Dosarul Gala Bute: De ce a fost arestat Rudel Obreja - motivare

Joi, 12 Februarie 2015, ora 22:15

   

Dosarul Gala Bute: De ce a fost arestat Rudel Obreja - motivare
Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a dispus de sume de bani pe care nu le-a avut anterior incheiereii contractului pentru promovarea "Galei Bute", arata Tribunalul Bucuresti, in motivarea deciziei de arestare a fostului sportiv.

"Tribunalul constata ca in ceea ce-l priveste pe inculpatul Rudel Obreja sunt probe rezultate atat din declaratiile celorlalti coinculpati, dar si din declaratiile martorilor audiati in faza de urmarire penala din care rezulta suspiciuni rezonabile ca acest inculpat a fost beneficiarul final al sumelor de bani transferate de la SC T.C.SA (SC Termogaz Company SA - n.red.), sume de bani decare inculpatul Rudel Obreja nu a dispus anterior incheierii contractului pentru promovarea galei sportive organizate in februarie 2012", conform motivarii instantei.

Astfel, firma Termogaz Company SA a folosit aceste sume de bani pentru achitarea dobanzilor la creditul acordat pentru a fi organizata "Gala Bute" si de asemenea pentru a constitui mai multe depozite bancare. S-a urmarit ca dupa desfiintarea acestor depozite sa fi restituit integral imprumutul bancar, spun magistratii.

"In ceea ce priveste infractiunea de evaziune fiscala si spalare de bani pentru care se propune arestarea preventiva a inculpatului, rezulta cu certitudine ca relatiile asa zis comerciale dintre SC E C SRL si SC B SRL derulate in octombrie 2011 au fost in realitate inregistrari de cheltuieli fictive in contabilitate pentru ca apoi, sumele de bani sa fie retrase in numerar si restituite beneficiarului serviciilor in schimbul unui comision", potrivit motivarii instantei.

Tribunalul mai retine faptul ca infractiunile de coruptie si cele asimilate celor de coruptie dar si infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani sunt infractiuni cu un grad de pericol social ridicat si creeaza pericol pentru ordinea publica, precum si faptul ca Rudel Obreja se afla deja sub control judiciar intr-un alt dosar. Astfel, conchid judecatorii Tribunalului Capitalei, singura masura preventiva ce poate fi luata fata de Obreja este aceea a arestarii preventive.

Rudel Obreja, arestat preventiv in dosarul Gala Bute

Tribunalul Bucuresti a decis, in 5 februarie, arestarea preventiva a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu.

Decizia a fost contestata de Rudel Obreja la Curtea de Apel Bucuresti, aceasta urmand sa se judece vineri.

Dosarul Gala Bute

In dosarul "Gala Bute", primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, este si el arestat. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

In aceeasi speta este implicata si Elena Udrea, in prezent ea fiind arestata in dosarul "Microsoft". In dosarul "Gala Bute", DNA o acuza pe Udrea de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Rudel Obreja: Procurorii cer arestarea mea, doar-doar fac denunt impotriva Elenei Udrea. Nu il fac!

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizarii Galei Bute, in urma unor discutii cu Rudel Obreja si le-a cerut subordonatilor sai de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sa gaseasca solutii de incheiere a contractului privind finantarea evenimentului, urmarind obtinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat si el in acest dosar, pentru ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat, joi, cu 77 de voturi "pentru" si 52 voturi "impotriva", solicitarea parchetului de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PSD Ion Ariton.

In dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.

In decembrie 2013, procurorul-sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de5363 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
giv
rank 5
Suspiciune rezonabila????
Pai probe clare nu exista?
castaway
rank 5
"Proba clara",
pare sa fie colaborarea cu ministrul Elena Udrea ! Mai multe ne pot spune alti...Deocamdata lururile se petrec in partea intunecata a planetei si cei care se ocupa de ele,cred ca niciodata nu vor ajunge la lumina ! Oare asa sa fie ?
hefaistosh
rank 2
Cert este ca
Romania nu este capabila sa gazduiasca evenimente sportive internationale datorita coruptiei si mai ales mancatoriei dintre cei care nu participa la organizare si cei care organizeaza asemenea evenimente. Cert este ca in momentul de fata Romania este in topul celor mai corupe state din lume.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor