Anul prieteniei Putin-Trump: Ce sa inteleaga Romania?

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Duminica, 15 Ianuarie 2017, ora 07:27
10290 citiri

In timp ce noi eram ocupati cu alegerile parlamentare, in lume se mai intamplau lucruri, putin surprinzator. Lucruri care anunta ca vin vremuri interesante, inclusiv in Europa de Est. "Lumina" vine de la Apus. Dar vine mai ales pentru Rasarit, desi deocamdata este inca o palpaiala.

Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, pare gata pentru o schimbare importanta de strategie in privinta Rusiei. Intrebarea care se pune e daca vede schimbarea asta doar in sensul unei ameliorari a relatiilor (poate la nivelul "resetarii" din 2009) sau chiar pana la o realiniere strategica in care SUA si Rusia fie coopereaza intr-o "incredibila alianta" pe care o vedeau posibila unii autori in 2001-2002, dar care nu s-a materializat niciodata, in ciuda unei scurte apropieri, fie isi "separa apele" pana la nivelul unei retrageri a SUA din zone (nu neaparat in sensul geografic) in care Rusia se simte incorsetata.

Posibilitatile sunt multe, dar ce e sigur e ca o schimbare este foarte posibila si foarte probabila. Semnele sunt peste tot. Intrebarea legitima pentru Romania: si noi ce facem?

Pe scurt, cateva fapte: Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a propus secretar de stat al SUA (ministru de Externe in limbaj european) pe directorul gigantului din domeniul petrolului Exxon Mobile. Un om fara experienta diplomatica insa foarte apropiat de Rusia, Vladimir Putin insusi decorandu-l cu "Ordinul Prieteniei in 2013". Acelasi Putin pe care Tillerson l-a "curtat" inca din anul ascensiunii sale, 1999. Si un om care, din postura sa de director, a avut multe contracte foarte banoase in Rusia. Nominalizarea sa i-a ingrijorat pana si pe unii republicani "grei" in politica externa, asa cum este senatorul John McCain.

Cu cateva zile inainte serviciul secret american CIA anuntase ca Rusia s-a implicat in alegerile prezidentiale americane pentru a-l ajuta sa iasa presedinte pe Donald Trump cu ajutorul unor atacuri informatice. Cum diferenta s-a facut cu mai putin de 200.000 de voturi in statele cheie, daca e adevarat, s-ar putea ca Putin sa-l fi ajutat decisiv pe Trump. Mai mult, Trump a atacat atat concluzia CIA, cat si cea ulterioara, a FBI, in privinta implicarii Rusiei, ba chiar i-a luat apararea presedintelui rus Putin in conflictul cu (inca) presedintele american Obama pe tema hackerilor.

Lista continua.

Michael Flynn, anuntat consilier pentru securitate nationala, e si el un om care vede cu ochi foarte buni Rusia. Fostul general a fost in repetate randuri invitat la postul de propaganda al Kremlinului, Russia Today (RT) si e un adept al unei apropieri de Rusia.

Un lucru merita mentionat: noua echipa de la Casa Alba este intr-adevar mai deschisa fata de Moscova, iar Trump este practic un admirator al lui Putin, dar ar fi gresit s-o consideram o echipa de marionete ale Moscovei. Sunt oameni care urmaresc interesul national al Statelor Unite. De altfel, la audierile pentru confirmarea in functie, Tillerson a spus ca Rusia este un pericol si ca statele din Estul Europei au de ce sa fie ingrijorate. E de mentionat ca era aproape obligat sa spuna asta, in fata ingrijorarii Congresului si cu importanti senatori republicani (Marco Rubio sau John McCain) ferm impotriva Rusiei.

Ceea ce ne intereseaza (aici in Romania) e cum este definit acest interes national al Statelor Unite in raport cu Rusia. Este el "tranzactional", de tipul "iti dau, imi dai, nu conteaza asa mult ceilalti" sau de alt tip?

