Dosarul Microsoft: Fostii ministri Funeriu si Vreme s-au autosuspendat din PMP

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 23:03
5411 citiri
Dosarul Microsoft: Fostii ministri Funeriu si Vreme s-au autosuspendat din PMP
Foto: Adevarul

Fostii ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Miscarea Popular, vineri seara, dupa ce DNA a cerut Parlamentului sa incuviinteze urmarirea penala pe numele lor si al altor sapte fosti ministri, in dosarul licentelor Microsoft.

"Ca urmare a comunicatului DNA, prin care se anunta cererea avizului pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri Valerian Vreme si Daniel Funeriu, PMP precizeaza ca acestia s-au autosuspendat din calitatea de membri de partid", se arata intr-un anunt postat pe site-ul oficial al partidului.

"Partidul Miscarea Populara reitereaza sprijinul total si neconditionat pentru functionarea independenta a justitiei, care va face cu siguranta lumina in acest caz", adauga comunicatul PMP.

Valerian Vreme, depre cererea DNA de urmarire penala: Nici nu stiu cum o sa procedez

Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 - 2012, si Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, sunt cercetati de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, in dosarul in care sefi de ministere din mai multe guverne sunt suspectati ca au luat mita pentru a achizitiona produse software la preturi supraevaluate, din bugetul de stat, pentru dotarea scolilor din Romania cu laboratoare informatice.

Noua ministri, in vizorul DNA

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Si-au impartit 20 de milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".

D.T.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Daniel Funeriu Valerian Vreme autosuspendat, #Funeriu Vreme autosuspendat PMP, #Funeriu Vreme DNA, #Funeriu Vreme Microsoft , #DNA