VIDEO Congresul SUA a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Care sunt pasii urmatori

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 23:05
22512 citiri
VIDEO Congresul SUA a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Care sunt pasii urmatori
Dezbaterea privind punerea sub acuzare a lui Trump

Camera Reprezentantilor a Congresului SUA a votat miercuri, 13 ianuarie, punerea sub acuzare a presedintelui Donald Trump pentru rolul sau in atacul care a socat America si provocat moartea a cinci persoane in urma cu o saptamana.

UPDATE 23.35 Motiunea de punere sub acuzare a presedintelui Donald Trump a fost aprobata de Camera Reprezentantilor a Congresului SUA. Au votat pentru punerea sub acuzare un numar de 232 de reprezentanti (222 democrati si 10 republicani). 197 de reprezentanti republicani au votat impotriva demiterii presedintelui.

Votul final privind destituirea lui Trump va apartine Senatului, care este in vacanta si este programat sa se intoarca in sesiune abia pe 19 ianuarie, cu o zi inainte ca Joe Biden sa depuna juramantul pentru functia de presedinte. In Senat este nevoie de doua treimi din numarul total al parlamentarilor pentru ca demiterea presedintelui Donald Trump sa devina realitate.

UPDATE 23.05 A inceput votul pentru punerea sub acuzare a presedintelui Trump.

UPDATE 22.55 Seful senatorilor republicani, Mitch McConnell, nu a exclus sa voteze pentru destituirea lui Trump

UPDATE 22.30 Republicanul Dan Newhouse, de la Washington, si-a postat pe Twitter declaratia in care a indicat ca va vota in favoarea acuzarii presedintelui Trump. "A inchide ochii la acest asalt brutal asupra Republicii noastre nu este o optiune", a declarat Newhouse, potrivit CNN.

Newhouse se alatura acum altor reprezentanti republicani care au spus ca vor vota pentru acuzarea lui Trump: John Katko din New York, Jamie Herrera Beutler din Washington, Adam Kinzinger din Illinois, Fred Upton din Michigan, Liz Cheney din Wyoming.

UPDATE 21.40 Presedintele american Donald Trump a transmis miercuri, prin intermediul biroului de presa de la Casa Alba, un mesaj referitor la mai multe demonstratii anuntate in care cere sa nu fie incalcata legea si sa nu fie comise acte de vandalism.

"In lumina informatiilor referitoare la mai multe demonstratii, solicit ca nu trebuie sa existe violenta, incalcare a legii si vandalism de vreun fel. Nu asta reprezint si nu este ceea ce reprezinta America. Fac apel la toti americanii sa ajute la diminuarea tensiunilor si la calmarea spiritelor. Multumesc", a transmis presedintele.

UPDATE 21.25 Un purtator de cuvant al lui Mitch McConnell, a spus ca acesta nu va fi de acord ca forul sa se reuneasca pentru procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump inainte de inaugurarea noului mandat prezidential.

UPDATE 20.40 "Ce rost are aceasta acuzare, cu cateva zile ramase in mandatul lui Trump", spune republicana Debbie Lesko, care se opune acuzarii presedintelui Trump.

UPDATE 20.10 Presedinta Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat miercuri, inaintea votului asupra punerii sub acuzare a presedintelui american, ca Donald Trump este "un pericol clar si prezent" pentru SUA. Pelosi a deschis dezbaterea dinaintea votului cu mai multe argumente: "Stim ca presedintele Statelor Unite a incitat la aceasta insurectie, aceasta rebeliune inarmata, impotriva tarii noastre. Trebuie sa plece. Este un pericol clar si prezent pentru natiunea pe care o iubim toti".

Ea a spus ca oamenii care au participat la protestul din 6 ianuarie devenit violent "nu erau patrioti", ci "teroristi nationali". Presedinta Camerei le-a cerut republicanilor "sa isi caute sufletele" pentru acest vot. "Este razboiul presedintelui cu democratia in conformitate cu Constitutia? Au reprezentat cuvintele lui si multimea insurectionista o inalta crima si un delict?".

Stirea initiala:

Trump este acuzat de Partidul Democrat ca ar fi incitat la violenta participantii la mitingul soldat cu asaltarea Capitoliului pe 6 ianuarie. Donald Trump este primul presedinte din istoria SUA impotriva caruia s-au initiat doua motiuni de punere sub acuzare.

O sursa din Partidul Republican, citata de Reuters, a afirmat ca se asteapta ca intre 10 si 20 de republicani din Camera Reprezentantilor sa voteze pentru punerea sub acuzare, relatand de asemenea ca congresmenii sunt supusi unor presiuni imense venite din partea Casei Albe.

Unii republicani "spun ca vor sa voteze pentru punerea sub acuzare dar se tem cu adevarat pentru vietile lor si ale familiilor lor", potrivit aceleiasi surse care afirma ca presedintele Trump inca incearca sa intimideze congresmeni republicani si la o saptamana dupa violentele din 6 ianuarie.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell ar fi in favoarea punerii sub acuzare, potrivit unei surse din Partidul Republican apropiate de acesta, relateaza CNN.

"El nu crede ca Trump va disparea pur si simplu, crede ca partidul are nevoie de o ruptura curata pentru a se salva", afirma sursa, adaugand ca "in cele din urma insa este la latitudinea lui McConnel sa isi expuna pozitia cu privire la punerea sub acuzare. Tacerea sa de pana acum a fost deliberata, el fiind foarte atent cu ceea ce spune".

Conducerea grupului republican din Senatul SUA ia in considerare posibilitatea urgentarii procedurii de destituire a presedintelui Trump, care ar putea incepe chiar vineri in acest for al Congresului de la Washington, cu conditia ca destituirea sa fie aprobata inainte in Camera Reprezentantilor, anunta The Guardian. Pentru acest lucru, Senatul trebuie convocat deoarece in aceste zile nu este in sesiune.

Membrilor Camerei Reprezentantilor li s-a atras atentia, in cursul sedintei in care dezbat motiunea de punere sub acuzare a presedintelui in exercitiu Donald Trump, ca trebuie sa poarte masca pe tot parcursul sesiunii, altfel vor fi amendati, relateaza BBC.

Un vot de marti seara a stabilit ca parlamentarii americani care refuza sa poarte masca vor fi amendati cu 500 de dolari pentru prima abatere, valoarea amenzii urmand sa creasca la 2.500 de dolari la cea de-a doua nerespectare a regulii.

Sute de soldati din Garda Nationala pazesc sediul Congresului SUA pentru a preintampina orice posibile violente. In Washington DC este ora 12.00

Nancy Pelosi: "Trump cel dezechilibrat, labil si periculos trebuie sa fie judecat"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele SUA Joe Biden reia o practică neobligatorie, întreruptă în timpul lui Trump: ”Toţi locatarii Biroului Oval trebuie să fie deschişi şi oneşti faţă de poporul american”
Președintele SUA Joe Biden reia o practică neobligatorie, întreruptă în timpul lui Trump: ”Toţi locatarii Biroului Oval trebuie să fie deschişi şi oneşti faţă de poporul american”
Preşedintele american Joe Biden şi-a făcut publică luni declaraţia fiscală, o tradiţie americană în materie de transparenţă la vârful statului, care a fost temporar întreruptă în...
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
#SUA, #congres, #Trump, #destituire, #democrati, #republicani, #vot , #stiri Donald Trump