Donald Trump, decizii imprudente, dupa ce a intrat in criza de timp cu Dosarul Rusia

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 22:49
15229 citiri
Donald Trump, decizii imprudente, dupa ce a intrat in criza de timp cu Dosarul Rusia

Presedintele american Donald Trump a dus o campanie intensa vreme de un an in care-l acuza pe Robert Mueller, anchetatorul desemnat de Congres pentru a cerceta implicarea Kremlinului in alegerile din 2016, ca intregul dosar e o inventie.

La cateva ore dupa incheierea alegerilor partiale, prima decizie a presedintelui SUA (foto Donald Trump, alaturi de Paul Manafort) a fost sa-l demita pe procurorul general Jeff Sessions pentru ca acesta s-a recuzat in Dosarul Rusia, refuzand sa blocheze ancheta fostului sef al FBI.

"Ii multumim procurorului general Jeff Sessions pentru serviciile sale si ii uram toate cele bune! Un inlocuitor permanent va fi nominalizat la o data ulterioara", a anuntat Trump pe Twitter.

Desi Donald Trump, in ultimul an, a dat multe semne de nemultumire fata de investigatia legaturilor sale cu reprezentanti ai Rusiei inainte de alegerile din 2016, s-a abtinut pana acum sa ia o decizie prin care sa afecteze ancheta.

Frica lui Trump l-a determinat sa se grabeasca

Demiterea abrupta a procurorului general, unul dintre primii senatori ai Partidului Republican care l-au sustinut pe Donald Trump in cursa pentru Casa Alba, a fost o surpriza, dar ea se explica prin criza de timp instalata in echipa de avocati a presedintelui, care au o fereastra de numai doua luni pentru a afla ce contine dosarul lui Mueller, inainte ca noul Congres sa-si inceapa activitatea.

De la 1 ianuarie 2019, Camera Reprezentantilor va fi preluata de democrati, iar acestia au anuntat deja ca sunt hotarati sa-i ofere lui Robert Mueller imunitate in fata lui Donald Trump.

"Cred ca va puteti astepta ca democratii sa ia bucati din dosarul secretizat de Casa Alba si sa le prezinte publicului. Acesta este un raport platit de contribuabili. Asa ca ei au dreptul sa stie ce a descoperit domnul Mueller", a declarat un consilier de rang inalt al Partidului Democrat.

Robert E. Mueller, fost director FBI, este amenintat de decizia lui Donald Trump in ce priveste schimbarea procurorului general. Democratii anunta ca ii vor asigura protectie - Foto: Hepta.ro

Miscarea presedintelui american, prin numirea unui nou procuror general in persoana lui Matthew G. Whitaker, un apropiat al acestuia, nu are ca scop imediat blocarea anchetei, ci, mai degraba, acces la informatiile lui Robert Mueller pentru a-si putea construi apararea.

Noul procuror general a fost adjunctul lui Sessions si, in mai multe randuri, a criticat ancheta asupra implicarii Rusiei in alegerile din 2016. Noua pozitie ii permite acestuia sa supervizeze ancheta si sa selecteze ce poate fi prezentat publicului.

Aceasta graba de a-l demite pe procurorul general demonstreaza ingrijorarea lui Trump fata de ancheta lui Robert Mueller, desi, constant, a incercat sa-i minimizeze importanta.

Mai demonstreaza si faptul ca actualul presedinte al SUA realizeaza gravitatea noului context politic creat dupa alegerile intermediare in care democratii au preluat majoritatea in Camera Reprezentantilor.

"Cele 49 de intrebari, pe care consilierul special Robert Mueller spera sa le adreseze presedintelui Trump ca parte a anchetei cu privire la implicarea Rusiei, sugereaza ca domnul Mueller stie mult mai multe decat lasa sa se inteleaga", se arata intr-un editorial publicat de New York Times.

Reprezentantii democrati au anuntat deja ca vor infiinta o comisie de ancheta in ce priveste legalitatea demiterii procurorului general Jeff Sessions de catre presedintele SUA.

Ce contine ancheta lui Robert Mueller si de ce-l nelinisteste pe Trump?

Ingrijorarea maxima a presedintelui american a intrat in modul de alerta atunci cand anchetatorul desemnat de Congres a ajuns la Roger Stone, unul dintre cei mai importanti consilieri de campanie ai presedintelui Donald Trump.

Roger Stone, unul dintre consilierii din campanie ai lui Donald Trump, banuit de anchetatori ca a fost puntea de legatura intre actualul presedinte si reprezentantii Rusiei - Foto: Hepta.ro

Ancheta lui Robert Mueller a strans marturii si dovezi ca Roger Stone, consilierul lui Trump, este cel care a livrat mailurile sustrase de catre hackerii rusi din serverele democratilor catre Wikileaks, iar aceasta operatiune ilegala de compromitere a rivalilor politici il poate pune pe Trump intr-o situatie extrem de dificila.

"N-am discutat niciodata despre asta (subiectul Wikileaks - n.red.) cu Donald Trump. Daca aceasta este una dintre intrebarile pe care domnul Mueller doreste sa le puna presedintelui - sunt foarte increzator ca raspunsul lui va fi ca el nu stie nimic", a declarat Roger Stone.

Investigatorii cerceteaza in aceste zile intalnirile lui Roger Stone, asociat cu Paul Manafort, seful de campanie al lui Donald Trump pentru o perioada, cu diversi reprezentanti ai Rusiei la Trump Tower din New York.

Paul Manafort a fost condamnat la inchisoare intr-un dosar de evaziune fiscala si a semnat un acord de colaborare cu echipa de investigatori condusa de Robert Mueller.

In acest context, gestul presedintelui american de a-l demite pe Sessions pentru a numi un apropiat al sau care sa-i ofere acces la informatiile stranse de Mueller arata cat de ingrijorat e Donald Trump in ce priveste Dosarul Rusia, unul care-i poate mina mandatul si ii poate compromite sansele de a fi reales.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#ancheta implicarea Rusiei alegeri SUA, #Trump Rusia alegeri, #dosar Rusia Wikileaks, #Trump decizie alegeri , #Rusia