Presa americana: Michael Flynn e gata sa depuna marturie impotriva lui Donald Trump

Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 07:53
6521 citiri
Presa americana: Michael Flynn e gata sa depuna marturie impotriva lui Donald Trump
Foto: Hepta.ro

Generalul in retragere Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump, care a fost pus sub acuzare in ancheta privind implicarea Rusiei in alegeri, este pregatit sa depuna marturie impotriva presedintelui american, sustine Abc News.

Flynn este acuzat ca i-a mintit pe anchetatorii FBI referitor la discutiile avute cu fostul ambasador rus la Washington, Serghei Kisliak. Flynn a pledat vinovat la aceste acuzatii si, conform unui anunt de vineri al unui judecator federal, el a semnat un acord de cooperare cu procurorii speciali care instrumenteaza cazul.

Potrivit unor surse citate de Abc News, Flynn este gata sa depuna marturie ca Donald Trump i-a cerut in mod direct sa intre in contact cu oficialii rusi, initial pentru a stabili un mod de coordonare privind lupta impotriva ISIS in Siria.

Abc News afirma ca in timpul campaniei, Trump i-ar fi solicitat lui Flynn sa faca parte dintr-un cerc restrans de sfatuitori care urmau sa puna la punct un plan de imbunatatire a relatiilor cu Rusia. Ulterior alegerii lui Trump, presedintele american i-ar fi telefonat fostului sau consilier, cerandu-i sa devina o "persoana cheie" in discutiile cu rusii si sa ia personal legatura cu oficiali rusi, pentru a stabili o strategie comuna impotriva ISIS.

Ce a discutat cu rusii

Michael Flynn este acuzat ca a mintit FBI-ul referitor la natura discutiilor pe care le-a avut cu fostul ambasador rus, in timp ce avea loc tranzitia de la presedintia lui Obama la cea a lui Trump. In aceeasi zi in care presedintele Obama a adoptat o serie de sanctiuni impotriva oficialilor rusi pe motivul amestecului in procesul electoral, ambasadorul rus l-a sunat pe Flynn pentru a discuta despre aceste sanctiuni.

In urma conversatiei cu ambasadorul, Flynn s-a consultat cu un consilier din cadrul echipei de tranzitie, care i-a spus ca Trump nu vrea ca rusii sa amplifice conflictul. Flynn a transmis catre ambasadorul rus mesajul lui Trump, iar rusii si-au temperat raspunsul la sanctiunile impuse de Obama. Ca urmare, Trump l-a laudat atunci pe Vladimir Putin, scriind pe Twitter ca intarzierea raspunsului la sanctiuni este o mutare desteapta din partea rusilor.

Initial, Flynn a negat ca a avut aceste discutii cu ambasadorul rus, insa transcrierile convorbirilor telefonice dintre el si Kisliak au demonstrat contrariul.

Donald Trump a negat ca l-ar fi indrumat pe Michael Flynn sa-i contacteze pe oficialii rusi. "Nu, nu eu l-am indrumat, dar i-as fi cerut s-o faca daca nu ar fi facut-o el deja", a spus Trump in februarie.

Michael Flynn este un ofiter de rang inalt decorat, asupra caruia a inceput sa planeze o imagine negativa in momentul cand s-a dezvaluit ca a primit bani ca sa participe la un eveniment televizat alaturi de presedintele rus Vladimir Putin.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Donald Trump Vladimir Putin, #Donald Trump alegeri SUA , #Rusia