Conteaza foarte mult, mai ales ca intregul peisaj se schimba. Spre exemplu, in Franta, la cum arata sondajele, cetatenii vor avea de ales pentru presedintie intre Francois Fillon (pro-Rusia) si Marine Le Pen (foarte pro-Rusia) pentru a vedea ca politica internationala se schimba intr-o maniera favorabila pentru Putin.

Avem in fata un peisaj nu tocmai incurajator pentru Romania, tinand cont de cum s-a purtat Rusia in regiune. Ba e chiar ingrijorator.

Sa tragem totusi o linie.

Inseamna asta ca America vine in siajul Moscovei si abandoneaza Europa de Est?

Raspuns scurt: PUTIN PROBABIL SA SE AJUNGA CHIAR PANA AICI.

Raspuns lung: Putin probabil sa se ajunga pana aici, dar e clar ca apropierea dorita intre Rusia si America poate avea consecinte nedorite pentru tari din Europa de Est daca noua conducere de la Washington e gata sa ofere concesii prea mari Rusiei in zona aceasta a lumii. POATE. Pana la variantele extreme (si improbabile), gen un semi-abandon al Europei de Est, mai sunt multe etaje si nuante. Unele cu potential neplacut pentru Romania.

Daca o noua "resetare" a relatiilor SUA-Rusia se face "pe stil vechi", lasand mana libera Kremlinului sa intimideze Europa de Est (si nu vorbim neaparat de tarile NATO) si dand impresia ca Rusia va scapa usor de fiecare data cand ataca un stat, e de rau.

Daca resetarea e mult mai "soft", permitand Rusiei sa iasa dintr-o situatie dificila (sanctiunile occidentale chiar au "muscat" adanc din economia sa) in schimbul "domesticirii ei", a retinerii fata de Europa de Est, a detensionarii situatiei de securitate in regiune si a gasirii unei rezolvari decente in Ucraina, precum si a unei colaborari pe alte fronturi (Siria, Iran, Coreea de Nord), lucrurile suna ceva mai bine. Nu grozav, dar ceva mai bine.

Romania are un atu considerabil: gazduieste o parte importanta a scutului american antiracheta. In mod normal, nicio putere asa cum este America nu ar renunta la ceva atat de important. Si desigur ca nu va renunta. Dar se poate da satisfactie Rusiei (gen mana libera in Republica Moldova, ca sa iau un exemplu la intamplare) si pastrand scutul antiracheta, ca doar nici Romania nu va veni sa spuna "luati-va scutul, ne-am suparat!" Asa cum am spus si mai sus, sunt multe etaje intre confruntare si prietenie. Foarte multe.

Cum spunea profesorul si analistul de securitate rus Alexei Arbatov, marile puteri pot fi rivale in unele zone in timp ce coopereaza excelent in altele. Pentru Romania depinde doar ce inseamna "cooperare" pentru Trump. Si ce inseamna pentru Putin.

Ceea ce e sigur e ca in privinta lui Donald Trump nimic nu mai e atat de sigur precum era, incepand cu politica Americii fata de Rusia. Romania trebuie sa fie pregatita.

Nota: Scandalul in care presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, este acuzat ca ar fi fost filmat de serviciile secrete rusesti facand sex cu prostituate nu ar trebui sa aiba o importanta strategica atat de mare si sa schimbe disponibilitatea lui Trump pentru o deschidere catre Rusia, chiar daca este adevarat.

Faptul ca a fost "detonat" acum, pe surse, i-a anihilat cea mai mare parte a potentialului distructiv. Faptul ca Rusia a negat il apropie pe Putin si mai mult de Trump.

Pentru relatiile SUA-Rusia ceea ce conteaza mai mult este ca imbunatatirea lor nu are un fundament geopolitic solid, potentialul de conflict si neintelegere fiind cu mult mai mare. Practic, relatia personala dintre cei doi lideri (incercata si de George W. Bush cu Putin) este singurul stalp pe care se poate sprijini o relatie buna intre cele doua tari. Deocamdata, stalpul acesta pare destul de solid. Deocamdata.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Trump Putin relatie efecte Romania, #scut antiracheta Deveselu Trump Putin , #Vladimir Putin