Analiza intalnirii Trump-Putin: liderul rus a iesit in avantaj

Sambata, 08 Iulie 2017, ora 13:03
9824 citiri
Analiza intalnirii Trump-Putin: liderul rus a iesit in avantaj

Presedintele Vladimir Putin a iesit in avantaj dupa intalnirea cu omologul sau american Donald Trump. In ciuda faptului ca discutiile nu prea au avut substanta, formatul, tonul si alte elemente ale intalnirii au fost clar in favoarea liderului de la Kremlin.

Unul dintre subiectele tensionate dintre cele doua mari puteri ale lumii - acuzatia ca hackerii rusi au intervenit in alegerile prezidentiale din SUA - a fost abordat in timpul intalnirii, insa nu i s-a acordat atentia cuvenita, potrivit unei analize realizate de The Guardian.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a spus ca Trump "s-a axat in special pe a gasi o modalitate de a merge inainte" in aceasta privinta, in timp ce ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a pretins ca seful SUA l-a crezut pe Putin cand i-a spus ca tara sa nu a fost in niciun fel implicata.

Cele doua natiuni s-au inteles ca niciuna sa nu intervina la viitoarele alegeri, insa acest lucru e o bila alba pentru Rusia, caci un astfel de acord nu va linisti spiritele la Washington, unde multi critici de-ai lui Trump il acuza ca nu a gestionat deloc cum trebuie situatia.

Nu se stiu oricum detalii legate de aceasta intelegere si e posibil ca sa nu apara deloc in spatiul public. Asta pentru ca la intalnire au fost prezenti, pe langa cei doi sefi de stat, doar ministrii lor de Externe si traducatorii.

Un cadru atat de restrans avantajeaza tot Rusia, arata The Guardian, caci presa nu poate afla informatii cruciale despre modul in care au avut loc discutiile, asa cum s-a intamplat in mai, cand Lavrov a mers la Casa Alba, iar apoi a aparut in spatiul public informatia potrivit careia Trump ar impartasi informatii cu rusii.

De asemenea, formatul intalnirii nu a permis participarea unor membrii ai echipei lui Trump care privesc Rusia cu o doza mai mare de scepticism, cum ar fi consilierul sau pe probleme de securitate nationala, HR McMaster.

Rusia da tonul

The Guardian mai noteaza ca tonul relatiei dintre cele doua puteri ale lumii e putin probabil sa se schimbe, in mandatul lui Trump, iar acest lucru e important pentru Rusia.

Televiziunile din tara lui Vladimir Putin s-au axat pe faptul ca intalnirea a durat mult mai mult decat prevedea programul initial, insistand asupra faptului ca acest lucru denota o importanta deosebita pe care liderul de la Casa Alba o acorda Rusiei.

Mai mult, cei doi au semnat si un acord privind un armistitiu in sud-vestul Siriei, care insa ar putea fi incalcat oricand, ca si altele de pana acum. In orice caz, incheierea unui acord de orice fel pe aceasta tema e in favoarea Rusiei, care vrea sa para ca ea este puterea care dicteaza in regiune.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...