Dosarul Microsoft Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, urmariti penal - surse

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 11:30
4220 citiri
Dosarul Microsoft Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, urmariti penal - surse
Foto: expresspress.ro

Procurorii DNA au declansat luni urmarirea penala pentru oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru "Niro", in dosarul licentelor Microsoft.

De altfel, ambii au fost adusi cu mandat, luni dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Pe data de 16 octombrie locuintele celor doi au fost perchezitionate, in cadrul unei actiuni de mare amploare in care s-au facut in total 55 de perchezitii, care i-au vizat pe Dinu Pescariu, Remus Truica, Catalin Harnagea, fost sef SIE, si Claudiu Florica, fost sef al Fujitsu in Romania, denuntator in dosarul licentelor.

Martor in dosar: Dorin Cocos a primit "opt-noua" milioane de euro

Potrivit unui martor din dosarul Microsoft, Dorin Cocos ar fi fost beneficiarul a "opt-noua" milioane de euro si, impreuna cu Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan "Pinalti", ar fi dat mita unor persoane care au influentat anumite decizii ale ministrilor din Guvernul Emil Boc.

Tot ei s-ar fi ocupat de deschiderea unor conturi la banci din strainatate, prin care erau virate aceste mite.

Fosta sa sotie, candidatul la presedintie Elena Udrea a declarat ca nu crede ca Dorin Cocos este implicat in dosarul Microsoft. Intrebata daca a discutat vreodata cu acesta despre presiunile pe care ar fi incercat sa le faca in Guvern, Udrea a sublinat ca nu au abordat niciodata acest subiect, pentru ca nu era interesata, in general, de afacerile sale.

Udrea, despre implicarea lui Cocos in Microsoft: Spun ce a spus si presedintele despre fratele sau

"In general, nu aveam discutii despre afacerile fostului meu sot, nu aveam timp, eu m-am dedicat in totalitate carierei politice (...). Despre aceasta situatie pomenita de martori nu am avut cunostinta, nu am discutat niciodata", a spus Udrea.

Televiziunile de stiri au relatat ca Dorin Cocos ar fi intervenit pe langa membri ai Guvernului Boc, in perioada in care Elena Udrea era ministru al Turismului.

Scandalul Microsoft

DNA a cerut, in septembrie, avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Dosarul Microsoft Perchezitii la denuntator. Cocos, Dinu Pescariu si un fost director SIE, vizati si ei

Acestia sau membrii ai schemei infractionale din care faceau parte ar fi reusit sa incaseze 20 de milioane de euro din suma de 54 de milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat cumpararii de licente Microsoft.

Potrivit DNA, fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Microsoft Dorin Cocos urmarit penal, #Microsoft Dorin Cocos Dumitru Nicolae urmariti, #Microsoft Cocos Niro urmariti , #DNA