Statele Unite şi Mexic reactivează programul în domeniul migraţiei iniţiat de administraţia Trump

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 08:07
1855 citiri
Statele Unite şi Mexic reactivează programul în domeniul migraţiei iniţiat de administraţia Trump

Statele Unite şi Mexic vor reactiva parţial măsurile puse în aplicare în timpul administraţiei Trump, conform cărora migranţii trebuie să aştepte în Mexic un răspuns la cererea lor de azil în SUA, conform unui anunţ făcut joi de cele două ţări, transmite AFP.

Sub administraţia republicană a lui Donald Trump (2017-2021), zeci de mii de migranţi, în principal provenind din America Centrală, au fost returnaţi la graniţa cu Mexic pentru a aştepta acolo rezultatul cererii lor de azil depuse în SUA.

Când a venit la putere, preşedintele democrat Joe Biden a promis o politică migratorie mai umană şi a lansat anularea acestui program, cunoscut sub denumirea de Protocolul de protecţie a migranţilor (MPP). În luna august însă, Curtea Supremă a decis că programul trebuie menţinut.

Măsurile vor fi repuse în aplicare începând de luni, a anunţat joi Departamentul pentru Securitate Internă (DHS)."DHS va fi gata să aplice din nou MPP de îndată ce guvernul mexican va lua decizia finală şi independentă de a accepta întoarcerea celor înscrişi în program, sub rezerva unor îmbunătăţiri umanitare".

"Mexicul a decis ca, din motive umanitare şi cu titlu temporar, să nu îi mai întoarcă în ţările lor pe anumiţi migranţi care au o programare pentru o audiere în faţa unui judecător SUA pentru a solicita azil", potrivit unui comunicat al ministerului afacerilor externe.

Casa Albă şi-a reafirmat criticile la adresa acestui program, în pofida revenirii la aplicarea sa.

"Preşedintele continuă să creadă că MPP-ul are defecte endemice, impune costuri umane nejustificate şi deturnează resurse şi personal de la alte demersuri prioritare", a declarat purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Citeste si:
Ambulanţă falsă cu 28 de migranţi, interceptată de poliție. Unde a avut loc incidentul
Ambulanţă falsă cu 28 de migranţi, interceptată de poliție. Unde a avut loc incidentul
O ambulanţă falsă plină cu migranţi a fost interceptată de oamenii legii din Mexic. Migranții voiau să ajungă în SUA. În vehicul se aflau 28 de cetăţeni din Nicaragua, între care...
La ce se așteaptă România în cazul în care Rusia invadează Ucraina
La ce se așteaptă România în cazul în care Rusia invadează Ucraina
Ministrul Apărării Naţionale (MApN) Vasile Dîncu susţine că România nu va intra într-un război, dar trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui conflict armat în Ucraina....