Odată cu terminarea mandatului de la Casa Albă a lui Joe Biden, lumea se pregătește de o schimbare a politicii Statelor Unite, după 20 ianuarie 2025, când Donald Trump revine în forță. Noul președinte american a venit deja cu o amenințare ce ar lovi necruțător Rusia, China și celelalte țări membre ale BRICS: instituirea a unor tarife comerciale de 100% pentru acestea, dacă vor crea o monedă proprie a organizației.
La rândul său, economistul indian Sharad Kohli consideră avertismentul președintelui ales al SUA, Donald Trump, adresat țărilor BRICS cu privire la eforturile de dedolarizare ale acestora din urmă, drept un război economic împotriva națiunilor în curs de dezvoltare. Practic în acest moment, cinci țări, fondatoare ale BRICS, nu știu ce să facă în fața acestei măsuri, potrivit Times of India.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a avertizat așa-numitele națiuni BRICS că va cere angajamente, că nu vor lua hotărârea de a crea o nouă monedă, ca alternativă la utilizarea dolarului american și amenință că va percepe un tarif de 100%.
„Ideea că țările BRICS încearcă să se îndepărteze de dolar, în timp ce stăm în așteptare și privim, totul s-a sfârșit”, a spus Trump într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth sâmbătă.
„Avem nevoie de angajamentul acestor țări să nu creeze o nouă monedă BRICS și nici să nu susțină nicio altă monedă, care să înlocuiască puternicul dolar american sau să se confrunte cu tarife de 100% și ar trebui să se aștepte să își ia rămas bun de la vânzarea în minunata economie a S.U.A.”, a adăugat el.
Economistul indian este de părere că "cu alte cuvinte, acest lucru va pune aproape un embargo asupra importurilor care se fac din aceste țări. Dacă ne uităm la asta din cealaltă parte, țărilor BRICS le va fi imposibil să-și exporte produsele în SUA, deoarece tarifele de 100% ar face exporturile neviabile pentru americani”.
Se pare că la recentul summit BRICS a fost lansată o idee pentru lansarea unei monede, care poate fi folosită pentru comerțul între țările membre. SUA văd această idee ca pe o amenințare, deoarece aceasta ar reduce dominația dolarului în lume.
„Am văzut țări care s-au prăbușit în întreaga lume din cauza dependenței de schimb valutar de dolari americani...” El și-a amintit că India, cu peste trei decenii în urmă, a trebuit să își vândă aur pentru a obține niște valută.
„Dependența de dolari din întreaga lume este ceea ce impune America și, dacă ne uităm la cifre, aproape 60% din rezervele valutare mondiale sunt în dolari americani, 88% din tranzacțiile internaționale sunt în dolari SUA, 62% dintre datoriile plăților SWIFT se fac în dolari, iar prețurile țițeiului sunt stabilite în dolari”, a adăugat Kohli.
„Cu această amenințare care vine, țările BRICS ar putea fi nevoite să se regândească. Și cred că aceasta este, de asemenea, o declarație de război economic asupra țărilor în curs de dezvoltare din partea Americii. Acest lucru este complet nedrept, deoarece aceasta verifică independența economică a țărilor respective.”
Robinder Sachdev, expert în afaceri externe, consideră că amenințarea lui Trump este reală. „Cred că avertismentul lui Donald Trump ar trebui luat în serios. El va urma. Poate dura ceva timp, poate șase luni, poate un an din noul său mandat. Dar acesta este ceva ce putem prevedea că va veni”.
”Statele Unite, într-un fel, fac un ultim efort de a rămâne și de a fi imperiul numărul unu din lume. Următorii patru ani vor fi critici. Ceea ce încearcă Trump este ca ordinea mondială sau matricea mondială pentru următorii 40-50 de ani să fie centrată în jurul Americii, iar America va domina politica externă a națiunilor, moneda națiunilor și toate celelalte aspecte conexe”, a declarat Sachdev pentru ANI.
"Ceea ce rămâne de văzut este dacă țările BRICS își opresc conversațiile despre platformele alternative pe care le-au făcut, ceea ce cred că nu o vor face. Vor continua să se gândească", a adăugat el.
Trump și consilierii săi economici au discutat modalități de a pedepsi aliații și adversarii deopotrivă care încearcă să se angajeze în comerț bilateral cu alte valute decât dolarul. Măsurile includ luarea în considerare a opțiunilor precum controalele la export, taxele de manipulare a monedei și taxele comerciale.
Grupul BRICS de țări emergente – acronimul înseamnă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – s-a extins anul acesta pentru a include Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt. Acesta a discutat problema dedolarizării la un summit din 2023. Reacția împotriva dominației dolarului a câștigat acțiune în 2022, când SUA au condus eforturile de a impune sancțiuni economice Rusiei.
„Nu există nicio șansă ca BRICS să înlocuiască dolarul american în comerțul internațional și orice țară care încearcă să-și ia rămas bun de la America”, a spus Trump sâmbătă.
Dar alte națiuni ar putea lua în considerare modalități de a atenua tarifele Trump asupra economiilor lor. China ar putea permite yuanului să se deprecieze cu până la 10-15% ca răspuns la orice război comercial declanșat de Trump, conform JPMorgan Chase & Co. Banca vede o depreciere medie de 5% a monedelor piețelor emergente în prima jumătate a anului 2025.