Trump, atac violent la adresa Chinei

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 19:42
6937 citiri
Trump, atac violent la adresa Chinei

Presedintele american Donald Trump a lansat miercuri unul din cele mai violente atacuri impotriva Chinei, denuntand de aceasta data atitudinea 'rauvoitoare' a acesteia, pe fondul unei batalii comerciale cu Beijingul pe care il acuza de mai multe luni de practici 'neloiale', informeaza France Presse.

'China ii vizeaza pe agricultorii nostri, pe care ii iubesc si ii respect si ea stie aceasta, un mijloc pentru ea ca sa ma oblige sa continui sa ii permit sa profite de Statele Unite', scrie Donald Trump intr-un mesaj pe Twitter.

'Atitudinea sa este rauvoitoare in ceea ce va fi o tentativa ratata. Am fost draguti - pana acum! China a castigat 517 miliarde de dolari pe spatele nostru anul trecut', indica Trump, referindu-se la volumul exporturilor anuale de marfuri chineze in SUA.

Presedintele chinez Xi Jinping a reactionat, subliniind ca razboiul comercial 'nu are invingatori'.

De la inceputul anului, Donald Trump si-a intensificat agresiunea verbala impotriva gigantului asiatic. In opinia sa, China 'triseaza', 'inseala SUA de prea mult timp', 'fura proprietatea intelectuala a intreprinderilor americane' sau chiar realizeaza 'transfer fortat de tehnologie'.

Practic, nu a fost o saptamana fara un tweet in care Trump sa califice practicile de afaceri chineze drept 'injuste', 'neloiale' sau 'ilegale', apreciind ca 'aceasta a durat prea mult'.

In luna martie, cand a impus taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu, Donald Trump s-a bazat pe un 'memorandum privind agresiunea economica a Chinei'.

SUA au acuzat un deficit comercial cu China de aproximativ 376 miliarde de dolari in 2017. Casa Alba i-a cerut celei de-a doua puteri economice a lumii sa-l reduca cu 200 miliarde de dolari.

Washingtonul a impus de la sfarsitul lunii martie taxe vamale suplimentare de 25% pe importurile de otel si de 10% pe cele de aluminiu chinez, iar de la 6 iulie a introdus taxe suplimentare de 25% si pe importurile de marfuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari.

Presedintele republican a amenintat ca va impune taxe punitive asupra tuturor importurilor chinezesti.

La randul sau, Beijingul a deplans caracterul irational al acestor masuri si a acuzat Washingtonul ca vrea sa declanseze 'cel mai rau razboi comercial din istoria economica'.

China a reactionat de asemenea, impunand noi taxe pe produsele americane, inclusiv soia, si vizand in special statele care au votat in 2016 in favoarea lui Donald Trump.

Marti, administratia Trump a anuntat un ajutor de urgenta de 12 miliarde de dolari destinat agricultorilor americani afectati de represaliile la tarifele vamale ale SUA, recunoscand primele prejudicii colaterale ale conflictului comercial declansat de presedinte.

Citeste si:
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Liderii coaliţiei de guvernare de la PNL, PSD şi UDMR se reunesc miercuri, 8 decembrie, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului. Ei vor continua discuţiile pe bugetul de stat pe 2020, după...
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...