Cine este Dorin Cocos. Firme, dosare, avere, Elena Udrea

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 14:35
28481 citiri
Cine este Dorin Cocos. Firme, dosare, avere, Elena Udrea
Foto: eurotv.md

Aflat in Topul Forbes al celor mai bogati 300 de oameni din Romania cu o avere apreciata la 12-13 milioane de euro, Dorin Cocos a devenit cunoscut abia dupa ce sotia sa, Elena Udrea, a fost numita consiliera, la Cotroceni, a presedintelui Traian Basescu.

Cariera sa de om de afaceri a inceput dupa 1989, cand, absolvent de Politehnica, a inceput sa faca bani ca multi dintre romani, in Turcia. "Aduceam produse din Turcia, le vindeam in tara. Ne-a mers, vindeai atunci si luna de pe cer", povestea omul de afaceri pentru Evenimentul Zilei, in 2011.

Incepand din 1991, numele lui Dorin Cocos poate fi regasit in actionariatul mai multor firme, alaturi de persoane care au devenit foarte cunoscte ulterior.

Dosarul Microsoft: Dorin Cocos, Remus Truica si Catalin Harnagea, calcati de mascati

Impreuna cu Adrian Ionel Petrache si Alexandru Bittner, el a infiintat firme ca Dalli Exim, Telemedica SA, Centrul de Asistenta Medicala Sa, CTFM, Casa de Pensii Private Concordia Romana, Trei Cocosi-Complex International, Dalli International SRL.

Alte firme in care este implicat omul de afaceri sunt Meditest Global 2002, Centrul de Expertiza Medicala a Fortei de Munca SA (2002), Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca SA, Euro Hotels International Co SRL, EHI Intretinere si Curatenie SRL, EHI Restaurant SRL, Eurohotels si Asociatii SRL.

Elena Udrea, fosta sa sotie, a fost la randul ei cooptata ca actionar in societatea Elan Group SRL. Dupa anul 2000, Dorin Cocos a infiintat firme din actionariatul carora nu au mai facut parte Alexandru Bitnner si Adrian Petrache.

Afacerea Dalli

Faima lui Dorin Cocos a inceput cu societatea Dalli Exim SRL, infiintata in 1993, si in care, cu 38% din actiuni, era asociat printre altii, cu Adrian Ionel Petrache. Firma a pornit cu administrarea in concesiune a 500 de locuri de parcare in centrul Bucurestiului, incepand cu 1995, dar a ajuns in timp sa detina mii de locuri in tot orasul.

Dorin Cocos l-a cautat pe Sorin Oprescu, sa discute despre parcari

Contractul a fost inceput de primarul Halaicu si prelungit ulterior de Viorel Lis si Razvan Murgeanu, in 2004, fiind reziliat abia de actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

In 2004 Elena Udrea a devenit consilier la Primaria Capitalei, si Dorin Cocos a preferat sa iasa din actionarit pentru ca proaspata lui sotie sa nu intre in conflict de interese.

Presa si criticii din lumea politica au inceput dupa 2004 sa il asocieze pe Dorin Cocos si cu asa numitul grup de interese de la restaurantul "Golden Blitz" din care facea parte omul de afaceri Dan Besciu. Cei doi au devenit parteneri in firma West Tour 98 SRL.

Mariajul cu Elena Udrea

Dorin Cocos si Elena Udrea s-au casatorit pe data de 26 decembrie 2003, in fata consulului Romaniei la New York, Gheorghe Dimitrescu, ca ofiter de starii civile.

Zece ani mai tarziu, in 10 iunie 2013, cei doi au divortat. In cei 10 ani de casatorie, cei doi au adunat o avere considerabila, Dorin Cocos ajungand sa intre, in 2010, in topul celor mai bogati oameni din Romania, cu o avere estimata la 12-13 milioane de euro.

Partajul

Valoarea averii sale poate fi intuita si dupa bunurile obtinute de Elena Udrea in urma partajului si puse in declaratiile sale de avere.

