Dupa ce a umilit Europa, Trump s-a inclinat in fata lui Putin. Presa externa scrie despre "sarutul umed" al liderului american

Marti, 17 Iulie 2018, ora 13:56
10788 citiri
Dupa ce a umilit Europa, Trump s-a inclinat in fata lui Putin. Presa externa scrie despre "sarutul umed" al liderului american
Foto: Kremlin

Mult asteptatul summit de luni de la Helsinki dintre Donald Trump si Vladimir Putin a dominat marti prima pagina in majoritatea publicatiilor internationale.

"Sarutul umed al lui Trump pentru Putin stabileste o noua ordine mondiala", titreaza Politico.eu.

Cotidianul ABC din Spania a pus pe prima pagina o fotografie cu cei doi lideri dand mana, insotita de titlul: "Trump si Putin: Atat de prieteni". Ziarul a scris ca "cei mai puternici lideri" din lume au ingropat Razboiul Rece si chestiunea amestecului Rusiei in alegerile din SUA, cel putin "deocamdata".

Cotidienele spaniole El Pais si El Mundo au scris, de asemenea, ca Trump s-a dat pe langa Putin, in timp ce a criticat UE si propriile sale servicii de informatii. El Mundo a titrat ca, dupa ce "a umilit Europa", Trump "s-a inclinat in fata lui Putin".

Le Figaro titreaza: "Dupa Helsinki, Trump este 'slab' sau 'tradator'?".

Intr-un articol amplu dedicat intalnirii dintre cei doi lideri, ziarul francez noteaza ca liderul de la Casa Alba s-a delimitat de serviciile sale de intelligence in fata presedintelui rus, iar acest lucru i-a atras critici vehemente.

"Lamentabil", "Incredibil", "Respingator", "Oribil", "Nepatriotic", "O rusine nationala" - au fost doar cateva dintre criticile venite "din stanga si din dreapta" cu privire la intrevederea celor doi sefi de stat, subliniaza Le Figaro.

De asemenea, ziarul francez Le Monde scrie, intr-un articol intitulat "Apropiindu-se de Putin, Trump distruge Partidul Republican", ca liderul american "a negat multe dintre convingerile sale de partid si pare sa incline spre incredere fata de Moscova".

Ziarul britanic The Guardian a subliniat ca "Predarea lui Trump in fata lui Putin a fost intampinata cu furie de democrati si republicani".

"Donald Trump a fost criticat dupa ce a esuat sa denunte ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA in conferinta comuna sustinuta cu Vladimir Putin. Criticile au venit din partea unor voci familiare, precum senatorii republicani John McCain si Jeff Flake, dar si Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, care au catalogat declaratiile lui Trump drept 'cea mai mare greseala a presedintiei sale'".

Si site-ul postului de televiziune britanic BBC arata ca in SUA s-a starnit o "avalansa de critici" dupa ce presedintele american a aparat Rusia in fata acuzatiilor ca a intervenit in prezidentialele din 2016.

De asemenea, publicatia Daily Mail a abordat acest subiect si consemneaza ca "presedintele Trump a devenit marioneta lui Putin", dupa summit-ul de la Helsinki.

"Marioneta lui Putin! Trump este batjocorit nemilos pe social media, dupa 'performanta rusinoasa' de la summit-ul cu liderul rus", titreaza publicatia britanica.

Agentia de presa Reuters se mentine echidistanta cu titlul "Trump il sustine pe Putin privind ingerintele Rusiei in alegeri", insa noteaza ca declaratiile liderului de la Casa Alba au starnit controverse in Statele Unite.

Ziarele belgiene de limba franceza Le Soir si L'Echo au remarcat alegerea lui Trump "de a se alinia" cu Putin in detrimentul autoritatilor din tara sa pe subiectul amestecului Rusiei in alegerile din SUA din 2016, asa cum a titrat primul.

Publicatia flamanda De Tijd a scris ca felul de a se comporta al lui Trump a starnit indignare, in timp ce De Morgen a relatat ca cei doi lideri "au lucrat la relatia lor", sub titlul: "Spre un viitor mai bun".

