Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Intalnire la granita: Trump a calcat pe pamant nord-coreean, Kim Jong Un a fost invitat in SUA (Foto&Video)

Duminica, 30 Iunie 2019, ora 12:27
12463 citiri
Intalnire la granita: Trump a calcat pe pamant nord-coreean, Kim Jong Un a fost invitat in SUA (Foto&Video)
Foto: Arhiva Hepta

Presedintele Doland Trump s-a intalnit duminica, pentru a treia oara in acest mandat, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. In premiera pentru un presedinte american, Donald Trump a pasit pe pamant nord coreean, cei doi dandu-si mana in zona demilitarizata dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Cu aceasta ocazie, liderul de la Casa Alba a declarat ca administratiile celor doua state "au scris astazi istorie" si l-a invitat pe Kim sa viziteze Statele Unite.

Initial, duminica, Trump s-a intalnit cu presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, pentru o vizita oficiala programata. Liderii au avut o serie de discutii si, in doar cateva minute, presedintia de la Seoul a inceput sa ofere presei detalii si fotografii de la eveniment.

Ulterior, cu putin dupa ora 16.00 (10.00, ora Romaniei), la foarte scurt timp dupa ce Donald Trump a ajuns in zona demilitarizara dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, a inceput si intalnirea cu Kim Jong Un.

Membrii echipei presedintelui Trump au inceput sa transmita in timp real, pe Twitter, intalnirea celor doi lideri.

Ulterior, atat Trump, cat si Kim au adresat cateva cuvinte presei, inainte de a se retrage pentru discutii.

Donald Trump a sustinut ca e o onoare pentru el sa fie primul presedinte american care a ajuns in zona demilitarizata dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord din perioada Razboiului Rece.

Trump a mai spus ca administratiile celor doua state (SUA si Coreea de Nord - n.red.) "au scris istorie". In plus, liderul de la Casa Alba a sustinut ca, de la numirea sa in functie, intensitatea conflictelor dintre cele doua state a scazut.

Potrivit presei de la Seoul, Trump a spus ca nu era sigur ca va fi invitat sa paseasca in zona demilitarizata, dar ca e foarte multumit ca acest lucru s-a intamplat.

La randul sau, Kim Jong Un a spus ca a vorbit la telefon cu Trump in ajun si ii multumeste public pentru ca si-a facut timp sa vina la intalnire. Totodata Kim a spus ca "daca n-ar fi avut o relatie excelenta cu Trump, aceasta intalnire nu s-ar fi putut organiza intr-o singura zi".

In plus, atunci cand Trump a pasit in zona demilitarizata dintre Corei, Kim a spus ca acesta este "primul presedinte american care ii viziteaza tara", semn clar ca se fac eforturi pentru pace.

Dupa declaratii, cei doi lideri s-au retras pentru discutii care s-au purtat in spatele usilor inchise si care au durat aproximativ o ora. La iesire, Trump era in continuare optimist. In discursul sau, a atacat presa (asa cum face de obicei - n.red.) si a spus ca ziua este oricum una istorica, indiferent daca negocierile purtate vor da sau nu rezultate concrete.

"Ziua ar fi cu atat mai memorabila daca ar da si rezultate concrete (...) Nu cautam viteza. Cautam sa facem lucrurile cum trebuie", a mai spus Trump.

In timpul discutiilor, Trump l-a invitat pe Kim Jong Un sa viziteze Statele Unite, potrivit The Guardian.

Din declaratiile sefilor de stat am putea intelege ca discutiile de duminica n-au fost marcate de tensiuni insemnate. Reactiile altor participanti la eveniment indica, insa, cu totul altceva. Spre exemplu, presa scrie ca fiica presedintelui, Ivanka, nu avea nici pe departe aerul optimist si relaxat al tatalui ei, la plecarea din zona demilitarizata dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud.

Intalnirile precedente n-au dus la niciun rezultat concret. Vor face diferenta discutiile purtate duminica intre Trump si Kim?

In aparenta, intalnirea celor doi lideri pare sa fie un pas in plus pe calea dezarmarii nucleare a Coreei de Nord. Sunt insa si specialisti care sustin contrariul. Mai exact, spun ca, tot intalnindu-se cu Kim si accepand ca acesta sa isi pastreze arsenalul, Trump recunoaste de fapt Coreea de Nord ca pe o noua putere nucleara legitima.

De altfel, cei doi lideri s-au mai intalnit, pana acum, la summit-urile desfasurate la Singapore si Hanoi pentru a discuta, in principal, despre o strategie de dezarmare nucleara a Coreei de Nord.

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong Un a declarat ca e de acord cu dezarmarea si chiar a invitat specialisti occidentali sa asiste la distrugerea controlata a unei facilitati nucleare. Cu toate acestea, specialistii din Vest au declarat, in repetate randuri, ca de fapt Coreea de Nord incearca sa pacaleasca observatorii, neavand de gand sa renunte la arsenalul sau nuclear.

Pana la urma, comunitatea internationala a cazut de acord: niciuna dintre intalnirile primele doua intalniri ale lui Trump cu Kim Jong Un n-a dat rezultate.

Ramane sa vedem care vor fi rezultatele celei de-a treia runde de discutii dintre cei doi sefi de stat.

G.K.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Trump intalneste Kim Coreea Sun Nord, #intalnire Trump Kim Jong Un, #arme nucleare coreea nord sua , #stiri Donald Trump