Trump vrea sa recunoasca Ierusalimul capitala a Israelului (Surse)

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 21:39
5873 citiri
Trump vrea sa recunoasca Ierusalimul capitala a Israelului (Surse)

Donald Trump, presedintele SUA, intentioneaza sa adopte o ordonanta executiva prin care va recunoaste Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, dar, din ratiuni logistice, va amana sase luni mutarea Ambasadei americane in acest oras, afirma surse citate de cotidianul The New York Times.

Donald Trump a discutat telefonic marti cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu regele Abdullah al Iordaniei si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas.

Liderul de la Casa Alba i-a anuntat ca intentioneaza sa recunoasca Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, o manevra simbolica ce va reprezenta o modificare a politicii americane din ultimele decenii. Decizia risca sa genereze proteste violente in tarile arabe si chiar intensificarea conflictului militar israelo-palestinian.

Conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, Donald Trump va adopta o ordonanta executiva prin care va recunoaste Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Un anunt oficial ar urma sa fie facut miercuri. In schimb, Ambasada SUA va ramane cel putin sase luni la Tel Aviv, pana la pregatirea noului sediu in Ierusalim.

Israelul considera Ierusalimul capitala indivizibila a statului evreu. Autoritatea Palestiniana spera ca Ierusalimul de Est sa devina capitala viitorului stat.

Autoritatea Palestiniana, tari musulmane si Rusia au avertizat Statele Unite sa nu transfere Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Uniunea Europeana l-a indemnat pe Donald Trump sa evite decizia de a transfera Ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentand ca o astfel de manevra va genera "efecte grave".

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, considera ca statutul Ierusalimului trebuie determinat exclusiv prin negocieri intre Israel si Autoritatea Palestiniana.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei i-a atras atentia lui Donald Trump ca "statutul Ierusalimului este esential in ajungerea la pace si stabilitate in Orientul Mijlociu si in lume".

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...