Numele lui Dorin Cocos, in dosarul Microsoft. Elena Udrea: Se mai intampla

Astfel, actualul candidat la presedintie din partea Partidului Miscarea Populara a primit un teren intravilan de 4.412,51 metri patrati, o jumatate dintr-un teren de 596 de metri patrati, in Bucuresti, un teren de 5.000 de metri patrati, tot in Bucuresti, o suprafata de 239 de metri patrati, pe Soseaua Pipera-Tunari, aferenta unei constructii de 169 de metri patrati, contractata in 2004 si achitata in rate pana in 2010, o suprafata de 81,66 metri patrati, in Bucuresti, o patrime dintr-un teren de 697 metri patrati, si un teren intravilan de 115,94 de metri patrati in Bucuresti.

Alaturi de doua autoturime, ea mai detine un apartament de 60 de metri patrati cumparat in 2003, o casa de 169 de metri patrati pe Sosea Pipera-Tunari, o patrime dintr-un teren de 635 de metri patrati,cu mentiunea "Suprafata construita imobil", si o casa de locuit de 169,52 de metri patrati.

Partajul i-a adus Elenei Udrea bijuterii din aur si argint in valoare de 50.000 de euro, conturi la Banca Transilvania in valoare de peste 19.000 de lei si 440.000 de euro, alte conturi de peste 1.200.000 de lei si de peste 60.000 de euro la BRD.

Dorin Cocos si dosare celebre

Numele lui Dorin Cocos a mai aparut in stenograme ale interceptarilor din dosarul Alro, fara insa a fi pus sub acuzare. Intr-una din aceste stenograme, din 16 iulie 2008, publicata de jurnalista Sorina Matei pe blogul ei, Dorin Cocos discuta cu Victor Ponta, actualul premier al Romaniei, pe vremea aceea vicepresedinte PSD, presedinte TSD si deputat.

Victor Ponta: "Da, domnu' director!"

Dorin Cocos: "Domnu' presedinte, ce faci?"

V.P.: "Ordonati! Sunt la Sibiu."

D.C.: "Poate il suni si tu pe asociatul tau, spune-i ca din nou i s-a trimis chestia aia. Poate de data asta o trimite cum trebuie."

V.P.: "E plecat in Austria. Cand se intoarce..."

D.C.: "Te rog io..."

V.P.: "Eu il rog, dar te rog si pe tine sa te duci sa dati o mana..."

D.C.: "Dam o mana, dar uite, spune-i ca am acuma nevoie de chestia aia."

V.P.: "Io ii spun, dar vreau sa te duci sa-i spui si tu."

D.C.: "Ii spun si eu, dar..."

V.P.: "Ca eu i-am spus si... A fost atat de reticent incat n-am inteles care e problema, stii?."

D.C.: "Da ma! Ok!"

V.P.: "Si, mama, cum m-a injurat el pe mine, la mine in birou si nu stiu ce... Deci te rog eu... Hai sa o rezolvi si tu!".

Numele lui Victor Ponta a mai aparut asociat cu cel al lui Dorin Cocos in dezvaluiri facute de Cozmin Gusa. Fostul social democrat a povestit ca sotul Elenei Udrea a contribuit la numirea lui Victor Ponta in fruntea tinerilor social democrati.

"Victor a fost propus presedinte al TSD de mine in conditiile in care eram un cerc de prieteni in care, pe langa mine si Victor, mai statea la masa la loc de frunte Dorin Cocos", a declarat Cozmin Gusa intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, in 2011.

Dosarul Microsoft

In dosarul licentelor Microsoft, numele lui Dorin Cocos a fost mentionat de catre un martor care a spus anchetatorilor ca acesta si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro".

Rolul lor a fost, conform acestui martor, sa asigure sustinerea financiara si relationarea cu persoane care aveau influenta asupra membrilor Guvernului Emil Boc, prin deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati.

#cine este Dorin Cocos, #Cocos avere dosare firme, #Cocos Udrea partaj avere , #stiri Dosar licente Microsoft