Trump a semnat ordinul de retragere a trupelor din Siria. Reprosurile lui Macron

Luni, 24 Decembrie 2018, ora 07:39
5549 citiri
Trump a semnat ordinul de retragere a trupelor din Siria. Reprosurile lui Macron
Foto: Arhiva Facebook/ Donald J. Trump

Pentagonul a anuntat semnarea ordinului de retragere a trupelor americane din Siria, pe care presedintele Donald Trump o doreste "lenta si extrem de coordonata" cu Turcia.

O astfel de strategie vizeaza sa evite vidul de putere in regiunile controlate de rebelii kurzi de care ar putea beneficia regimul lui Bashar Al-Assad, relateaza AFP.

"Decretul pentru Siria a fost semnat", a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului fara sa ofere mai multe detalii.

Donald Trump a ordonat, miercuri, retragerea cat mai rapida a celor 2.000 de militari americani stationati in nord-estul Siriei unde lupta impotriva jihadistilor alaturi de Fortele democratice siriene (FDS), o coalitie de militii arabo-kurde.

Presedintele, opozant de multa vreme fata de prezenta SUA intr-un razboi pe care il considera costisitor, a apreciat ca trupele americane nu mai sunt utile, deoarece Statul Islamic "a fost in mare parte invins".

Aceasta retragere va lasa militiile kurde din Unitatile de aparare a poporului fara sprijin militar, in contextul in care Turcia ameninta sa le atace, considerand ca luptatorii kurzi sunt teroristi.

Pe Twitter, Donald Trump a subliniat ca a avut o "conversatie telefonica lunga si productiva" cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi lideri au discutat despre "Statul Islamic, angajamentul mutual in Siria si retragerea lenta si extrem de coordonata a trupelor americane din regiune", precum si despre relatii comerciale "considerabil crescute".

Macron: Un aliat trebuie sa fie de incredere

"Un aliat trebuie sa fie de incredere", a declarat duminica presedintele francez Emmanuel Macron, vorbind despre decizia Washingtonului de a retrage trupele americane din Siria, transmite AFP.

"Regret foarte profund decizie luata" de SUA de a se retrage din Siria, a spus Macron in timpul vizitei pe care o efectueaza in Ciad, adaugand ca "un aliat trebuie sa fie de incredere si sa se coordoneze cu ceilalti aliati".

Liderul de la Elysee l-a laudat in acest context pe secretarul american al Apararii, Jim Mattis, care a demisionat a doua zi dupa decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria, Macron multumindu-i pentru ca a fost "un interlocutor de incredere".

"A fi aliat inseamna sa lupti umar la umar", a indicat presedintele francez, inainte de a afirma ca aceasta este exact ceea ce Franta face impreuna cu Ciadul in lupta impotriva gruparilor jihadiste din zona Sahelului si a Saharei.

Citește și:
Un manager de spital și un regizor de la Nottara, membri PSD, s-au luat la bătaie într-un bar: ”Să se lase de acest sport”
Un manager de spital și un regizor de la Nottara, membri PSD, s-au luat la bătaie într-un bar: ”Să se lase de acest sport”
Managerul Spitalului Municipal Huși și un regizlor de la Teatrul Nottara, ambii consilieri PSD, s-au luat la bătaie într-un bar după ce au consumat alcool. Președintele PSD Vaslui,...
Deputatul USR Claudiu Năsui, la DNA. A fost convocat în dosarul de corupție de la Romarm
Deputatul USR Claudiu Năsui, la DNA. A fost convocat în dosarul de corupție de la Romarm
Deputatul USR Claudiu Năsui s-a prezentat, luni, 6 februarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta a fost convocat ca martor în calitate de fost ministru al Economiei, care are în...