Spagile de milioane de euro ale lui Cocos i-au surprins pe judecatori: E nedemn de a-si exprima optiunea privind viitorul politic al tarii

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 21 Februarie 2019, ora 07:29
30291 citiri
Spagile de milioane de euro ale lui Cocos i-au surprins pe judecatori: E nedemn de a-si exprima optiunea privind viitorul politic al tarii
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta.ro

Usurinta cu care milionarul Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, a descris in declaratia de inculpat cum jongla cu spagi de ordinul sutelor de mii de euro si era implicat in diverse afaceri dubioase de milioane de euro i-a surprins pe magistratii Inaltei Curti care judecau unul dintre dosarele privind retrocedarile de la ANRP.

"Este nedemn de a-si exprima optiunea privind viitorul politic al tarii", a fost concluzia magistratilor, care i-au interzis pana si dreptul la vot pentru o perioada de 2 ani.

In acest caz, Dorin Cocos a primit o condamnare de trei ani si o luna de inchisoare cu executare si confiscarea a 10 milioane de euro. In esenta, Cocos a primit pedeapsa maxima, dar a beneficiat de mai multe reduceri, dupa ce a recunoscut acuzatiile si a facut denunturi la DNA. Decizia nu este definitiva.

"Naturaletea cu care recunoaste toate aceste fapte si face referiri la sume de ordinul milioanelor de euro neparandu-i-se foarte important cuantumul lor (de 8, 10, 13, 16 milioane), ca si cand ar relata chestiuni perfect legale, demonstreaza ca acesta este modul sau de viata, iar condamnarea anterioara (din cazul Microsoft- n.red.), dispusa pentru acelasi gen de infractiuni, intareste aceasta concluzie.

Inalta Curte constata ca datele personale ale inculpatului, respectiv varsta si starea de sanatate, devin nerelevante in contextul circumstantelor anterior expuse si nu justifica aplicarea unei alte pedepse decat cea egala cu maximul prevazut de lege, de 2 ani si 4 luni inchisoare, pedeapsa ce urmeaza a fi executata in regim de detentie", explica magistratii.

Reteta identica si in "Microsoft"

Dorin Cocos mai avea o condamnare definitiva la 2 ani si 4 luni de inchisoare in cazul "Microsoft", unde a folosit aceeasi "reteta": recunoasterea faptelor si denunturile la DNA.

Dupa contopirea celor doua pedepse a rezultat sentinta de 3 ani si o luna.

"Fata de natura si gravitatea faptei, care il fac nedemn pe inculpat de a ocupa orice functie publica sau care implica serviciul autoritatii de stat, dar si de a-si exprima optiunea cu privire la viitorul politic al tarii, Inalta Curte de Casatie si Justitie apreciaza ca se impune si aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.66 literele a, b si d din Codul Penal, pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei", motiveaza judecatorii.

Este vorba de dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a alege.

Milioanele de euro

Atunci cand a fost audiat la Inalta Curte, Cocos a facut mai multe declaratii care au facut deliciul presei. De exemplu, a povestit cum a fost omul de legatura dintre afaceristul Stelian Gheorghe si Sergiu Diacomatu, fost vicepresedinte ANRP.

"Ulterior, am aflat ca (Diacomatu - n.red.) este vicepresedinte, iar pentru ca Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat sa ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus ca ii voi da in mai multe transe. I-am promis si sprijin politic, ca sa ramana in functie. Diacomatu mi-a spus atunci ca ma ajuta, dar ca are nevoie de sustinere", a relatat Dorin Cocos.

El a mai spus ca, ulterior, printr-o cunostinta, a intrat in legatura cu Crinuta Dumitrean, care atunci era sefa Comisiei Centrale de Despagubiri, careia i-a promis 800.000 de euro.

"Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, stiam ca acesta vrea sa obtina peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat si cinci milioane de euro. Crinutei Dumitrean un milion de euro, lui Dragos Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez ca toti acesti bani ii dadeam in transe, ca sa ma asigur ca dosarul va fi rezolvat. Atat le-am zis: sa rezolve dosarul, sa bage despagubiri", a aratat Cocos.

Intrebat de ce a ajuns sa faca aceste lucruri, Dorin Cocos a declarat ca a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitiva a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.

"Eu am primit, pentru al doilea dosar, opt milioane de euro ca sa rezolv problema, dar am ramas doar cu 1,2 milioane de euro", explica Cocos, in fata judecatorilor.

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#Dorin Cocos condamnat, #Dorin Cocos spaga, #Dorin Cocos ANRP, #Dorin Cocos Microsoft , #Microsoft