Sentinte definitive in dosarul Microsoft: Cocos, Pinalti, Niro si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 15:46
34709 citiri
Sentinte definitive in dosarul Microsoft: Cocos, Pinalti, Niro si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare
Foto: Arhiva Ziare.com

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au dat, luni, sentinte finale in dosarul Microsoft, iar toti inculpatii au fost condamnati la pedepse cu executare.

Fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - zis Pinalti - a primit sase ani de inchisoare cu executare. Este cea mai mare pedeaspa din dosar, avand in vedere ca fostul edil a fost singurul care nu si-a recunoscut faptele in totalitate.

De asemenea, Dorin Cocos a fost condamnat la trei ani si patru luni de detentie cu executare, iar fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a primit trei ani de inchisoare, tot cu executare.

La randul sau, omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro, a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Pentru toti inculpatii, pedepsele au fost majorate. Fostul primar din Piatra Neamt s-a ales chiar cu o pedeapsa dublata. Totusi, avand in vedere ca Gheorghe Stefan are peste 60 de ani, mai exact 63, acesta va beneficia de o reducere a pedepsei la jumatate, adica va executa cel mult trei ani de inchisoare.

De asemenea, judecatorii au dispus confiscarea a circa 16 milioane de euro si peste doua milioane de dolari de la cei patru inculpati. Noua milioane de euro vor fi confiscate doar de la Dorin Cocos, in conditiile in care in prima instanta magistratii au decis recuperarea a aproape zece milioane de euro de la toti inclupatii.

Totodata, de la Dumitru Nicolae vor fi confiscate sumele de doua milioane de dolari si un milion de euro. In acelasi timp, instanta a dispus confiscarea a 3,9 milioane de euro de la Gheorghe Stefan si 2,2 milioane de euro de la Gabriel Sandu.

Ce pedepse au primit initial

Magistratii instantei supreme au dat, pe 24 martie, primele sentinte in dosarul Microsoft, decizia nefiind definitiva.

Atunci, judecatorii ICCJ l-au condamnat pe fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - zis Pinalti - la trei ani de inchisoare cu executare, cea mai mare pedeapsa din dosar.

De asemenea, Dorin Cocos si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu executare.

In schimb, omul de afaceri Dumitru Nicoale a primit o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare cu suspendare si noua luni de munca in folosul comunitatii.

Dosarul Microsoft: Cocos, Sandu si Niro si-au recunoscut faptele pentru o pedeapsa mai mica

De ce s-au dat pedepse mici in dosarul Microsoft - motivare (Video)

Cocos, Sandu si Dumitru si-au recunoscut faptele din dosar inca din luna octombrie a anului trecut, cand le-au povestit judecatorilor cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele dupa achizitionarea licentelor Microsoft de catre Ministerul Comunicatiilor. Instanta a admis inca de atunci solicitarea celor trei de aplicare a procedurii simplificate.

Acuzatiile DNA

Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan au fost acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, in timp ce Gabriel Sandu - de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos ar fi pretins si primit, in 2009, noua milioane de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, ministrul Turismului si vicepresedintele al PDL la acea vreme, sa se asigure ca firmele sustinute de cei doi semneaza si deruleaza contractul de licentiere Microsoft incheiat cu Ministerul Comunicatiilor.

De asemenea, procurorii au aratat ca Dorin Cocos ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de folosire a licentelor Microsoft.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sentinte dosar Microsoft, #inchisoare Microsoft, #Dorin Cocos inchisoare, #Gabriel Sandu inchisoare , #stiri Dosar licente Microsoft