De ce slăbești dacă dormi dezbrăcat. 8 beneficii ale somnului în pielea goală

Joi, 30 Martie 2023, ora 23:25
6333 citiri
De ce slăbești dacă dormi dezbrăcat. 8 beneficii ale somnului în pielea goală
FOTO Unsplash

Dormitul în pielea goală poate fi intimidant sau inconfortabil pentru unii oameni, însă acest obicei poate face minuni pentru sănătate.

Somnul este mai liniștit, este redusă temperatura corpului și vă ajută să vă simțiți mai confortabil în propria piele.

1. Corpul își poate regla temperatura mai bine

Reglarea temperaturii corpului este esențială pentru un somn de calitate. Când temperatura corpului scade, semnalează creierului că este timpul să doarmă. Dacă corpul este prea cald, poate fi dificil să adormi. Hainele pot reține căldura și pot împiedica răcirea corpului, ceea ce duce la disconfort și dificultăți de a adormi. Acest lucru este valabil mai ales pentru țesăturile sintetice, care pot capta căldura și umezeala.

Dormitul gol permite corpului să elibereze căldură mai eficient, ceea ce vă poate ajuta să adormiți mai repede și să nu vă treziți pe parcursul nopții.

2. Risc redus de infecții la nivelul pielii

Dormitul dezbrăcat poate reduce riscul infecțiilor la nivelul pielii deoarece îi permite să respire și să rămână uscată. Atunci când pielea este acoperită cu haine, în special strâmte, se poate crea un mediu cald și umed, care favorizează creșterea bacteriilor și ciupercilor. Fenomenul se întâmplă mai ales în zonele predispuse la transpirație, cum ar fi zona inghinală și axile.

3. Promovarea intimității și sănătății sexuale

Când dormi gol, pielea este în contact direct cu pielea partenerului tău, ceea ce poate spori intimitatea și legătura dintre voi. Contactul piele pe piele poate spori eliberarea hormonului oxitocină, cunoscut sub numele de „hormonul iubirii”. Oxitocina promovează sentimentele de încredere, dragoste și conexiune și poate îmbunătăți intimitatea în general într-o relație.

Dormitul nud poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea sexuală prin creșterea fluxului sanguin și a circulației în zona genitală.

4. Mai puțin stres și reglarea cortizolului

Dormitul dezbrăcat poate ajuta la scăderea nivelului de stres și la reglarea nivelului de cortizol. Cortizolul este un hormon care este eliberat ca răspuns la stres, iar nivelurile crescute de cortizol pot avea efecte negative asupra organismului, cum ar fi promovarea inflamației, scăderea funcției imunitare și risc crescut de boli cronice precum afecțiunile cardiace și diabetul.

Când corpul este prea cald, poate fi dificil să adormi, ceea ce duce la creșterea stresului și anxietății. Dormitul gol permite organismului să se răcească mai eficient, promovând un somn mai bun și reducând nivelul de cortizol.

5. Stimularea metabolismului și ajutor pentru pierderea în greutate

Dormitul la temperaturi mai scăzute, care poate fi facilitat de dormitul dezbrăcat, poate crește producția de grăsime brună a organismului. Grăsimea brună este un tip de grăsime care generează căldură prin arderea caloriilor. Este adesea prezentată ca „grăsime bună” deoarece s-a dovedit că îmbunătățește sensibilitatea la insulină, stimulează metabolismul și contribuie la pierderea în greutate. Studiile au arătat că persoanele care dorm la temperaturi mai scăzute, în jur de 19 grade Celsius, își pot crește producția de grăsime brună cu până la 42%. Această creștere a grăsimii brune poate ajuta organismul să ardă mai multe calorii în timpul repausului, ceea ce poate contribui la pierderea în greutate în timp.

6. Mai multă încredere în sine

Am stabilit deja că somnul în pielea goală este mai calitativ. Acest lucru, la rândul său, vă face să vă treziți mai odihniți, ceea ce are un impact direct asupra stării de spirit, nivelului de energie și bunăstării generale. Când suntem odihniți, privim viața pozitiv, avem mai multă încredere în noi. De asemenea, vă poate face să vă simțiți mai bine în propria piele. Când nu te ascunzi în spatele straturilor de haine, ești forțat să-ți confrunți și să-ți accepți corpul așa cum este.

7. Risc scăzut de infecții vaginale

Dormitul gol poate ajuta la reducerea riscului de infecții vaginale. Lenjeria strâmtă poate crea un mediu cald și umed în zona genitală, ceea ce este ideal pentru ca bacteriile să crească și să se dezvolte. Acest lucru poate crește riscul de infecții vaginale. În plus, materialele sintetice provoacă uneori iritații și pot perturba echilibrul natural al bacteriilor. Acest lucru poate duce la inflamație, mâncărime și un risc crescut de infecție.

8. Producție mai mare de spermatozoizi

Dormitul dezbrăcat poate ajuta la creșterea numărului de spermatozoizi prin reglarea temperaturii în zona genitală. Testiculele trebuiesc menținute la o temperatură puțin mai rece decât restul corpului pentru a produce spermatozoizi sănătoși. Când temperatura din zona genitală este prea ridicată, poate avea un impact negativ asupra producției și calității spermei. Studiile au arătat că bărbații care dorm goi au un număr mai mare de spermatozoizi și o calitate mai bună a spermei decât cei care poartă lenjerie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#dormit dezbracat, #dormit gol, #dormit pielea goala, #beneficii , #stiri life style