Răsturnare de situație în Polonia. Donald Tusk reactivează o comisie pe care a criticat-o când era în opoziție

Marti, 21 Mai 2024, ora 19:57
1937 citiri
Răsturnare de situație în Polonia. Donald Tusk reactivează o comisie pe care a criticat-o când era în opoziție
Donald Tusk, premierul polonez Foto Facebook/Donald Tusk

Răsturnare de situație fără precedent la Varșovia. Premierul Donald Tusk a anunţat marţi, 21 mai, reactivarea unei comisii care să investigheze influenţele ruseşti.

Comisia a fost creată de precedentul guvern conservator şi suspendată tot de acesta în urma criticilor lui Tusk care era atunci în opoziţie.

Polonia se confruntă în prezent cu ceea ce prezintă drept o campanie de destabilizare a sa orchestrată de Moscova şi 12 persoane acuzate de spionaj sau de tentative de sabotaj în favoarea Rusiei au fost arestate în ultimele 24 de ore, Tusk acuzând de asemenea Rusia că organizează un aflux de migranţi ilegali africani spre graniţa poloneză, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

"Am emis un ordin de constituire a unei comisii care să investigheze influenţa rusă şi belarusă asupra securităţii interne şi intereselor Republicii Polonia în anii 2004-2024", a afirmat Tusk la o conferinţă de presă.

El l-a numit la conducerea acestei comisii pe şeful serviciului de contrainformaţii militare, generalul Jaroslaw Strozyk, şi a promis că în câteva luni vor fi prezentate primele rezultate ale activităţii comisiei.

În respectiva comisie vor activa între 9 şi 13 persoane, printre care se vor număra specialişti ai serviciilor secrete, militari şi istorici, a detaliat Tusk, care prin decizia anunţată şi-a schimbat punctul de vedere asupra acestei comisii, constituită iniţial de fostul guvern conservator anul trecut.

Aflat atunci în opoziţie cu formaţiunea sa Platforma Civică (PO), Tusk a condamnat crearea acestei comisii, considerând-o un potenţial instrument de represiune politică împotriva lui, întrucât acuzaţiile de cedare în faţa influenţei ruse formulate de acea comisie puteau conduce la interdicţia ocupării unor funcţii publice sau de acces la informaţii clasificate.

În cele din urmă, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) care a condus fostul guvern şi care în prezent se află în opoziţie a suspendat activitatea comisiei, criticată atunci de asemenea de Comisia Europeană şi de SUA.

La conferinţa de presă de marţi, premierul Tusk a confirmat că în cursul nopţii au fost arestate încă trei persoane acuzate de spionaj sau de pregătirea unor acte de sabotaj în favoarea Rusiei, după ce luni au fost arestate nouă persoane sub acuzaţii similare.

Printre acţiunile desfăşurate sau plănuite de acest grup, a continuat premierul polonez, se regăsesc "bătăi, incendii şi tentative de incendiere". Donald Tusk a sugerat că şi incendiul survenit zilele trecute în cel mai mare mall din capitala Varşovia ar putea fi un act de sabotaj, adăugând că anchetatorii polonezi încă investighează dacă a existat o implicare a Rusiei.

În plus, premierul polonez a acuzat Rusia că organizează şi coordonează traficul de migranţi din Africa ce încearcă să pătrundă în Polonia prin Belarus. "Astăzi, am primit o confirmare că presiunea la frontiera estică a Poloniei nu este o migraţie spontană de persoane care fug din diferite ţări", a indicat Donald Tusk, argumentând că "peste 90% dintre persoanele care trec ilegal frontiera poloneză au vize ruseşti".

Potrivit premierului polonez, care a spus că-şi sprijină afirmaţiile pe rapoarte ale serviciilor de informaţii poloneze şi aliate, centre ruseşti pentru recrutarea migranţilor există la ora actuală în ţări precum Somalia, Eritreea, Yemen sau Etiopia.

Tranzitând "o ţară arabă, migranţii ajung cel mai adesea la Moscova cu avionul", iar "de acolo sunt transportaţi către Belarus pe şosea sau cu trenul în mod organizat", a mai spus Donald Tusk, care a vorbit despre mii de migranţi aflaţi în "mai multe locuri de concentrare" pe teritoriul rus.

Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
Cele două mandate ale lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni au fost marcate de o mulțime de momente controversate. În aceste ultimele luni ale fostului primar din Sibiu în funcția...
#Donald Tusk premier Polonia, #reactivare comisie, #influente rusesti, #comisie , #Polonia
  1. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  2. Bisericile germanilor din Banat sunt rase de pe suprafața pământului. Se pierde un patrimoniu imens VIDEO
  3. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  4. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  5. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  6. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  7. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  8. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  9. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  10. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal