata de politica administratiei Obama "care imogatea armata si serviciile de informatii ce joaca un rol central in oprimare pe insula".

Administratia Trump insista asupra necesitatii unei ajustari in numele apararii drepturilor omului.

La unison, ONG-uri au denuntat dinainte acest viraj de 180 de grade.

Amnesty International (AI) a avertizat impotriva consecintelor nefaste pentru cubanezi a unei reveniri "la retorica Razboiului Rece si la izolare".

Cubanezii, "penalizati"

In discursul sau, Trump urmeaza sa afirme opozitia Statelor Unite - in lipsa unor schimbari politice substantiale - fata de ridicarea embargoului impus insulei comuniste.

La sfarsitul lui 2016, Statele Unite s-au abtinut - pentru prima oara - de la adoptarea unei rezolutii a Adunarii Generale a ONU care cere incetarea embargoului american impus Cubei din 1962. Textul a fost adoptat cu 191 de voturi si doua abtineri (Statele Unite si Israel) de cei 193 de membri ai Adunarii.

In aplauze sustinute, ambasadoarea americana de la acea vreme Samantha Power a subliniat "noua abordare" fata de havana a administratiei Obama.

Ridicarea embargoului este de resortul Congresului Statelor Unite, ale carui camere sunt controlate de republicani.

Ben Rhodes, un fost consilier al lui Barack Obama care a jucat un rol central in intinderea unei maini Haveni, a criticat aspru, joi seara, abordarea noii administratii.

"Toate limitele impuse voiajului ii penalizeaza pe micii intreprinzatori cubanezi - restaurante, magazine, taxiuri - care depind de turism ca sa traiasca", a subliniat el pe Twitter, relevand totodata riscul, prin franarea deschiderii, de a "impinge Cuba catre China si Rusia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Trump discurs Miami, #Donald Trump relatie Cuba , #presedinte SUA
Comentarii