Trump vrea sa cumpere Groenlanda, politicienii danezi il ironizeaza

Vineri, 16 August 2019, ora 19:00
7830 citiri
Trump vrea sa cumpere Groenlanda, politicienii danezi il ironizeaza
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Mai multi politicieni danezi l-au ironizat vineri pe Donald Trump, dupa ce aceasta si-a intrebat consilierii daca nu cumva Statele Unite ar putea cumpara Groenlanda de la guvernul Danemarcei.

Presa din Statele Unite a dezvaluit ca Trump isi intrebase, in repetate randuri, consilierii cum s-ar putea trata cu Guvernul de la Copenhaga pentru a cumpara Groenlanda, teritoriu danez si, in mare parte, autonom.

In urma dezvaluirilor, mai multi politicieni danezi au postat pe retelele de socializare mesaje in care isi exprimau, ironic, nedumerirea fata de intentia lui Donald Trump.

Spre exemplu, Lars Lokke Rasmussen, fost premier danez, a fost printre primii si-a exprimat public opinia pe aceasta tema.

Intr-o postare pe Twitter, acesta a sustinut ca probabil totul e o gluma de 1 Aprilie, dar cam defazata.

Aaja Chemnitz Larsen, deputata daneza, a postat, de asemenea, pe Twitter un mesaj de in care dezaprobare atitudinea lui Trump.

"Niciun multumesc lui Trump pentru ca vrea sa cumpere Groenlanda! Un parteneriat mai bun si mai egal cu Danemarca ar trebui sa fie calea pentru o Groenlanda mai puternica si independenta, pe termen lung", a scris Aaja Chemnitz Larsen.

Groaznica gluma, a scris si Martin Lidegaard, purtator de cuvant al social liberalilor danezi.

"Trump sa cumpere Groenlanda?! Sper ca este o gluma! De altfel, e una groaznica care implica riscul militarizarii Groenlandei si mai putina independenta pentru poporul groenlandez - in plus, o mare pierdere pentru Danemarca", a scris Lidegaard pe Twitter.

Premierul Mette Frederiksen si ministrul de Externe Jeppe Kofod nu au comentat informatia, si nici Ambasada Statelor Unite la Copenhaga. Totusi, a existat o reactie de la un reprezentant guvernamental al Groenlandei. "Suntem deschisi la afaceri, dar nu suntem de vanzare", a declarat pentru Reuters ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger.

Trump urmeaza sa efectueze o vizita la Copenhaga in septembrie si sa discute despre Arctica cu premierii Danemarcei si Groenlandei - un teritoriu autonom danez.

Groenlanda se afla in centrul atentiei marilor puteri - China, Rusia si Statele Unite - din cauza localizarii strategice si resurselor sale minerale. Statele Unite detine baza aeriana Thule, in nordul Groenlandei, in baza unui acord danezo-american in domeniul apararii din 1951.

Groelanda are o populatie de aproximativ 56.000 de locuitori. Parte din teritoriul este autoguvernat, Danemarca fiind responsabila doar cu afacerile externe, apararea si politica monetara a Groenlandei.

Chiar daca pare cumva amuzanta, tentativa lui Trump nu este primul efort american de a cumpara Groenlanda. Desi presedintele Harry Truman a respins ideea ca ar fi urmarit sa preia controlul regiunii, Statele Unite ar fi incercat sa cumpere Groenlanda in 1946, potrivit unor surse. Iar in 1987, secretarul de Stat William Seward si-a exprimat interesul de a cumpara insula.

Exista si un precedent. In 1917, Danemarca a vandut Indiile Daneze de Vest cu 25 de milioane de dolari Statelor Unite, care le-a redenumit Insulele Virgine americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#politicieni Danemarca ironizeaza Donald Trump, #Trump cumpara Danemarca , #stiri Donald Trump