O organizaţie nonprofit finanţată de miliardarul George Soros a donat discret 140 de milioane de dolari organizaţiilor de advocacy şi unor iniţiative electorale, în 2021, plus încă 60 de milioane de dolari unor organizaţii de caritate similare, transmite CNBC.
Soros, care a donat personal alte 170 de milioane de dolari în timpul alegerilor intermediare din 2022 candidaţilor şi campaniilor democrate, a efectuat donaţiile suplimentare prin Centrul de politici pentru societate deschisă - o organizaţie nonprofit care face parte din reţeaua Open Society Foundation, conform unei copii a declaraţiei fiscale din 2021, care a fost obţinută de CNBC şi care include cele mai recente date disponibile.
The Open Society Policy Center a distribuit, de asemenea, 138 de milioane de dolari grupurilor şi cauzelor de advocacy în 2020.
Doi dintre copiii lui Soros sunt membri ai consiliul de administraţie al The Open Society Policy Center, arată declaraţiile fiscale şi site-ul său.
Donaţiile aduc contribuţiile lui Soros la campaniile şi cauzele politice începând din ianuarie 2020 la aproximativ o jumătate de miliard de dolari – cel puţin – cea mai mare a acestora fiind efectuate prin grupuri nonprofit şi mergând în mare parte către cauze politice aliniate cu Partidul Democrat.
Donaţiile nonprofit ale lui Soros nu au loc întotdeauna direct în cauze politice. Fondurile curg uneori de la una dintre organizaţiile sale nonprofit, apoi la alta, înainte de a fi cheltuite pe campaniile de publicitate, organizare şi social media care ajung direct la alegători.
Multe dintre donaţiile efectuate de The Open Society Policy Center din 2021 nu au fost neapărat alocate pentru a ajuta la influenţarea alegerilor intermediare, potrivit site-ului web al fundaţiei.
În acelaşi timp, Tom Watson, director editorial la Open Society Foundations, a recunoscut într-un e-mail către CNBC că ”există cu siguranţă nişte granturi OSPC care au fost acordate organizaţiilor care lucrează pentru combaterea suprimării alegătorilor, sprijinirea înregistrării alegătorilor şi extinderea participării civice”.
Acestea sunt principii democrate de bază.
Reţeaua fundaţiei include mai multe grupuri afiliate 501 (c)(4), un tip de organizaţie nonprofit conform codului fiscal al SUA care are permisiunea de a se angaja în activităţi politice, precum şi organizaţii caritabile mai tradiţionale 501 (c)(3), potrivit site-ului său web şi declaraţiilor fiscale.
Toate organizaţiile nonprofit se încadrează în reţeaua Open Society Foundations a lui Soros, care se întinde pe tot globul. Reţeaua se descrie ca ”cel mai mare finanţator privat din lume de grupuri independente care lucrează pentru justiţie, guvernare democratică şi drepturile omului” şi are zeci de birouri în SUA, Europa, Asia, America Latină, Africa şi Orientul Mijlociu.
De asemenea, conduce Reţeaua Universităţii Open Society, care include peste două duzini de colegii din întreaga lume, sponsorizează proiecte de cercetare prin Institutul său pentru Democraţie, printre alte iniţiative.
Deşi nu este ilegală, reţeaua complexă de organizaţii nonprofit conexe, finanţare de cercetare şi organizaţii caritabile finanţate de Soros întunecă originea originală a donaţiilor. Prin intermediul reţelei, Soros a donat peste 32 de miliarde de dolari de-a lungul anilor, potrivit site-ului său.
Se spune că acordă ”mii de granturi în fiecare an pentru construirea de democraţii incluzive şi vibrante”, cu proiecte active în peste 120 de ţări. Interese speciale bogate ”Interesele speciale şi indivizii bogaţi încearcă să-şi ascundă influenţa în alegeri, inclusiv prin finanţarea organizaţiilor nonprofit active din punct de vedere politic, pentru că ştiu că mesagerul contează. Alegătorii au dreptul să ştie cine încearcă să influenţeze alegerile, astfel încât să poată face alegeri în cunoştinţă de cauză atunci când îşi completează buletinul de vot”, a spus Aaron McKean, avocat la Centrul juridic nonpartizan Campaign.
Bugetul Open Society Policy Center în 2021 a fost finanţat printr-o singură donaţie de 196 de milioane de dolari din partea reţelei Open Society Foundation, potrivit oficialilor fundaţiei.
Un grup caritabil afiliat 501 (c)(3) numit Open Society Institute a primit o donaţie de 1,78 miliarde USD în ”acţiuni QECL” de la Fundaţia pentru Promovarea Societăţii Deschise, care a fost fondată şi este finanţată de omul de afaceri miliardar.
În SUA, Open Society Policy Center a donat de la începutul ciclului electoral din 2020, unei varietăţi de grupuri şi cauze politice active, inclusiv 4,5 milioane de dolari în septembrie pentru Reproductive Freedom for All, conform datelor de la organizaţia nepartizană OpenSecrets.
Campania a susţinut iniţiativa de succes a votului din Michigan numită Propunerea 3, care a consacrat dreptul la avort în constituţia statului.
Grupul a dat, de asemenea, 1 milion de dolari în 2020 pentru o campanie care a susţinut o măsură de vot care ar fi pus capăt pedepselor repetate pentru infracţiuni nonviolente în stat; nu a reuşit să treacă în timpul alegerilor din 2020.
Marea majoritate a donaţiilor personale ale lui Soros în timpul alegerilor din 2022 au fost către două super-PAC: Democracy PAC şi Democracy PAC II, conform dosarelor depuse la Comisia Electorală Federală.
Ambele grupuri sunt conduse de fiul miliardarului, Alexander Soros, care face parte, de asemenea, în consiliile de administraţie ale Open Society Institute şi Open Society Policy Center.
Politico a relatat că aceste PAC au fost menite să ajute candidaţii democraţi şi grupuri în 2022 şi în ciclurile electorale viitoare.
Înregistrările arată că PAC-urile democrate, care prin lege pot strânge şi cheltui o sumă nelimitată de bani, au donat milioane de dolari în perioada alegerilor intermediare organizaţiilor care i-au ajutat în mod activ pe democraţi să candideze pentru funcţii, inclusiv sprijin pentru PAC pentru Majoritatea Senatului şi PAC pentru Majoritatea Camerei.
Lista cu nick-urile utilizate de... Vezi tot