Procurii DNA au explicat cum au fost fraudate fondurile europene accesate de Ministerul Turismului pentru organizarea Galei Bute, de catre cativa sefi din institutie, impreuna cu mai multi oameni de afaceri.
DNA arata, intr-un comunicat publicat marti, ca in acest mecanism au fost implicate mai multe persoane, printre care fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, primarul municipiului Lupeni Cornel Resmerita, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in Ministrul Turismului Gheorghe Nastasia, precum si trei reprezentanti ai firmei SC Termogaz Company SA, Dorel Miron Gardean, Adrian Gardean si Miron Lupulescu.
In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, procurorii detaliaza modul in care au colaborat cei implicati in dosarul Gala Bute pentru a frauda fondurile europene accesate de Ministerul Turismului.
Sponsorizare pentru Gala Bute
In cursul anului 2011, Gheorghe Nastasia, la acea vreme secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), i-a cerut lui Adrian Gardean, reprezentant al societatii Termogaz Company, un procentaj de aproximativ 10% din valoarea platilor incasate de aceasta firma.
In schimb, secretarul general a promis ca va facilita aprobarea finantarilor pentru lucrarile executate de aceasta firma, in cadrul programului "Schi pentru Romania".
Gheorghe Nastasia i-a spus lui Adrian Gardean ca trebuie sa ofere suma aferenta procentajului de 10% (circa trei milioane de lei) firmei Europlus Computers, controlata de Rudel Obreja, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.
In continuare, procurorii DNA noteaza ca Termogaz Company este o firma specializata in lucrari de constructii, care a incheiat, in perioada 2010 - 2011, mai multe contracte de achizitie publica finantate din fondurile Ministerului Turismului, prin programul "Schi in Romania".
"Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutaiul Doamnei (gestionat de administratia Cavnic) si Straja (gestionat de administratia Lupeni), precum si a unei partii de teleschi in orasul Borsec. In perioada respectiva, veniturile societatii ar fi fost reprezentate in cea mai mare masura, din platile efectuate din fonduri publice", arata procrorii DNA.
Consilierul Elenei Udrea, mita pentru favoruri
De asemenea, in cursul anului 2010, Stefan Lungu, care indeplinea la acel moment functia de consilier personal al ministrului Turismului Elena Udrea, a primit suma totala de aproape 700.000 de lei, in doua transe, de la cei trei reprezentanti ai Termogaz Company.
In schimb, el a promis ca "va determina functionarii din conducerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sa aprobe finantarea unor contracte de lucrari incheiate de societatea respectiva cu mai multe unitati administrativ teritoriale".
Suma de aproape 700.000 de lei primita de Stefan Lungu "reprezinta 10% din suma finantata de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plati au fost intocmite mai multe contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de Lungu Stefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial pretul produselor si de a transfera diferenta in patrimoniul inculpatului".
De altfel, in urma unui control efectuat de Directia Generala Antifrauda Fiscala la companiile implicate, a reiesit ca SC Last Time Studio SRL a fost o firma interpusa, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care sa justifice cresterea de peste cinci ori a pretului.
Fara licitatie la Primaria Lupeni
Totodata, anchetatorii precizeaza ca, pe data de 11 noiembrie 2011, municipalitatea Lupeni, judetul Hunedoara, a atribuit societatii Termogaz Company un contract in valoare de 10,8 milioane de lei, finantat cu fonduri ale Ministerului Turismului, "avand ca obiect actualizarea proiectului tehnic si executarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica a statiunii turistice Straja".
Primarul orasului Lupeni Cornel Resmerita, impreuna cu seful biroului de achizitii si investitii al administratiei locale, a atribuit contractul fara licitatie publica si a supraevaluat, cu intentie, valoarea contractului, desi cunosteau ca valoarea reala a lucrarilor era de 8,3 milioane de lei, asa cum rezulta din proiectul tehnic pe care municipalitatea il realizase ulterior.
Diferenta de 2,5 milioane de lei reprezinta prejudiciu pentru partea vatamata, adica municipiul Lupeni, arata anchetatorii.
Cea mai mare parte a pretului, respectiv 8,1 milioane de lei, a fost achitata pe data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate de minister in regim de urgenta, iar trei milioane de lei din aceasta suma a fost transferata catre Europlus Computers, pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea Galei Bute.
Diferenta pana la valoarea integrala a contractului a fost achitata, in mai multe transe, pana la data de 19 septembrie 2013.
Cum au fost disimulati banii obtinuti de la minister
Pe data de 22 decembrie 2011, societatea Termogaz Company, reprezentata de Miron Lupulescu, si Europlus Computers, reprezentata de Rudel Obreja, au incheiat un contract "avand ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate si consultanta in cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator in luna februarie 2012".
In aceeasi zi, Europlus Computers a emis o factura in valoare de trei milioane de lei, care a fost achitata integral de Termogaz Company la data de 28 decembrie 2011.
"Din probele administrate in cauza a rezultat ca aceasta operatiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obtinute de la MDRT, prin infractiunea de abuz in serviciu", mai precizeaza investigatorii.
Rudel Obreja, afaceri cu firme fantoma
Procurorii DNA mai acuza ca, in perioada octombrie 2011 - august 2012, Rudel Obreja a facut demersuri pentru a obtine inscrisuri emise de "societatile tip fantoma SC Biovros SRL si SC Egeo Pro Market SRL, care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate si consultanta, documente pe care le-a inregistrat ulterior in contabilitatea Europlus Computers".
"In acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzactiilor fictive incheiate cu Termogaz Company, in urma carora acumulase obligatii semnificative de plata la buget in contul taxei pe valoare adaugata incasate si a profitului obtinut, si a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 737.000 de lei.
Sumele obtinute prin tranzactiile incheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase in numerar de persoanele care controlau in fapt firmele fantoma si au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsa originea ilicita a acestora", au explicat anchetatorii.
Masurile luate impotriva suspectilor
In dosarul Gala Bute, DNA i-a retinut pe Rudel Obreja, edilul Cornel Resmerita, Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia.
Primii doi au fost fi prezentanti in fata instantei cu propunere de arestare preventiva, in timp ce pentru Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia procurorii au propus masura arestului la domiciliu.
Totodata, cei trei reprezentanti ai Termogaz Company au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.
In acelasi timp, DNA a cerut Parlamentului incuviintarea inceperii urmarii penala fata de deputatul Elena Udrea, fost ministru al Turismului, si senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei.
Comisia juridica din Senat a avizat favorabil, marti, solicitarea DNA in cazul lui Ariton, in timp ce deputatii juristi urmeaza sa ia o decizie saptamana aceasta cu privire la Elena Udrea.
Pana acum ii vad c-au pus botul doar pe colaboratorii ei, astia care... Vezi tot
Realizarea si promovarea brandului turistic au costat peste... Vezi tot