Trump suspenda ajutorul financiar pentru spitalele palestiniene din Ierusalimul de Est

Duminica, 09 Septembrie 2018, ora 10:25
3731 citiri
Trump suspenda ajutorul financiar pentru spitalele palestiniene din Ierusalimul de Est
Foto: Hepta.ro

Donald Trump a decis sa suspende sprijinul financiar de 25 de milioane de dolari acordat spitalelor palestiniene din Ierusalimul de Est. "Un santaj politic", spun palestinienii.

"Presedintele a ordonat trecerea in revista a ajutorului american pentru Autoritatea Palestiniana si in Cisiordania si Gaza, pentru a se asigura ca aceste fonduri sunt cheltuite in acord cu interesele nationale americane", a declarat sambata seara un responsabil al Departamentului de Stat de la Washington, citat de AFP.

"Consecinta a acestei treceri in revista, la solicitarea presedintelui, vom redirectiona aproape 25 de milioane de dolari initial prevazute pentru reteaua de spitale din Ierusalimul de Est. Aceste fonduri vor merge la proiecte prioritare in alta parte", a adaugat el.

Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a denuntat un "santaj politic" mergand impotriva "decentei umane si moralitatii".

"Suspendand fonduri vitale pentru spitalele din Ierusalimul de Est, ca spitalul Augusta Victoria si spitalul oftalmologic Sf. Ioan, guvernul american ameninta sa provoace instabilitate si sa dauneze grav miilor de pacienti palestinieni", a afirmat Hanan Ashrawi, o responsabila a OEP.

Serviciile premierului palestinian au denuntat o "decizie rusinoasa".

Administratia americana a anuntat deja ca nu va mai finanta Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA), la o saptamana dupa ce a suspendat un ajutor de peste 200 milioane de dolari (170 de milioane de euro) pentru palestinieni.

Presedintele american, Donald Trump, a declarat ca a luat aceste decizii pentru a-i forta pe palestinieni sa negocieze.

"Statele Unite le platesc sume enorme. Eu spun: 'Veti avea bani, dar nu va vom plati inainte de a incheia un acord. Daca nu ajungem la un acord, nu va dam bani", a declarat el in fata liderilor unor organizatii evreiesti din Washington. "Este lipsit de respect cand oamenii nu vin la masa (negocierilor) ", a remarcat Trump.

Autoritatea Palestiniana a rupt toate contactele cu Washingtonul dupa recunoasterea de catre Donald Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului la inceputul lunii decembrie, iar, in prezent, neaga orice rol de mediator in procesul de pace pentru SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump SUA Ierusalim Palestina , #presedinte SUA