Valerian Vreme, despre cererea DNA de urmarire penala: Nici nu stiu cum o sa procedez

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 19:02
3296 citiri
Valerian Vreme, despre cererea DNA de urmarire penala: Nici nu stiu cum o sa procedez
Foto: Ziarul Financiar

Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor in perioada 2010 - 2012, acuzat de DNA de abuz in serviciu in dosarul licentelor Microsoft, a spus ca este nevinovat.

Vreme a declarat pentru HotNews ca nici acum, cand citeste Hotararea de Guvern care a avizat prelungirea contractului, nu vede nimic ilegal.

"Imi voi proba nevinovatia in fata organelor statului. Este vorba de Hotararea de Guvern 460/2009, in baza careia s-a hotarat sa se faca acel contract subsecvent pe care l-am semnat. Este o disputa daca institutiile scolare fac sau nu obiectul acestei hotarari.

Eu am achiesat la solutia care mi-a fost propusa la acel moment de personalul tehnic din Minister. Este vorba de art. 1 aliniatul 2 din HG 460/2009. Si acum cand il citesc imi spune clar ca acel contract a fost facut in conditii de legalitate. (...) Mai departe ma voi supune tuturor regulilor justitiei", a explicat fostul ministru al Comunicatiilor.

Ecaterina Andronescu, despre cererea DNA de urmarire penala: Sunt socata, n-am luat bani in viata mea

Acuzat de abuz in serviciu

Procurorii DNA il acuza pe Valerian Vreme de abuz in serviciu, existand suspiciuni ca in contractul de prelungire al informatizarii scolilor din Romania se aflau produse software la preturi supraevaluate. Deputatul mai este acuzat si ca "nu a dispus masuri cu privire la aspectele sesizate de catre FTS Romania prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate".

Alexandru Athanasiu, despre cererea DNA de urmarire penala: Nu sunt nici socat, nici disperat

"Nu stiu la ce se refera, cred ca se refera la contractul cu Fujitsu Siemens si singura mea actiune legata de acel contract a fost ca am refuzat, dar motivat, ultima plata care trebuia facuta. (...) Pentru mine este o supriza pentru ca citesc si acum si ma uit la articolul asta, iar referitor la Fujitsu Siemens, cred ca erau vreo 20 de milioane de euro pe care nu i-am platit, bani care nu au facut altceva decat sa reintregeasca bugetul statului. Nici nu stiu de ce sunt citat cu asemenea chestie. La 51 de ani, este pentru prima data cand ma confrunt cu asemenea probleme juridice de acest nivel. Nici nu stiu cum o sa procedez", a explicat Valerian Vreme.

Noua ministri, in vizorul DNA

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Si-au impartit 20 de milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#Valerian Vreme DNA, #Valerian Vreme abuz serviciu, #Valerian Vreme Microsoft , #Valerian Vreme