DNA: Nicolae Dumitru i-a dat lui Bittner 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului Microsoft

Marti, 24 Martie 2015, ora 21:40
5940 citiri
DNA: Nicolae Dumitru i-a dat lui Bittner 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului Microsoft
Foto: Arhiva/Romania TV

Omul de afaceri Nicolae Dumitru i-ar fi dat in 2004 lui Alexandru Bittner, care ar fi avut influenta la nivelul Guvernului condus de Adrian Nastase, 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului privind licentele Microsoft, potrivit procurorilor DNA.

In rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, procurorii DNA arata ca, in anul 2003, in contextul in care la nivel guvernamental se discuta tot mai mult despre necesitatea intrarii in legalitate privind utilizarea licentelor Microsoft, Claudiu Florica, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers in Romania, a identificat "o oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre guvernul Romaniei".

In acest sens, sustin anchetatorii, Claudiu Florica "a cooptat in aceasta afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai guvernului".

Astfel, in aceasta afacere au fost cooptati Dinu Pescariu, Dragos Stan, administrator al firmei Scop Computers, Khalil Abi Chahine, Nicolae Dan Constantin Culacov, administrator al Omnitech Trading SA, Alexandru Ujeniuc, administrator al Dim Soft SRL, Dragos Nicolaescu si Florin Pletea.

Procurorii au precizat ca, in contextul in care opozitia lui Alexandru Bittner - cunoscut ca un apropiat al premierului Nastase Adrian la acel moment - fata de firma Fujitsu Siemens Computers era cunoscuta din derularea proiectului "Sistem Educational Informatizat", martorii Claudiu Florica si Dinu Pescariu l-au contactat pe omul de afaceri Nicolae Dumitru, despre care cunosteau ca are influenta asupra lui Bittner si a altor membri ai Guvernului, "pentru a-si exercita influenta asupra acestora si pentru a le facilita incheierea contractului".

"Din declaratia martorului Marin Gabriel - administrator al firmei Omnilogic, rezulta ca, in cadrul unei intrevederi din anul 2004, Bittner Alexandru l-a intrebat daca o cunoaste pe Irina Socol si daca aceasta ar fi dispusa sa lucreze cu Omnilogic in locul lui Florica Claudiu", au aratat procurorii in rechizitoriu.

In declaratia data in fata anchetatorilor, Gabriel Marin ar mai fi aratat ca Alexandru Bittner i-a spus ca la nivelul Guvernului se doreste ca proiectul Sistemului Educational Informatizat (SEI) sa se faca altfel decat pana la acel moment. Bittner i-ar mai fi spus lui Marin ca "va prelua el haturile", iar indicatiile privind derularea proiectului i-ar fi fost date atunci de premierul Adrian Nastase.

"In concluzie, declaratiile martorului Marin Gabriel confirma existenta unor relatii tensionate intre firma Fujitsu Siemens Computers si aparatul guvernamental si demonstreaza faptul ca Bittner Alexandru functiona ca un interpus al prim-ministrului Adrian Nastase", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat ca declaratia lui Gabriel Marin se coroboreaza cu declaratia data de Nicolae Dumitru, care a aratat ca Bittner "era o persoana cu foarte multa influenta asupra Guvernului, mai exact asupra premierului Adrian Nastase, fiind de notorietate ca este un apropiat al familiei Nastase".

Procurorii au precizat ca din declaratia data in 19 ianuarie 2015 de Nicolae Dumitru rezulta ca acesta a avut un conflict cu Alexandru Bittner, care ar fi facut presiuni pentru a-i prelua afacerea, respectiv "comertul cu China care face obiectul activitatii Niro SA", si pe care l-a transat prin remiterea catre acesta a unor sume de bani.

Niro ar fi sustinut in ancheta ca, "pentru a debloca situatia contractului de licentiere Microsoft ca urmare a discutiilor cu Pescariu Dinu Mihail, l-a contactat pe Bittner Alexandru, caruia i-a spus ca Pescariu Dinu Mihail i s-a plans ca el le blocheaza afacerea, iar ca argument pentru a-i obtine sprijinul i-a spus ca este si el parte in aceasta afacere".

"Din declaratia inculpatului Dumitru Nicolae rezulta ca Bittner Alexandru a confirmat cele spuse de martorul Pescariu Dinu Mihail si i-a precizat: 'Daca nu-mi dati 3.800.000 dolari nu se va realiza afacerea! Uitati de afacere!'", se mai arata in actul de sesizare a instantei.

Procurorii sustin ca, dupa ce au discutat intre ei, martorii cumparatori de influenta Claudiu Florica si Dinu Pescariu, vazand ca nu dispuneau de resursele financiare necesare platii sumelor pretinse de Bittner pentru ca Fujitsu Siemens Computers sa semneze contractul Microsoft cu Guvernul, "in anul 2004, Dumitru Nicolae i-a remis lui Bittner Alexandru suma de 3.800.000 de dolari in mai multe transe".

Nicolae Dumitru le-a mai spus anchetatorilor ca, in august 2004, Alexandru Bittner i-a mai cerut un milion de dolari. "Din probatoriul administrat - declaratia inculpatului Dumitru Nicolae, declaratia martorei Gadea Clitemnestra, declaratia martorului Bercu Manuel, inscrisuri privind ridicarile de numerar, rezulta ca banii au fost remisi de inculpatul Dumitru Nicolae, numerar.

Martora Gadea confirma faptul ca, in cursul anului 2004 inculpatul Dumitru Nicolae i-a remis lui Bittner Alexandru - persoana despre care cunostea ca la data respectiva era foarte influenta la nivelul Guvernului, suma de circa 4.000.000 dolari pentru ca acesta sa faciliteze derularea unei afaceri in domeniul IT", se mai arata in documentul citat.

Anchetatorii au precizat ca si martorul Manuel Bercu, care asigura paza lui Dumitru Nicolae, a declarat ca "in anul 2004 l-a insotit pe inculpat de mai multe ori la intalniri cu Bittner Alexandru".

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dosarul Microsoft: Dorin Cocos, "Pinalti", "Niro" si Gabriel Sandu, trimisi in judecata

Procurorii anticoruptie au clasat acuzatiile aduse lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in dosarul "Microsoft", printre care dare de mita si cumparare de influenta, dupa ce acestia au denuntat faptele pe care le-au comis.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau -, procurorii DNA continuand cercetarile in cazul lor, intr-un dosar desprins din cel trimis in judecata.

#Dumitru Nicolae sosar Microsoft, #Dumitru Nicolae dat mita Microsoft, #Bittner Alexandru mita Microsoft, #Bittner Alexandru dosar Microsoft , #stiri Dosar licente Microsoft
Comentarii