Republicanii au inasprit sanctiunile impotriva lui Putin si au limitat puterea lui Trump. Ce inseamna pentru Romania?

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 11:19
9141 citiri
Republicanii au inasprit sanctiunile impotriva lui Putin si au limitat puterea lui Trump. Ce inseamna pentru Romania?
Foto: Hepta.ro

Cu 419 voturi pentru, Congresul american a trecut legea care propune noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Presedintele Donald Trump are posibilitatea sa-si exercite dreptul de veto, dar asta ar insemna o declaratie de razboi adresata Partidului Republican.

Ultimele doua saptamani au insemnat un punct de cotitura in politica americana cu efecte profunde asupra Romaniei si celorlalte state din vecinatatea Rusiei.

Dupa intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin de la Hamburg, in cadrul reuniunii G20, lucrurile au inceput sa se precipite. Toate incercarile lui Donald Trump de a prezenta evenimentul drept o reusita nu au reusit sa stearga imaginea de superficialitate propagata de presedintele american.

Imediat dupa intalnire, Trump a anuntat intr-o serie de mesaje postate pe Twitter ca a cazut de acord cu liderul de la Kremlin sa infiinteze o comisie comuna de analiza si combatere a atacurilor cibernetice.

Acest proiect al liderului de la Casa Alba a avut un ecou atat de negativ in sistemul diplomatiei americane si comunitatii de informatii incat, la cateva ore dupa publicarea mesajelor, Trump a revenit si a anuntat ca renunta la proiect.

"Trump a anuntat ca a agreat cu Putin crearea unei unitati de securitate cibernetica astfel incat atacurile din timpul campaniilor electorale si alte lucruri negative vor fi prevenite. Daca ar fi pus in aplicare acest plan, Donald Trump ar fi lucrat pentru prevenirea atacurilor cibernetice asupra sistemelor electorale occidentale cu cel care a transformat aceste atacuri intr-o arta. Declaratia lui Trump i-a socat atat pe democrati cat si pe republicani. Lindsey Graham, senator republican, a declarat ca este, aproape, cea mai proasta idee pe care a auzit-o vreodata", a scris Yochi Dreazen pentru platforma online Vox.

Melania Trump impreuna cu Donald Trump, in vizita la Paris, incercand sa gaseasca o cale de comunicare cu Uniunea Europeana dupa declaratiile exagerate din campania electorala - Foto: Hepta.ro

Acest entuziasm in a-i oferi lui Putin oportunitati de a pune in inferioritate lumea democratica reprezinta o cheie buna de a intelege in ce termeni a decurs intalnirea dintre cei doi.

Cel mai probabil, Vladimir Putin l-a dominat din toate punctele de vedere pe presedintele american. Acest esec diplomatic american al intalnirii dintre cei doi a produs un cutremur in politica americana. Republicanii s-au trezit din pumni si au decis sa-i limiteze presedintelui drastic atributiile in ce priveste politica de securitate.

O lege cu consecinte pe termen lung pentru Rusia

Majoritatea republicana din Congres sustinuta de minoritatea democrata a trecut legea care va impune noi sanctiuni pentru Rusia. Prevederile ei nu reprezinta o agravare majora a sanctiunilor ce sunt acum in vigoare, dar reprezinta un pas politic important.

Sanctiunile de pana acum erau efectul unui ordin prezidential dat de Barack Obama in contextul crizei din Ucraina si cel al invaziei din Crimeea.

Acum, acestea au fost transformate intr-o lege votata in parlamentul american. Un ordin prezidential poate fi modificat sau anulat prin simpla vointa a presedintelui, pe cand o lege votata poate fi modificata sau anulata doar printr-o noua lege. Un proces politic mult mai dificil.

"Legislatia va avea consecinte pe termen lung in ce priveste relatiile dintre America si Rusia, dar si in ce priveste puterea presedintelui. Odata ce sanctiunile sunt trecute intr-o lege, ele sunt mult mai greu de ridicat, chiar si dupa ce circumstantele care le-au creat s-au schimbat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aliatii europeni s-au opus adoptarii acestei legi", scrie New York Times.

In plus, pentru a-i oferi presedintelui Donald Trump cat mai putin spatiu de manevra, majoritatea republicana a impus sanctiuni pentru trei state in acelasi act. Astfel, legea votata se refera la noi sanctiuni pentru Rusia, dar si pentru Iran si pentru Coreea de Nord.

