Dosarul Microsoft: Melescanu sustine ca ancheta ar fi pornit de la FBI (Video)

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 11:12

   

Dosarul Microsoft: Melescanu sustine ca ancheta ar fi pornit de la FBI (Video)
Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a sustinut ca ancheta licentelor Microsfot, in care noua fosti ministri au intrat in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a pornit de la FBI.

El a spus ca nu cunoaste continutul acestui dosar, dar nu crede ca s-ar cere ridicarea imunitatii pentru atat de multi fosti demnitari fara a avea niste dovezi solide.

"Nu se va stinge usor. Afacerea n-a pornit la noi. Ancheta a venit din Statele Unite, asa ca nu e o treaba gestionata doar la noi, pe care sa poti sa banuiesti ca e facuta pe criterii politice, cum s-a mai intamplat de multe ori", a spus Teodor Melescanu, candidat la prezidentiale, duminica seara, la Digi 24.

El a sustinut ca SIE nu a contribuit cu nimic la aceasta ancheta, Melescanu sustinand ca aceasta a pornit de la FBI, avand in vedere ca Microsoft este o companie americana.

"Iar in materie de coruptie, americanii nu glumesc deloc cu societatile lor", a adaugat Melescanu.

Noua ministri, in vizorul DNA

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Si-au impartit 20 de milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".


C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5646 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
FBI ...nu ...SRI
Noroc cu UE si NATO
...ca sri-ul e cu "baietii detepti"
...
Utilizator sters
SRI ...baieti destepti ...spala creiere
Da nu-i nimic va invata DNA carte
...
Utilizator sters
Meleasca face SIE de rusinea lumii!
Adica, Meleasca incearca sa scoata SIE din ecuatie, acuzand FBI-ul de pornirea anchetei.
Meleasca recunoaste (fara sa vrea) ca SIE ori e incompetent ori e comandat politic, din moment ce pt o ancheta de o asemenea amploare, a fost nevoie de interventia justitiei americane ca sa fie pusi sub acuzatie 9 ministri romani.
Pai ce-a pazit "doamna SIE" in tot acest interval de timp?
Ori a dormit ori n-a avut voie sa se lege de aceste personaje?
In acest caz, Meleasca ar trebui demis urgent din functia de sef al SIE si eventual tras la raspundere. Atat el cat si ceilalti sefi ai SIE care s-au perindat de-a lungul a 15 ani la conducerea acestei institutii!
Mai ales daca justitia ii va dovedi vinovati pe cei 9, SIE ar trebui desfiintata si apoi restructurata cu oameni noi, tineri, nesubordonati si nepatati de regimurile politice din ultimii 20 de ani!

Vai de capul tau, Meleasca!
TZUTZU
rank 5
Simtind pericolul,vulpea si-a dat demisia si a intrat in cursa
....prezidentiala.
Carrandash
rank 3
si cireasa de pe tort este ca .....
“…Procurorii DNA descriu si mecanismul prin care a fost fraudat bugetul de stat, cel mai adesea prin trucarea licitatiilor, unde erau acceptate ofertele care prezentau preturi umflate. In cercetarile efectuate cu privire la Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI), privind dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate, cu o valoare estimata de 200 milioane dolari, "preturile de achizitie a solutiilor software nu sunt fundamentate si depasesc preturile pietei, nu exista specificatii clare ale produselor achizitionate, iar lipsa unor licitatii reale a dus la preturi de achizitie exagerate, atat pentru echipamente, cat si pentru software".
Procurorii arata ca "s-a urmarit de fapt favorizarea firmei Siveco si a firmelor colaboratoare, in conditiile in care specificatiile tehnice ale livrabilelor din caietele de sarcini conduceau catre firma IBM sau Compaq, iar specificatiile tehnice pentru software catre firma Siveco. Achizitiile in cadrul Programului SEI au fost efectuate la preturi cu pana la 50% mai mari".
"Probele administrate in cauza au demonstrat existenta unui mecanism care urmarea crearea unui profit cat mai mare in firmele subcontractante, profit din care erau scoase, prin intermediul unor companii off-shore, sumele de bani necesare platii mitelor, prin intermediul unor contracte de servicii fictive.
Sumele de bani cu titlu de mita erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractanta, fie erau scoase in numerar din bancile din afara teritoriului Romaniei si aduse tot in numerar in tara folosind diferiti intermediari, toate acestea facandu-se in scopul ascunderii sursei veniturilor", mai arata referatul DNA…."
http://www.ziare.com/dosar-licente-microsoft/dna/dna-cere-urmarirea-penala-a-9-fosti-ministri-1324318
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
...DNA-ul a inceput ancheta in urma sesizarii facute in anul 2013 de Corpul de control al prim-plagiatorului dottore viorel ponda:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
29 septembrie 2014: "DNA investighează 4 supercontracte guvernamentale, totalizand peste un miliard de euro. Procurorii extind ancheta cerută de Corpul de Control al premierului Ponta pană la guvernarea Năstase" http://cursdeguvernare.ro/dna-extinde-o-ancheta-ceruta-de-corpul-de-control-al-premierului-ponta-pana-la-guvernarea-nastase-prejudiciu-prezumtiv-pe-contracte-de-achizitii-it-in-valoare-de-peste-un-miliard.html
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ce FBI colonele polonikovnik Theo: cel mai corect, bun si cinstit guvern pe care l-a avut vreodata Romania - guvernul in fruntea caruia se afla catindatu' prezidential cotrocenar prim-plagiatorul dottore viorel panda, copchil vitreg proaspat adoptat petrolist cu palarie texan, a vrut sa sape groapa altuia, dar, de bun ce este, a cazut singur in ea.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor