Lectia americana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 20:10
17100 citiri
Lectia americana

Daca ii intelegi resorturile reale, victoria lui Donald Trump nu cred ca este atat de socanta pe cat o considera multa lume.

Dupa Brexit, pentru ca aceste resorturi sunt asemanatoare, este cea de-a doua mare palma pe care o primeste o clasa politica traditionala cu mult prea desprinsa de electorat si problemele ei reale, cu mult prea izolata sub globul de cristal al corectitudinii politice si de care omul obisnuit, simplu, mai putin educat, mai putin adaptabil se simte abandonat in fata unor pericole economice care incep sa ii sufoce viata.

De ce a castigat Donald Trump? Pentru ca America profunda este furioasa pe rezultatele economice ale administratiei Obama, este inspaimantata de constanta degradare a nivelului de trai, pe risipirea pana la urma chiar a visului american in care drumul spre prosperitate este larg deschis in functie de propriile eforturi.

Americanii traiesc din ce in ce mai rau si un indiciu este chiar faptul ca multi dintre tineri sunt nevoiti sa locuiasca cu parintii pentru ca nu isi permit o locuinta pe cont propriu. Celebrul "Obamacare" este un esec care a impovarat suplimentar o clasa de mijloc care nu prea admite statul tatuc pentru saraci pe banii ei si nici ca pe bani mai multi sa primeasca servicii medicale mai proaste. Somajul este la cote minime, dar in conditiile unor salarii mici, care asigura cel mult subzistenta, dar in niciun caz relaxarea.

Iar Trump nu a facut decat sa exploateze aceasta furie, sa spuna oamenilor ceea ce voiau sa auda, i-a racorit, le-a desenat dusmanul de afara, cel care fie vine sa ii invadeze - imigrantii, fie le consuma banii - NATO, si le-a zgandarit nostalgiile Americii marete.

Trump nu e nimic altceva decat a fost in UK Farage, cel de la care a si pornit Brexit-ul, decat e in Franta Le Pen si nu e nicio mirare ca acestia au fost printre primii politicieni care l-au felicitat.

Victoria lui Trump e victoria furiei si a spamei pentru propria viata, spaima in fata careia izlolationismul este un raspuns reflex. Si in fata acestor argumente emotionale, oice argument cade.

Abil, Donald Trump a spus in campanie exact ceea ce nu spune in mod normal un candidat clasic, ceea ce creat sentimentul de proaspat, de autentic, sincer.

Acum insa SUA, lumea si Donald Trump insusi intra intr-o noua faza. Aceea post betie.

Ce preia Trump? O tara profund divizata, ale carei furii si intolerante au fost exacerbate si impartasc opiniile care spun ca de la razboiul de secesiune SUA nu au mai fost atat de scindate. Sa nu uitam ca Trump nici macar nu a castigat votul popular direct. Cei mai multi dintre americani au votat-o pe Hillary Clinton, la o diferenta mica.

In acelasi timp, noul presedinte preia o tara ale carei asteptari au fost ridicate foarte sus de chiar presedintele ales, care s-a asezat singur intr-o icoana mesianica.

Asadar, Donald Trump trebuie sa paseasca pe minele pe care el insusi le-a plantat si oricare dintre ele il poate dinamita nu doar pe el, ci insasi societata americana.

Va reusi Trump sa recolaguleze poporul american, sa astupe faliile pe care le-a sapat si sa se ridice la inaltimea Americii marete pe care a promis-o?

Cu siguranta nu, daca presedintele Trump va ramane candidatul Trump. Nu poti aduce prosperitate unei tari divizate, nu poti construi nimic pe falii. Si noul presedinte pare a intelege acest lucru daca ne uitam la primul discurs dupa victorie. Dar ca sa astupi faliile, sa calmezi furtuna trebuie sa alegi cai de mijloc, sa renunti la radicalisme si asperitati, adica sa faci un viraj esential fata de ceea ce ti-a adus victoria.

Ce inseamna o America mareata? Nu cred ca o America izolata, retrasa din rolul sau de lider al lumii libere are cum sa fie mareata. Maretia Americii presupune tocmai mentinerea rolului SUA in NATO, in politica internationala, ba chiar accentuarea acestui rol fata de ceea ce si-a asumat ezitanta administratie Omaba.

O America mancand cuminte din palma lui Putin, care abandoneaza Europa ca in perioada interbelica, nu are cum sa fie o America mareata, ci una ingenuncheata care sa pregateste sa plateasca un pret imens, ca pe plajele din Normandia.

Ce va alege Trump? Sa devina un autentic presedinte al unor SUA marete, un autentic om politic si de stat al unui popor unit? Pentru asta trebuie sa-l abandoneze pe candidatul Trump in ziua de 8 noiembrie. Sau in Biroul Oval se va instala candiatul Trump, care nu va putea decat sa distruga exact maretia Americii?

Donald Trump doar a captat furia populara pentru ca forta pe care i-a dat-o ea sa fie apoi folosita in mod corect? Sau va ramane doar exponentul furiei incontrolabile? Este un autentic derapat sau doar un politician extrem de abil?

Clarificarea acestei dileme, deocamdata greu de anticipat pentru ca Trump este un personaj extrem de imprevizibil, va da raspunsul pe care il asteapta o lume socata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trumo presedintele SUA, #alegeri SUA Trump Clinton , #stiri Donald Trump