Fostul ministru Ariton se apara in instanta: Boc mi-a cerut sa strang bani pentru Gala Bute

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 13:16
7617 citiri
Fostul ministru Ariton se apara in instanta: Boc mi-a cerut sa strang bani pentru Gala Bute
Foto: Senat

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a declarat miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca fostul prim-ministru Emil Boc le-a solicitat membrilor Cabinetului, in anul 2011, sa sponsorizeze evenimentul Gala Bute prin intermediul companiilor de stat din subordine.

Afirmatia a fost facuta de Ion Ariton in timpul audierii sale in dosarul "Gala Bute", in care este judecat alaturi de Elena Udrea, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Nationale de Investitii.

Udrea ii implica pe Boc si Predoiu in dosarul "Gala Bute": Daca e ilegal la mine, e si la ei

"In ianuarie 2011, am auzit prima oara discutandu-se in Guvern despre Gala Bute. Atunci a fost promovat proiectul de hotarare de guvern de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului de promovare a brandului de tara, inclusiv in cadrul galei de box 'Campion pentru Romania'. Proiectul a fost adoptat la finalul sedintei de Guvern din 5 ianuarie 2011.

Inainte de Pastele din anul 2011, am avut o discutie informala cu colegii din Guvern si premier. Ni s-a cerut de catre premierul de atunci Emil Boc celor care au in subordine companii care pot sponsoriza evenimentul Gala Bute sa faca acest lucru, bineinteles intr-un cadru legal.

In aceeasi zi sau a doua zi, cand am ajuns la minister, am discutat cu directorul de cabinet si cu directorul economic sa ia legatura cu directorii de companii din subordinea Ministerului Economiei, daca pot face sponsorizari catre Federatia Romana de Box, intr-un cadru legal, asa cum am discutat la Guvern", a declarat Ariton, in sala de judecata.

Udrea: Nu regret nicio secunda implicarea in "Gala Bute"

El a precizat ca nu a mai urmarit apoi acest subiect si a aflat abia cand a fost chemat la DNA ce companii au sponsorizat Gala Bute si despre ce sume este vorba.

Ariton a adaugat ca, in mai 2011, a avut loc o sedinta la sediul Ministerului Economiei, unde au fost convocati reprezentanti ai companiilor din subordine, insa el nu a participat la intalnire si "a stat linistit" in biroul lui, deoarece era convins ca legalitatea demersului era verificata de fiecare companie in parte.

Fostul ministru a mai sustinut ca, la acea vreme, stia ca Federatia Romana de Box este organizatorul galei si nu o firma a lui Rudel Obreja, pe care de altfel nici nu il cunostea.

La o intrebare pusa de procurorul de sedinta, Ion Ariton a declarat ca Ministerul Economiei are in subordine companii de stat puternice, cum ar fi Romgaz sau Transgaz, si la minister veneau zeci de solicitari de sponsorizare a unor evenimente sportive, de teatru, sah etc.

"Si acum daca eram ministru, as fi sponsorizat echipa de handbal a Romaniei. Gala Bute a fost singurul eveniment, cand colegii mei i-au chemat la minister pe directorii din companiile din subordine, deoarece era un eveniment de anvergura si fusese asumat de catre Guvern. La minister veneau zilnic 20-30 de cereri de sponsorizare, dar aceste sponsorizari nu le facea ministerul, ci companiile din subordine. Sunt convins ca si acum este la fel. Nu am avut niciun dubiu ca Federatia Romana de Box este organizatorul galei, avand in vedere ce se hotarase in Guvern si discutiile cu prim-ministrul", a mai spus Ariton.

Udrea, acuzata si de spalare de bani - DNA extinde urmarirea penala in "Gala Bute"

La acest termen de judecata, Elena Udrea a anuntat ca doreste sa le puna intrebari inculpatilor care si-au recunoscut vinovatia, insa doar Stefan Lungu a fost de acord, in timp ce Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si Dragos Marius Botoroaga au refuzat.

Elena Udrea, Rudel Obreja, Ion Ariton si Tudor Breazu au solicitat totodata judecatorilor sa le fie revocata masura controlului judiciar. Udrea a declarat ca, prin mentinerea controlului judiciar, i se incalca unul din drepturile fundamentale ale omului, dreptul la libera circulatie, deoarece nu are voie sa plece in strainatate.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 aprilie, cand vor fi audiati Stefan Lungu si Elena Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisa in judecata pe 21 aprilie 2015 in dosarul "Gala Bute", fiind acuzata de savarsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga - administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care il conducea.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ion Ariton judecatori Gala Bute sponsorizare, #Ariton minitru Economie Gala Bute Udrea , #Ion Ariton