Nici nu e nevoie sa citim raportul Mueller

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:31
5329 citiri
Nici nu e nevoie sa citim raportul Mueller
Foto: Arhiva Pixabay

Este o situatie neplacuta pentru presedintele american Trump.

Raportul Mueller aduce nou potential de conflict si confirma ceea ce se stia deja demult: ca Donald Trump nu este demn de functia sa.

Lupta impotriva raului inchipuit are o istorie lunga. In Evul Mediu, persecutate de cei superstitiosi erau vrajitoarele - si Donald Trump se declara acum victima unei vanatori de vrajitoare, in contextul raportului Mueller.

Documentul a fost facut public - iar Donald Trump se prezinta drept invingator. Dar bataia cu noroi abia a inceput. Opinia publica se poate relaxa si urmari lupta dintre democrati si republicani privind interpretarea adevarului. Nici nu e nevoie sa citim raportul de peste 400 de pagini, stim deja destul pe tema aceasta.

Presedintele american nu este exonerat

Desigur ca multi ar dori sa stie ce inseamna mai exact declaratia anchetatorului special Mueller, cum ca el nu ar fi ajuns la o concluzie convingatoare cu privire la acuzatia adusa lui Donald Trump de obstructionare a justitiei.

Raportul precizeaza de mai multe ori chiar ca Trump ar fi actionat in mod repetat impotriva investigatiei.

Trump s-a comportat suspect deja de la inceputul mandatului sau. Atunci cand seful FBI, James Comey, a demarat investigatia privind amestecul Rusiei in campania electorala pentru prezidentialele americane din 2016, Trump l-a demis scurt. Atunci cand secretarul Justitiei, Jeff Sessions, s-a declarat partinitor in acest caz, Trump i-a cerut demisia.

Nu asa se poarta un om nevinovat, comportamentul sau a amintit mai degraba de cineva care are ceva de ascuns.

A facut rau functiei prezidentiale mai mult decat oricare alt presedinte anterior

In schimb, Donald Trump a ramas fidel metodelor sale anterioare si la Casa Alba, acolo unde a adus cu el trucurile invatate ca magnat imobiliar. La fel ca si abordarea sa riguroasa privindu-i pe cei care refuza sa danseze cum canta el: acestia sunt rapid concediati.

Pentru Trump s-a dovedit, de asemenea, mereu problematica si relatia sa cu adevarul. Minciunile celor mai apropiati colaboratori ai sai privind contactele cu Rusia au fost preluate de presedintele american.

Lucru clar deja dinaintea publicarii raportului. Investigatiile au scos la iveala multe lucruri din cercul cel mai apropiat al lui Donald Trump. Cativa dintre oamenii sai de incredere au fost intre timp condamnati definitiv la inchisoare.

In campania electorala, au aparut inregistrari video din trecutul sau, in care se vedea modul in care el abordeaza femeile. Mai tarziu s-a aflat ca a platit pentru tacerea starletei porno Stormy Daniels, pentru a ascunde faptul ca a avut o aventura cu aceasta. Acuzatia adusa: finantare ilegala a campaniei electorale - ancheta in acest caz continua independent de raportul Mueller.

Partea proasta: electoratul sau nu a fost si nu este impresionat de toate acestea. Nici atunci, nici acum. Trump poate ramane deci relaxat: pozitia sa este consolidata si si-a indeplinit multe din promisiunile electorale facute. Ce sa-i mai faca lui raportul Mueller?

Pagube aduse democratiei si functiei

Pentru toti ceilalti, imaginea presedintelui era foarte clar conturata si inainte de publicarea raportului. Donald Trump - un presedinte inconjurat de infractori, care suceste adevarul asa cum ii cade lui bine. A castigat alegerile cu sprijin rusesc. Pagubele aduse democratiei si functiei sunt imense.

Campania electorala care va urma si audierile programate in comisiile de ancheta conduse de democrati in Congres vor tensiona si mai mult situatia si nu vor aduce rezultate clare, ci vor intari si mai mult fronturile din cele doua tabere.

Vanatoarea de vrajitoare va merge deci mai departe. Cu sau fara raportul Mueller.

Oliver Sallet

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#raportul Mueller Trump vinovat Rusia , #Rusia