Premiera din cazul Gala Bute: Inalta Curte cere DNA sa trimita lamuriri privind implicarea SRI in ancheta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 15:39
5249 citiri
Premiera din cazul Gala Bute: Inalta Curte cere DNA sa trimita lamuriri privind implicarea SRI in ancheta
Foto: Arhiva Ziare.com

Inalta Curte a aprobat vineri o solicitare facuta de aparatorul fostului presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, de solicitare suplimentara de lamuriri privind implicarea SRI in Dosarul Gala Bute. Avocatul a aratat ca isi rezerva dreptul de a cere anularea protocolului semnat intre Ministerul Public si SRI, fara a oferi detalii suplimentare.

Rudel Obreja este reprezentat in acest caz de fostul judecator Dan Lupascu, fost presedinte al Curtii de Apel Bucuresti si fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Detalii despre procesul de astazi din cazul Gala Bute, in articolul: Avocat: Elena Udrea este refugiat politic in Costa Rica. ICCJ a respins audierea la distanta. Procesul s-a amanat

"In spatiul public a aparut un protocol incheiat intre SRI si PICCJ. Legat de acest dosar, a fost emis in 21 aprilie 2015 un comunicat in care este prezentata situatia si, in final, se spune ca procurorii au beneficiat de sprijin al SRI. Solicitam sa emiteti adresa catre DNA sa ni se comunice daca a existat un plan comun de actiune, daca a fost constituita echipa operativa comuna si daca DNA a comunicat operativ modul de valorificare a informatiilor sau sesizarilor de la SRI si daca SRI a sprijinit efectuarea constatarii tehnice.

Invocam aceste lucruri pentru a beneficia de dreptul la un proces echitabil si pentru a face aparari. Daca veti incuviinta, ne rezervam dreptul de a solicita anularea acestui protocol. El este desecretizat, a fost denuntat, dar a produs efecte. Vrem sa vedem daca a produs efecte si in aceasta cauza", a solicitat Dan Lupascu, in instanta.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis aceasta cerere. Procurorii DNA trebuie sa trimita raspunsurile pana la urmatorul termen, pe 9 mai.

Strutinsky, solicitare similara

Este primul caz mediatizat in care instanta admite o astfel de cerere. La termenul de vineri de la instanta suprema, intr-un alt caz, denumit de presa dosarul Polaris, in care fostul edil Radu Mazare este acuzat de fapte de coruptie, omul de afaceri Sorin Strutinsky, inculpat si el in dosar, a cerut instantei sa solicite DNA lamuriri privind implicarea SRI in aceasta cauza. Discutiile pentru aceasta cerere au fost amanate insa pana pe 11 mai.

Lupascu a cerut studierea protocolului SRI-ICCJ

Pe de alta parte, o solicitare facuta de Dan Lupascu, pentru a analiza protocolul incheiat intre Serviciul Roman de Informatii si Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este inca secret, a fost respinsa.

"Adresam solicitarea sa permiteti accesul la aceste informatii clasificate. Pana se lamureste, daca se declasifica. Apreciem ca ne da dreptul sa luam la cunostinta pentru a vedea daca a influentat parcursul acestui dosar, unde il priveste pe Rudel Obreja", a mai spus Dan Lupascu. Dupa cum am aratat, instanta a respins insa respectiva cerere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ICCJ DNA SRI Gala Bute, #SRI implicare ancheta Gala Bute , #Rudel Obreja