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine transmite ca presedintele american "s-a laudat" cu summit-ul "foarte productiv" cu Putin, in timp ce Der Tagesspiegel a folosit ca titlu un citat din Trump: "Lumea vrea ca noi sa ne intelegem". Publicatia a mai observat aparenta "satisfactie" a celor doi lideri fata de summit-ul de la Helsinki si a scris ca acceptarea de catre Trump a declaratiei lui Putin ca Rusia nu s-a amestecat in alegerile din 2016 a atras "critici dure" in SUA.

Postul de stiri european multilingv Euronews titreaza: "Trump spune ca nu are niciun motiv' sa creada ca Rusia a intervenit in alegerile din SUA". Totusi, site-ul noteaza ca afirmatiile liderului american vin in contradictie cu concluziile rapoartelor intocmite de agentiile de intelligence si ale Comitetului de Informatii al Senatului.

Amintim ca luni a avut loc mult asteptatul summit intre Donald Trump si Vladimir Putin. Intalnirea dintre cei doi a fost insa puternic afectata de ancheta privind ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016, condusa de procurorul special Robert Mueller.

In cadrul conferintei de presa comune, Trump a declarat: "Asadar, am o mare incredere in oamenii mei din agentiile de informatii, dar va voi spune ca presedintele Putin a negat extrem de puternic orice implicare. Si ceea ce a facut a fost o oferta incredibila.

El s-a oferit sa-i primeasca pe oamenii care lucreaza la acest caz (anchetatorii FBI - n.red.) sa vina si sa lucreze cu anchetatorii lor (rusi - n.red.) in privinta celor 12 persoane (agentii rusi pusi sub acuzare in SUA - n.red.) . Cred ca este o oferta incredibila", criticand astfel agentiile de informatii ale SUA care au anuntat in repetate randuri ca reprezentantii Rusiei incearca sa influenteze sistemul democratic american.

Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
După eșecul lui Nicolae Ciucă de la alegerile prezidențiale, la PNL a început „era Ilie Bolojan”. Având rezultate bune la Consiliul Județean Bihor, liberalul a profitat rapid de vidul de...
Călin Georgescu a recunoscut, în sfârșit, că îl cunoaște pe Horațiu Potra. "Aveam nevoie de gărzi de corp" VIDEO
Călin Georgescu a recunoscut, în sfârșit, că îl cunoaște pe Horațiu Potra. "Aveam nevoie de gărzi de corp" VIDEO
Sirianul care deține herghelia de la Ciolpani, unde a avut loc sâmbătă, 7 decembrie, întâlnirea secretă a mercenarilor cu Horațiu Potra, afirmă că îl cunoaște pe Călin Georgescu,...
#presa externa summit Putin Trump, #presa internationala intalnire Putin Trump , #Vladimir Putin
  1. Avertisment al SUA. Un nou front apare subit: Putin și China vor să pună mâna pe o zonă bogată a lumii VIDEO
  2. Descoperirea de la Harvard, un sfat genial: Băutura care te ferește de infarct și colesterol mărit
  3. Putin prins în capcană de propriul său plan: Începe să rămână fără cel mai important lucru
  4. Poliția din India cere detalii de la Starlink cu privire la o captură de droguri în valoare de 4,25 miliarde de dolari
  5. Căderea lui Bashar al-Assad, o palmă puternică pentru Putin: ”Avem de-a face cu ceva destul de ridicol aici”
  6. Raport alarmant: Teoriile conspirației și misoginismul extrem, un pericol pentru democrație
  7. Statele Unite vor să împiedice refacerea grupării Stat Islamic și fragmentarea Siriei
  8. Arrivederci! De ce tinerii italieni pleacă în masă din țară
  9. Nu se mai fac internări la Spitalul Clinic Colentina. Motivul deciziei și secțiile care vor fi închise
  10. Un tânăr fără permis a căzut cu mașina în parcarea unui mall din București, de la etajul doi. Primele informații despre accident