Omul de afaceri Dorin Cocos l-ar fi denuntat la DNA pe omul de afaceri Ioan Niculae ca ar fi vrut sa ii cumpere influenta la nivel administrativ si politic cu un milion de euro si spera la elaborarea unei HG prin care sa fie acordate subventii pentru ingrasaminte din productia interna.
Potrivit unor surse judiciare, care citeaza din actele anchetatorilor DNA din dosarul de evaziune si spalare de bani al lui Ioan Niculae, acesta a fost denuntat de omul de afaceri Dorin Cocos.
In paralel cu urmarirea penala in cauza de evaziune fiscala si spalare de bani "au rezultat si alte aspecte infractionale similare care au fost conexate la acest dosar in care se fac perchezitii la Ioan Niculae", mai spun sursele citate.
Omul de afaceri Ioan Niculae, urmarit de DNA si in inchisoare: Perchezitii intr-un nou dosar (Video)
Astfel, in denuntul formulat, Dorin Cocos a aratat ca, in perioada 2008 - 2009, Ioan Niculae, pentru a obtine subventii necesare derularii activitatii firmei sale, i-a cerut sprijinul, in sensul de a influenta functionari publici si demnitari, ce activau in diferite institutii publice, in vederea elaborarii unei hotarari de Guvern prin care sa fie acordate subventii pentru ingrasaminte din productia interna.
Potrivit surselor citate, un astfel de act normativ ar fi condus la subventionarea indirecta a combinatelor controlate de Niculae, care se ocupau la acel moment de circa 90% din productia interna de ingrasaminte.
Potrivit spuselor sale, Cocos urma sa fie recompensat financiar pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 euro.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut, joi, 11 perchezitii in Bucuresti, Teleorman si Prahova, la locuinte si sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul depasind doua milioane de euro.
DNA a aratat, intr-un comunicat de presa, ca se efectueza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si economice - evaziune fiscala si spalare de bani - care ar fi comise in perioada 2008 - 2009.
Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au perchezitionat domiciliul actual al lui Ioan Niculae, din municipiul Zimnicea, resedinta acestuia din judetul Teleorman, din apropiere de Zimnicea, denumita domeniul Fatana, ce cuprinde un grup de trei cladiri principale si dependinte, intre care se afla si casa de vanatoare a acestuia, precum si resedinta din statiunea prahoveana Busteni a omului de afaceri.
Totodata, au fost facute perchezitii si la fostul domiciliu al lui Niculae, din Sectorul 1 al Capitalei, la sediul social si la punctul de lucru declarate de societatea Intervit SRL din Teleorman, la sediul social al societatii Interagro din Sectorul 2 al Capitalei, la punctul de lucru si la sediul social al Interagro din Zimnicea.
Ioan Niculae executa, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare, primita in dosarul "Mita la PSD".
In acelasi dosar au fost condamnati Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de inchisoare, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la doi ani si sase luni cu executare.
Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.
Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.
In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), aratau procurorii in rechizitoriu.
As dori sa va vad pe toti la supa publica. La... Vezi tot