Monumente istorice din Ardeal, cumpărate de o fundație din Ungaria cu acte dubioase. Anchetă amplă începută în România

Autor: N.G.
Luni, 07 Martie 2022, ora 23:11
7396 citiri
Monumente istorice din Ardeal, cumpărate de o fundație din Ungaria cu acte dubioase. Anchetă amplă începută în România
Turnul fostei biserici de piatră din Băcăinți. Foto: primariasibot.ro

Autoritățile judiciare din Alba au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru mai multe infracțiuni în legătură cu procedura de vânzare a trei monumente istorice către o fundație din Budapesta.

Proprietarul terenului pe care se află ansamblul de monumente a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care era vizat și notarul care a autentificat tranzacția.

Procurorii de aici au clasat cauza în cazul notarului public acuzat de abuz în serviciu și au dispus disjungerea cauzei pentru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia care va continua cercetările faţă de reprezentanţi ai fundaţiei maghiare, ai Parohiei Reformate Băcăinţi şi faţă de angajaţi ai Primăriei Şibot. Obiectul tranzacţiei l-a reprezentat Ansamblul „Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţa din satul Băcăinţi.

Cumpărătorul este fundaţia Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, iar vânzător - Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi. Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părţi a fost încheiat în data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei este de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie este inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi, care se află în proprietatea unui cetățean român din Sebeș. Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea.

Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la notar, dar, în data de 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins, însă, cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect intabularea dreptului de proprietate. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care Parchetul a conisderat că notarul public nu ar trebui să răspundă penal. Proprietarul terenului pe care se află monumentele susţine că el a cumpărat legal terenul în 2019 de la o familie care îl avea în proprietate de trei generaţii.

„S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar. Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins intabularea dreptului de proprietate”, spune Andrei Căstăian, proprietarul terenului din satul Băcăinți, comuna Șibot.

Terenul pe care se află monumentele nu este în proprietatea Parohiei Reformate, acesta fiind și motivul pentru care s-a respins intabularea de către OCPI. Parohia s-ar fi folosit de o carte funciară veche de peste 130 de ani, când era proprietară a terenului. Ulterior, terenul a fost vândut, fiind în prezent în proprietatea persoanei fizice din Sebeș.

Ce înseamnă pentru România și Ungaria întâlnirea lui Viktor Orban cu Donald Trump: „Budapesta are 2-0 în raport cu Bucureștiul”
Ce înseamnă pentru România și Ungaria întâlnirea lui Viktor Orban cu Donald Trump: „Budapesta are 2-0 în raport cu Bucureștiul”
Viktor Orban, premierul Ungariei, stat membru NATO și al UE, s-a poziționat în ultimii ani drept un contestatar al Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, dar a întreținut și...
Cel mai mare producător de mașini electrice din lume deschide o fabrică nouă la 100 km de Arad. Producția începe la anul. Ce modele vor fi asamblate acolo
Cel mai mare producător de mașini electrice din lume deschide o fabrică nouă la 100 km de Arad. Producția începe la anul. Ce modele vor fi asamblate acolo
Compania chineză BYD va începe anul viitor producţia de maşini electrice compacte în Europa. Anunțul a fost făcut de Stella Li, directorul european al BYD, într-un interviu publicat,...
#dosar, #vanzare, #penal, #monumente istorice, #ardeal, #fundatie, #Ungaria , #justitie
  1. Regimul lui Putin spre colapsul sovietic: O forță din deșert îl poate împinge în groapă
  2. Haos în București la orice oră. Cum poate fi descongestionat traficul: ”Benzile vor fi mai înguste pentru mașini și se va găsi spațiu și pentru trotuare mai late”
  3. Cât de posibilă e extinderea războiului din Ucraina, înainte ca Trump să preia mandatul. Mesaje alarmiste, viralizate pe internet. Concluziile lui Cristian Diaconescu și Dan Dungaciu
  4. Descoperire extraordinară la CERN: Prima dovadă din istorie a unei particule detectată vreodată pe Pământ VIDEO
  5. Descoperire surpriză. Alimentul dulce bun pentru inimă, previne cancerul și riscul de diabet
  6. SUA sunt gata să lovească un punct forte al Rusiei: Ar distruge mașina de război a lui Putin
  7. Persoanele tinere fac mai des AVC. Avertismentul unui medic neurolog
  8. Rusia acuză SUA de ”furt”. Decizia lui Biden care l-a iritat pe Putin
  9. „Telegram este un agent adormit în Ucraina”. Temeri că aplicația a fost folosită ca vector de dezinformare și ca instrument de spionaj al Rusiei
  10. Parlamentul Austriei ridică imunitatea șefului partidului de extremă dreapta, cel mai bine plasat în alegerile legislative. Ce acuzații i se aduc