Presedintele SUA s-a declarat un partizan al sanctionarii drastice atat a Iranului, cat si a Coreei de Nord, astfel ii vine destul de greu sa conteste noua lege, desi ar avea posibilitatea sa o anihileze in cazul in care decide sa-si exercite dreptul de veto.

Donald Trump este extrem de iritat din cauza strategiei republicane, iar intr-o serie de mesaje publicate pe Twitter si-a criticat colegii.

"In timp ce falsa vanatoare ruseasca de vrajitoare continua, doua tabere rad acum folosind-o ca scuza pentru ca au pierdut alegerile, democratii si rusii. E foarte trist", a anuntat Donald Trump in postarea imediat urmatoare, adaugand ca "republicanii fac atat de putin pentru a-si proteja presedintele", a scris acesta pe Twitter, citat de New York Times.

In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai Casei Albe au dat semnale ca presedintele nu-si va exercita dreptul de veto si va accepta legea votata in Congres. O eventuala tentativa de stopare a sanctiunilor impotriva Rusiei l-ar pune in situatia de a fi intr-un razboi deschis cu republicanii din Congres si Senat.

Toate banuielile si acuzatiile ca intre el si Vladimir Putin exista o intelegere si ca Trump a fost ajutat de agentii rusi sa ajunga la Casa Alba ar fi confirmate. In acel moment, Donald Trump s-ar afla la un singur pas de o acuzatie de obstructionare a justitiei.

In prezent, Robert Muller, fost sef FBI, mandatat de Senatul american, desfasoara o ancheta cu privire la modurile de interventie a trimisilor Rusiei in sistemul electoral american.

Seful CIA crede ca Putin nu va renunta la atacurile cibernetice

In urma cu o saptamana a avut loc la Aspen, SUA, un forum al agentiilor de informatii americane. Sefii acestora au declarat la unison ca agentii Kremlinului s-au implicat in campania electorala americana si ca politica Rusiei e aceea de a distruge increderea oamenilor in democratiile occidentale.

Amintim ca toti sefii agentiilor de informatii au fost schimbati de Administratia Trump, dar, surpriza, oamenii numiti de el sustin acelasi lucru ca vechii sefi din Administratia Obama.

Mike Pompeo, seful CIA, depune juramantul. La numai sase luni de la preluarea agentiei, acesta e sigur ca rusii s-au amestecat in alegerile din SUA - Foto Hepta.ro

"Seful CIA Mike Pompeo, secretarul Afacerilor Interne John Kelly, dar si Thomas Bossert, consultantul Casei Albe pentru probleme de contraterorism, sustin concluzia comunitatii de informatii ca Rusia a dus o campanie de atacuri cibernetice si raspandirea de informatii false pentru a influenta alegerile in favoarea lui Trump.

Este foarte clar si usor de raspuns la aceasta intrebare, iar raspunsul este da, a declarat Thomas Bossert, adaugand ca nu este niciun motiv sa punem la indoiala cele descoperite.

Mike Pompeo, seful CIA, care a preluat agentia in data de 23 ianuarie 2017, a mers si mai departe, sustinand ca Rusia se implica in alegerile din SUA de multi ani, nu numai in 2016.

Rusia n-are nicio intentie sa se retraga, a mai adaugat seful CIA", conform unui articol publicat de cotidianul USA Today.

Din perspectiva Romaniei, noua lege votata de Congresul SUA, va creste tensiunile din zona, fiind asteptata o reactie destul de dura a Rusiei.

Trebuie amintit ca sanctiunile economice si diplomatice irita extrem de mult conducerea de la Kremlin. Vladimir Putin cauta in permanenta solutii pentru a scapa de povara lor si pentru a se intoarce la masa negocierilor economice la carma unei Rusii care are statutul de superputere. Votarea acestei legi amana pe termen nedefinit obtinerea acestui statut.

Pozitia strategica a Romaniei va deveni si mai importanta in acest context si e de asteptat sa existe o presiune si mai mare a Rusiei asupra sistemului politic. Vestea buna e ca atat Partidul Republican din SUA, cat si partenerii din Uniunea Europeana sunt constienti ca ne aflam in mijlocul unui nou Razboi Rece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Trump Putin lege sanctiuni, #Trump republicani Rusia, #Trump Putin atacuri cibernetice , #Rusia