Lovitură neașteptată de Donald Trump. Fostul său director financiar a pledat vinovat pentru o fraudă fiscală uriașă

Joi, 18 August 2022, ora 22:23
5341 citiri
Lovitură neașteptată de Donald Trump. Fostul său director financiar a pledat vinovat pentru o fraudă fiscală uriașă
Fostul președinte al SUA este suspectat și că a încălcat Legea spionajului FOTO Twitter / Donald Trump

Fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, s-a declarat vinovat joi, 18 august, pentru fraudă şi evaziune fiscală. Apropiatul fostului președinte al SUA va depune mărturie într-un proces penal împotriva întreprinderii, a anunţat Procuratura din Manhattan, relatează AFP.

Allen Weisselberg a pledat vinovat de 15 capete de acuzare cu privire la fraudă şi evaziune fiscală privind venituri nedeclarate, în perioada 2009-2021, în valoare de 1,76 mlioane de dolari, precizează parchetul.

În vârstă de 75 de ani, Weisselberg lucrează pentru familia Trump din 1973. El ste acuzat că a profitat de avantaje în natură - un apartament în cartierul de lux Manhattan, două automobile de lux marca Mercedes, pentru el şi soţia sa -, şi a primit bani lichizi pentru vacanţe şi a ascuns totul fiscului.

”Azi, Allen Weisselberg a recunoscut, la tribunal, că s-a folosit de postul său în Trump Organization pentru a escroca contribuabilii şi a se îmbogăţi personal”, declară procurorul Manhattanului Alvin Bragg, citat în comunicat.

”Acordul pe care l-a încheiat cu justiţia leagă în mod direct Trump Organization de un larg evantai de activităţi infracţionale şi prevede ca Allen Weisselberg să depună o mărturie preţioasă în procesul viitor împoriva întreprinderii”, adaugă el.

Allen Weisselberg a pledat iniţial nevinovat, în iulie 2021, cu privire la faptele care-i erau reproşate şi risca până la 15 ani de închisoare.

Potrivit acordului pe care l-a încheiat, el mai riscă până la cinci ani de închisoare şi este necesar să plătească aproape două milioane de dolari impozite, penalităţi şi dobândă, potrivit procuraturii.

Procesul penal va începe la 24 octombrie

Allen Weisselberg a refuzat, până acum, să depună mărturie împotriva lui Donald Trump personal.

Un proces penal împotriva Trump Organization, care a pledat ”nevinovat”, urmează să fie deschis loc la 24 octombrie.

Altă anchetă - de această dată în civil, dare care vizează aceleaşi suspiciuni de fraude financiare şi fiscale în Trump Organization - este desfăşurată de către procurorul general al New Yorkului, Letitia James.

În această anchetă civilă, Donald Trump a fost audiat sub jurământ săptămâna trecută, când a refuzat să răspundă întrebărilor, în virtutea celui de-al Cincilea Amendament al Constituţiei americane, care permite oricărui justiţiabil să nu depună mărturie împotriva sa.

În alt dosar, reşedinţa lui Donald Trump din Florida, Mar-a-Lago, a fost percheziţionată săptămâna trecută.

Anchetatori din cadrul FBI îl suspectează pe miliardarul republican de faptul că a încălcat Legea spionajului, care încadrează în mod strict deţăinerea de documente confidenţiale privind securitatea naţională, dintre care unele trebuie să fie consultate sau văzute numai în clădiri securizate, potrivit unor documente judiciare.

O Comisie parlamentară de anchetă caută să facă lumină, pe de altă parte, cu privire la rolul pe care miliardarul l-a jucat în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinători ai săi, la 6 ianuarie 2021.

Citește și:
Financial Times: Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste ajung să conducă cele mai mari puteri
Financial Times: Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste ajung să conducă cele mai mari puteri
Fanteziile paranoice ale lui Vladimir Putin și ale altor lideri sporesc pericolele pentru întreaga lume. În actuala eră a globalizării, la teoriile conspiraționiste sunt receptivi în mod...
Cum s-au „ars” zeci de craioveni crezând că vor cumpăra apartamente „ieftine”. Povestea executorului judecătoresc Mihai Drăgoi, un prolific țepar imobiliar din Bănie
Cum s-au „ars” zeci de craioveni crezând că vor cumpăra apartamente „ieftine”. Povestea executorului judecătoresc Mihai Drăgoi, un prolific țepar imobiliar din Bănie
Executorul judecătoresc Mihai Drăgoi care a țepuit 42 de persoane cu aproape 2 milioane de euro prin fapte de abuz în serviciu și înşelăciune folosindu-se inclusiv de fostele lui calități...