Donald Trump, incurcat in plasa de paianjen tesuta de Vladimir Putin

Marti, 11 Iulie 2017, ora 16:24
10921 citiri
Donald Trump, incurcat in plasa de paianjen tesuta de Vladimir Putin
Foto: Arhiva Hepta.ro

Nu se stie prea bine ce au discutat Trump si Putin vreme de doua ore si 15 minute la intalnirea G 20 din Hamburg, Germania.

Efectele imediate ale acestei intalniri par a fi in defavoarea presedintelui american, care intr-o postare pe Twitter a anuntat ca renunta la comisia SUA-Rusia de prevenire a atacurilor cibernetice, dupa ce cu o zi inainte se laudase cu realizarea ei.

Dupa intalnire, Donald Trump a spus ca l-a intrebat direct pe Putin daca s-a implicat in procesul electoral din SUA. Nu a oferit niciun indiciu despre ce a raspuns Putin.

Comisia cibernetica inventata de presedintele SUA a fost luata peste picior de mai multi lideri politici americani, iar presedintele s-a vazut obligat sa renunte la proiect.

Opinia multor comentatori independenti e aceea ca Donald Trump n-a obtinut nimic in urma intalnirii cu Vladimir Putin. In schimb, presedintele rus a castigat de pe urma acestei intalniri, mesajul transmis de acesta a fost unul de superioritate si control.

Donald Trump nu a avut nicio agenda de discutii, cu o zi inainte, Rex Tillerson, seful Departamentului de Stat, a anuntat ca nu stie ce subiecte va aborda presedintele la intalnirea cu omologul rus.

Odata cu revenirea acasa, situatia presedintelui american s-a complicat si mai mult. New York Times a publicat un articol in care descrie intalnirea dintre Donald Trump jr., fiul cel mare al presedintelui, si o avocata din Rusia. Motivul intalnirii a fost acela de a primi informatii compromitatoare despre tabara lui Hillary Clinton. La intalnire au participat si ginerele presedintelui SUA, Jarred Kushner, dar si Paul J. Manafort, seful de campanie a lui Doanald Trump de la acea vreme.

Autorii articolului din cotidianul american spun ca echipele de campanie din SUA strang informatii despre adversari din tot felul de surse, dar rareori apeleaza la trimisi ai unor state straine pentru a primi date compromitatoare despre concurenta.

Fiul lui Trump, ingrijorat pentru Hillary Clinton

Intalnirea celor trei cu avocata Natalia Veselnitskaia a avut loc in 9 iunie 2016 in cladirea Trump Tower din New York. Donald Trump jr., fiul presedintelui, a recunoscut ca a participat la intalnire, dar a spus ca s-a dus pentru ca avocata i-a transmis ca are informatii despre "cum finanteaza Rusia campania electorala a lui Hillary Clinton, dar ca acesta a fost doar un pretext pentru ca avocata dorea, de fapt, sa faca lobby pentru ridicarea de catre SUA a interdictiei de a fi infiati copii din Rusia si de stopare a Magnitsky Act, hotararea prin care cetatenilor rusi suspectati de nerespectarea drepturilor omului li se interzice sa calatoreasca in SUA si li se blocheaza conturile din bancile occidentale", scrie New York Times.

Fiul lui Donald Trump a recunoscut ca s-a intalnit cu o avocata din Rusia care i-a promis informatii despre Hillary Clinton - Foto: Hepta.ro

Trebuie precizat ca, in trecutul apropiat, fiul lui Donald Trump a negat in mai multe randuri ca s-ar fi intalnit cu persoane controversate din Rusia in timpul campaniei electorale din 2016.

Despre aceasta intalnire s-a aflat in momentul in care Jarred Kushner, ginerele lui Donald Trump, a cerut certificat de siguranta nationala pentru a ocupa functia de consilier la Casa Alba. Pentru a obtine documentul, a fost nevoit sa descrie toate intalnirile cu persoane straine cu potential de risc pentru siguranta nationala. Daca ar fi mintit intr-o astfel de declaratie, era pasibil de pedeapsa cu inchisoarea.

Directorul de campanie a lui Donald Trump, Paul Manafort, impreuna cu asociatii sai, Carter Page si Roger Stone, sunt subiectul unei investigatii a FBI, inceputa anul trecut, cu privire la legaturile lor cu Rusia.

"FBI a declansat anul trecut o investigatie de contraspionaj in ce priveste toate contactele dintre persoane din Rusia si persoane asociate cu Donald Trump. Agentii s-au concentrat pe domnul Manafort si doi dintre sfatuitorii sai, Carter Page si Roger Stone", scrie New York Times.

Roger Stone si Liviu Dragnea au un dusman comun - George Soros

Roger Stone a fost intr-o "vizita privata" in Romania in urma cu cateva zile. Consultantul politic a fost intervievat de jurnalistul Mircea Barbu de la cotidianul Adevarul care a fost concediat apoi de catre conducerea ziarului pe motiv ca "nu a vrut sa-si cenzureze interviul" cu celebrul consultant american.

In interviul respectiv, Roger Stone vorbeste pe larg despre cat de mult si de ce il uraste pe miliardarul american Soros, un important finantator al Partidului Democrat. In urma cu cateva zile, Liviu Dragnea a reluat in discursul sau tema amenintarii lui Soros, spunand ca miliardarul ar avea ceva personal cu el si cu PSD.

Roger Stone, un controversat consilier politic cercetat de FBI pentru legaturi cu Rusia, s-a aflat in Romania si l-a criticat pe miliardarul Soros - Foto: Hepta.ro

Roger Stone a fost un "agent murdar" in echipa lui Richard Nixon, fost presedinte american. Facea donatii sub o identitate falsa in numele Aliantei Tinerilor Socialisti in contul de campanie al unui contracandidat al lui Nixon.

Consilierul are tatuat pe spate chipul fostului presedinte daramat de scandalul Watergate. Stone a lucrat pentru Ronald Reagan si a fost cel care i-a facut propunerea lui Donald Trump sa candideze la presedintia SUA inca de la inceputul anilor '80.

La putine zile dupa demiterea sefului FBI de catre actualul presedinte al SUA, Congresul american l-a angajat pe Robert S. Muelller, fost director FBI, pentru a se ocupa de ancheta interventiei Rusiei in procesul electoral american. In acest moment nu se stie care este stadiul anchetei, dar a fost creata o echipa de procurori veterani pentru a face lumina in aceasta complicata operatiune, scrie New York Times.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Trump Putin intalnire summit G20, #Trump scandal Rusia alegeri SUA, #Trump ancheta FBI Rusia , #Vladimir Putin