FBI a lansat o ancheta pentru a verifica daca Donald Trump lucreaza in secret pentru Rusia

Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 13:15
5872 citiri
FBI a lansat o ancheta pentru a verifica daca Donald Trump lucreaza in secret pentru Rusia
Foto: Hepta.ro

Biroul Federal pentru Investigatii (FBI) a lansat o ancheta pentru a verifica daca presedintele Donald Trump ar actiona in numele Rusiei impotriva intereselor Statelor Unite, afirma surse citate de cotidianul The New York Times.

Imediat dupa ce Donald Trump l-a destituit pe James Comey din functia de director FBI, oficiali ai serviciilor de securitate din SUA au devenit atat de preocupati de comportamentul presedintelui incat au inceput sa investigheze daca lucra in numele Rusiei impotriva intereselor americane, afirma surse din cadrul anchetei.

"Investigatia avea implicatii explozive. Anchetatori specializati in contrainformatii au analizat daca actiunile presedintelui ar reprezenta o posibila amenintare pentru siguranta nationala. Agentii au incercat sa afle si daca Donald Trump lucra in mod constient pentru Rusia sau intrase fara a sti sub influenta Moscovei. Investigatia declansata de FBI a avut si un aspect penal cunoscut de mult timp - s-a verificat daca demiterea lui James Comey a fost o forma de obstructionare a justitiei", explica The New York Times.

Agentii si sefii FBI devenisera suspiciosi in privinta legaturilor lui Donald Trump cu Rusia inca din timpul campaniei electorale din 2016, dar nu lansasera nicio investigatie deoarece nu prea stiau cum sa procedeze intr-un caz de o asemenea anvergura.

Dar actiunile presedintelui inainte si dupa demiterea lui James Comey din functia de director al FBI in mai 2017, mai ales doua situatii in care Donald Trump a facut o conexiune intre revocarea lui Comey si investigatia privind ingerintele ruse au contribuit la aspectul de contrainformatii al cazului, au explicat sursele citate de NYT.

Procurorul special Robert Mueller a preluat investigatia la cateva zile dupa ce fusese lansata de FBI. Ancheta vizeaza pe larg daca agenti rusi au influentat scrutinul prezidential din anul 2016 si daca asociati ai lui Donald Trump au conspirat cu ei.

Nu este clar daca procurorul Robert Mueller continua aspectul de contrainformatii al anchetei, iar fosti oficiali din cadrul serviciilor de securitate americane din afara investigatiei s-au intrebat daca nu cumva agentii FBI au exagerat in lansarea acestei proceduri.

Elementele penale si de contrainformatii au fost imbinate intr-o singura ancheta, intrucat daca Donald Trump l-a demis pe directorul FBI pentru a bloca sau a opri investigatia care vizeaza Rusia ar fi atat o infractiune, cat si un risc privind securitatea nationala.

Daca presedintele l-a demis pe James Comey pentru a opri investigatia privind ingerintele ruse, decizia ar fi o problema de securitate nationala, deoarece ar bloca eforturile FBI de a afla cum a influentat Moscova scrutinul prezidential din anul 2016 si daca au fost implicati cetateni americani, explica James A. Baker, care a fost consilier general al Biroului Federal pentru Investigatii pana la sfarsitul anului 2017. Baker a depus marturie in Congresul SUA in octombrie.

"Nu ar fi doar o problema de obstructionare a unui anchete, ci obstructionarea ar afecta capacitatea noastra de a afla ce au facut rusii, iar acest lucru ar fi o amenintare la adresa sigurantei nationale", a declarat Baker in cursul audierii in Congres. Baker nu a confirmat explicit existenta unei investigatii de acest tip in Congres.

In spatiul public nu au aparut dovezi ca Donald Trump a avut contacte secrete sau a primit ordine din partea oficialilor guvernamentali rusi. Biroul Federal pentru Investigatii si Comisia procurorului Robert Mueller au refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema.

Rudolph Giuliani, avocatul presedintelui Donald Trump, a minimizat importanta investigatiei. "Faptul ca a fost lansata in urma cu un an si jumatate si ca nu au aparut elemente privind vulnerabilitati in materie de securitate nationala inseamna ca nu au gasit nimic", a declarat Rudolph Giuliani vineri, admitand totusi ca nu cunoaste detalii despre aceasta ancheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Trump investigat FBI, #FBI ancheta Trump , #Rusia