Paradoxul digitalizării Educației: Dosare cu șină cerute tuturor școlilor care organizează proiecte educaționale

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 23:22
1541 citiri
Paradoxul digitalizării Educației: Dosare cu șină cerute tuturor școlilor care organizează proiecte educaționale
Dosarele de plastic cu șină sunt cerute în continuare școlilor FOTO: Pixabay.com

Deși autoritățile anunță cu surle și trâmbițe că se dorește digitalizarea continuă a învățământului românesc, chiar ele par să încalce regulile. Inspectoratul General al Municipiului București cere școlilor proiecte în dosare de plastic cu șină.

Este vorba despre proiectele pe care școlile le pot trimite pentru apelul de propuneri CAEN (calendarul activităților educative naționale).

Ne amintim că ministerul Educației are în prioritățile din programul de guvernare, PNRR și „România educată” digitalizarea.

Digitalizarea, obiectiv în "România Educată"

Un obiectiv din raportul „România educată” este următorul: "Digitalizarea instituțiilor școlare și universitare, astfel încât acestea să dețină resurse tehnologice adaptate, pentru a face față unor situații neprevăzute și dezvoltarea competențelor digitale în rândul tuturor actorilor implicați în procesul educațional (elevi, părinți, cadre didactice, personal administrativ)”.

România pe ultimul loc la digitalizare în UE

România a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE, a transmis Comisia Europeană.

O schimbare semnificativă a ritmului de pregătire a României în ceea ce privește competențele digitale este esențială pentru ca UE să atingă obiectivul deceniului digital privind competențele digitale de bază și specialiștii în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Nivelul scăzut de digitalizare și progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.

Digitalizarea în școlile din România este la nivel minim

Digitalizarea în școlile din România este la nivel minim, de 20% din potențialul maxim, iar profesorii sunt începători în folosirea calculatorului și a internetului, comparativ cu alte țări din Europa, consideră majoritatea antreprenorilor români, potrivit unui studiu realizat de producătorul de software CIEL România.

Principalele cauze pentru lipsa de investiții în tehnologie și digitalizare în învățământ sunt mentalitatea învechită și dezinteresul guvernanților, deși am avea resursele necesare, mai arată analiza.

Citește și:
Ministrul Mediului, așteptat în Parlament să ofere explicații despre prețul lemnului de foc
Ministrul Mediului, așteptat în Parlament să ofere explicații despre prețul lemnului de foc
Ministrul Mediului Tanczos Barna este aşteptat luni în Camera Deputaţilor, la solicitarea AUR, pentru explicaţii în legătură cu situaţia lemnului de foc pentru populaţie, ca urmare a...
Niculae Bădălau rămâne fără funcție la conducerea Curții de Conturi. Fostul lider PSD este arestat preventiv pentru dare de mită
Niculae Bădălau rămâne fără funcție la conducerea Curții de Conturi. Fostul lider PSD este arestat preventiv pentru dare de mită
Camera Deptaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună, pentru a vota revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Aitorităţii de Audit a...