Guvernul vrea sa blocheze platile pentru licentele Microsoft (Video)

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 11:35
5874 citiri
Guvernul vrea sa blocheze platile pentru licentele Microsoft (Video)

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a cerut in instanta suspendarea platilor restante catre consortiul care a incheiat contractul privind licentele Microsoft.

Plangerea a fost inaintata Tribunalului Bucuresti la finalul anului 2014, informeaza Realitatea TV.

Pana in prezent, nu s-a stabilit un termen in acest caz.

De asemenea, e vizata si banca Unicredit Tiriac, cea care a finantat contractele, preluand creantele Guvernului.

Este vorba de intelegerile incheiate pentru perioada 2013-2015, care prevad plata licentelor in trei transe egale.

Prima transa in valoare de 50 de milioane de euro a fost deja achitata, insa Guvernul a observat cateva probleme anul trecut si de aceea a facut aceasta plangere, pentru ca anumite aspecte sa fie lamurite, a precizat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, cerand astfel suspendarea platilor pana la clarificarea situatiei.

"Nu e vorba de denuntare, e vorba de cererea noastra de supendare a numitor plati, de anumite rate, pe care ministerul trebuia sa le plateasca pe un contract de buyout in perioada 2013-2015. In 2013 s-au platit cele 50 de milioane si urma sa se faca platile pentru 2014 si 2015. Dar cand am preluat ministerul, eu am cerut o analiza interna.

Ca urmare, am depus aceasta cerere in instante de supendare a platilor pana la clarificarea acestui contract. Nu e vorba de contractele vechi care au facut si fac breaking news, ci de un contract incheiat ca urmare a celor vechi. Cred ca e corecta decizia noastra de a clarifica situatia", a explicat Grindeanu, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

A doua transa trebuia achitata in octombrie 2014, iar cea de-a treia este scadenta in acest an.

Problemele au fost semnalate inca de anul trecut

In noiembrie 2014, ministrul de resort de atunci, Razvan Cotovelea, spunea ca platile se vor efectua atunci cand vor fi intrunite toate conditiile legale.

"Avem banii prevazuti in bugetul ministerului pentru acest an, dar nu am efectuat plata pentru ca nu sunt intrunite toate conditiile legale. In momentul in care aceste conditii sunt indeplinite, vom efectua plata conform contractului.

De asemenea, trebuie verificate conditiile exact asa cum sunt ele stipulate in legislatia privind executia bugetara. Trebuie sa primim raspunsuri de la diferite alte institutii, respectiv Parchet, daca si acest contract cu Microsoft va fi subiectul unei investigatii. Dupa ce aceste conditii vor fi indeplinite, vom face plata, care nu se va face catre Microsoft, ci catre o banca, catre care a fost cesionat contractul", a spus atunci ministrul.

Un alt contract cu licentele Microsoft, in vizorul autoritatilor

Un alt contract ce se refera la licentele Microsoft, incheiat cu acelasi consortiu, se afla in vizorul autoritatilor.

Dosarul Microsoft: Cocos, "Niro", Gabriel Sandu si "Pinalti" raman dupa gratii

Potrivit procurorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Furnizorul dreptului de utilizare a licentelor a fost asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant), singurul ofertant care s-a inscris la licitatia organizata de minister.

Contractul incheiat intre D-Con.Net AG si MSI a fost cesionat catre UniCredit Tiriac Bank in septembrie 2009.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Guvern blocheaza plati Microsoft, #contract Microsoft atacat instanta , #stiri Dosar licente Microsoft