Trump si Putin au vorbit peste 2 ore: Armistitiu in Siria si balbaieli pe implicarea Rusiei in alegerile din SUA

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 21:46
10452 citiri
Trump si Putin au vorbit peste 2 ore: Armistitiu in Siria si balbaieli pe implicarea Rusiei in alegerile din SUA
Foto: Hepta.ro

Presedintii Donald Trump si Vladimir Putin au discutat timp de peste doua ore desi initial intalnirea era programata sa dureze nici jumatate de ora.

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a declarat pentru Sputnik News ca a vorbit cu Trump despre situatia din Siria si din Ucraina, dar si despre securitatea informatica si despre lupta impotriva terorismului.

"Am avut o conversatie foarte lunga cu presedintele Statelor Unite, au fost multe chestiuni, precum Ucraina, Siria, alte probleme, niste aspecte bilaterale", a declarat Putin la inceputul unei reuniuni cu premierul japonez Shinzo Abe pe care a avut-o dupa cea cu Trump.

"Ne-am intos la chestiunile legate de lupta impotriva terorismului si de securitate informatica", a adaugat Putin.

Trump urma sa plece, initial, la intalnirea cu restul liderilor G20 la ora locala 16:20 (17:20 ora Romaniei), dupa intalnirea cu Putin. Insa un oficial rus care l-a insotit pe pe presedintele rus la discutii, Svetlana Lukas, a spus ca intalnirea, care a inceput in jurul orei locale 16:00 (17:00 ora Romaniei), era inca in curs la 17:50 (18:50 ora Romaniei).

Balbaiala pe problema implicarii Rusiei in alegerile americane

Rusia si Statele Unite au oferit vineri versiuni diferite ale rezultatului discutiilor dintre Donald Trump si Vladimir Putin in privinta presupusei interferente ruse in alegerile prezidentiale de anul trecut, din Statele Unite, relateaza The Guardian.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov le-a spus reporterilor ca Trump a acceptat versiunea lui Putin, care a negat ca s-ar fi implicat in alegerile americane.

Trump i-ar fi spus lui Putin ca i se pare "ciudat" ca exista o "campanie" in SUA privind atacurile informatice ruse si ca nu exista nicio dovada in acest sens, a spus Lavrov.

Seful diplomatiei ruse sustine ca liderul de la Casa Alba i-ar fi dat asiguari onologului sau ca accepta declaratiile acestuia potrivit carora Rusia nu a interferat cu alegerile.

Pe de alta parte, secretarul de Stat Rex Tillerson a declarat ca nu este clar daca cele doua tari vor ajunge vreodata la o rezolvare in privinta interferentei in alegeri.

Potrivit sefului diplomatiei americane, Trump l-a intrebat pe Putin in mai multe randuri despre aceste acuzatii, iar liderul de la Kremlin le-a respins.

"Au avut o discutie robusta si lunga in acest dosar", a declarat Tillerson dupa intalnire. "Presedintele (Trump - n.r.) l-a intrebat pe presedintele Putin in repetate randuri despre implicarea rusa. Presedintele Putin a negat o astfel de implicare, la fel cum cred ca a facut si in trecut", a adaugat el.

In plus, acesta din urma ar fi cerut dovezi ale implicarii in scrutin. Tillerson a precizat ca Trump "se concentreaza, in mod corect, asupra modului in care putem avansa din ceea ce ar putea fi un dezacord de nerezolvat in acest moment".

Agentiile americane de informatii au avertizat ca Moscova isi va continua eforturile de a interfera cu alegerile din SUA si nu numai.

De asemenea, secretarul de Stat a anuntat, dupa intalnirea istorica, si ca SUA si Rusia vor crea un grup de lucru pentru a stabili un acord-cadru privind infractiunile informatice si principiul neinterferentei in alegeri.

Acord de incetare a focului in Siria

Cei doi lideri au ajuns la un acord si pentru incetarea focului in Siria, au anuntat Lavrov si Tillerson, confirmand o informatie in acest sens aparuta anterior pe surse.

Acordul marcheaza un nou nivel de implicare al SUA in tentativele de rezolvare a razboiului civil sirian.

Armistitiul este separat de cel negociat de Rusia, Turcia si Iran anul acesta. SUA nu au facut parte din acel acord.

Armistitiile anterioare s-au prabusit sau au fost de scurta durata si nu este clar daca acesta va functiona mai bine.

Tillerson a subliniat ca administratia Trump nu vede un rol pe termen lung pentru regimul Assad in Siria, dar ca modul in care se va face schimbarea nu a fost stabilit inca.

Melania Trump, trimisa sa-si scoata sotul din intalnirea cu Putin

In ceea ce priveste abordarea programului militar al Coreei de Nord, liderii rus si american au opinii diferite, a dezvaluit oficialul SUA. Astfel, Washingtonul va continua sa exercite presiuni asupra Moscovei sa depuna mai multe eforturi pentru oprirea sau reducerea activitatilor Phenianului.

"Rusii vad lucrurile putin diferit fata de noi, deci vom continua aceste discutii si le vom cere sa faca mai mult", a spus el.

In final, Tillerson a dat asigurari ca Trump si Putin s-au inteles bine in cursul primei lor intalniri, care s-a dovedit a fi "foarte constructiva". "Au fost atat de multe de discutat" si niciunul dintre lideri "nu a vrut sa se opreasca" a adaugat el.

In aceste conditii, intalnirea s-a prelungit de la cele 30 de minute alocate initial la peste doua ore.

Seful diplomatiei americane a spus ca Prima Doamna, Melania Trump, a fost trimista pentru a-si "scoate" sotul din intalnire, insa fara succes, deoarece discutiile au mai durat inca o ora dupa aceea.

Cei doi lideri nu au fixat o data pentru o noua intalnire.

Trump, amabilitati si o gafa colosala. Cum l-a lasat Putin cu mana intinsa

Presa a avut acces la debutul intrevederii dintre cei doi, la care au mai participat doar alte patru persoane - secretarul de Stat Rex Tillerson, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si doi translatori.

"Eu si presedintele Putin am discutat mai multe lucruri si cred ca merge foarte bine. Am avut niste discutii foarte, foarte bune. Vom avea o discutie acum si, evident, aceasta va continua, dar asteptam sa se intample lucruri foarte pozitive - pentru Rusia, pentru Statele Unite si pentru toti cei implicati. Este o onoare sa fiu cu dvs. Va multumesc", a spus Trump, care a intins mana pentru salut liderului de la Kremlin.

"Va multumesc, domnule", a raspuns Putin, in limba engleza, dupa care i-a intins la randul sau mana, nu inainte de a oferi imaginea zilei, lasandu-l putin pe Trump cu mana intinsa.

"Domnule presedinte, am vorbit cu dvs. la telefon de cateva ori, pe chestiuni bilaterale si internationale foarte importante. Dar o conversatie telefonica nu este niciodata de ajuns, cu siguranta. Daca vrem sa rezolvam chestiunile bilaterale si internationale acute, cu siguranta avem nevoie de intalniri personale.

Sunt incantat sa va intalnesc personal, dle presedinte si sper, asa cum ati spus, ca intalnirea noastra sa aiba rezultate pozitive", a spus si Putin, de data asta in limba rusa, fiind acompaniat de translator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Putin Trump intalnire armistitiu Siria, #Putin Trump intalnire summitG20 , #Vladimir Putin