Cum se tergiversează "cu ștaif" un dosar DNA: opt ani de judecată tot în camera preliminară. Cine sunt ”norocoșii” inculpați

Autor: N.G.
Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 03:29
5401 citiri
Cum se tergiversează "cu ștaif" un dosar DNA: opt ani de judecată tot în camera preliminară. Cine sunt ”norocoșii” inculpați
Dosarul a fost trimis în instanță de DNA Cluj în 2014

Tribunalul Alba a admis parțial rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată trei foști șefi din Cluj și Bistrița-Năsăud ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier din Cluj.

Dosarul a fost trimis în judecată din 2014 și se referă la fapte ce au avut loc în perioada 2012 - 2014. Inculpați sunt Pop Rareș Vasile fost inspector șef teritorial (7 județe) în cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, Crișan Claudiu Vasile, fost inspector coordonator al Biroului județean Cluj și Dohotar Ioan Radu - fost inspector coordonator al Biroului județean Bistrița Năsăud.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată, iar în cazul lui Pop s-au mai reținut fapte de șantaj, luare de mită, fals intelectual și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

În februarie 2017 a existat o primă condamnare a celor trei. Pop Rareş Vasile a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni cu executare, Crişan Claudiu Vasile a primit 2 ani şi 4 luni, tot cu executare, iar Dohotar Ioan radu a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni, cu suspendare sub supraveghere.

Dosarul a avansat la Curtea de Apel Cluj-Napoca abia în iulie 2018, ulterior, cauza fiind strămutată la Curtea de Apel Alba Iulia. Aici, în 16 iulie 2020, s-a anulat hotărârea Tribunalului Cluj din 2017 și s-a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba.

Camera preliminară, reluată la Tribunalul Alba

La instanța din Alba Iulia, s-a reluat întreaga procedură a dosarului, cu faza de cameră preliminară. Procurorii DNA au contestat acest lucru și au solicitat rejudecarea doar a fazei de fond a dosarului, dar cererea acestora a fost respinsă atât de Tribunalul Alba cât și de Curtea de Apel Alba Iulia.

Prin urmare, timp de mai bine de doi ani instanța a readministrat întreaga procedură de cameră preliminară, iar în 31 octombrie 2022 a pronunțat o decizie. Cum era de așteptat, s-a constatat nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere realizate cu sprijinul SRI, autorizate și folosite ca mijloace de probă, precum şi a proceselor-verbale de redare a acestor convorbiri.

Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică. Respinge în rest excepţia neregularității rechizitoriului emis la data de 10.07.2014 în dosarul nr. 6/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA-Serviciul Teritorial Cluj invocată de inculpaţi”, se mai susține în încheierea Tribunalului Alba.

Decizia instanței poate fi contestată, ceea ce va face ca procedura de cameră preliminară să mai dureze încă câteva luni. În faza de judecată, cel mai probabil magistrații vor constata prescrierea faptelor având în vedere deciziile Curții Constituționale, interpretate recent de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care au constatat că articolul 155 din Codul Penal este neconstituțional. Prevederile acestui articol permiteau procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Rechizitoriul DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada august 2012-21 mai 2014, Pop Rareș Vasile, în calitate de inspector șef teritorial al ISCTR-IT 4, singur sau împreună cu Crișan Claudiu Vasile și Dohotar Ioan Radu, în mod repetat, contrar atribuțiilor legale și de serviciu, a intervenit în activitatea de control desfășurată de către inspectorii din subordine, determinând încălcarea normelor legale privind constatarea și sancționarea faptelor contravenționale săvârșite la regimul transportului rutier, pentru a proteja, astfel, unele societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni.

”Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale.

Plus, inculpații au divulgat, în mod repetat operatorilor de transport, date privind locul amplasării echipajelor de control în trafic, intervalul orar de acțiune al acestora ori date privind existența unor reclamații înregistrate în evidențele ISCTR, astfel încât, beneficiarii acestor informații să evite aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare”, se precizează în comunicatul procurorilor, de la momentul trimiterii în judecată.

Citește și:
Poliția Română a prezentat de ziua instituției BMW-urile aflate în vizorul DNA și EPPO. Ce spune ministrul Lucian Bode
Poliția Română a prezentat de ziua instituției BMW-urile aflate în vizorul DNA și EPPO. Ce spune ministrul Lucian Bode
Maşinile BMW achiziţionate de IGPR - achiziţia fiind verificată de Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruţa Kovesi - au fost prezentate sâmbătă, cu ocazia Zilei Poliţiei Române,...
Dosarul de trafic de droguri din licee: Dealerii sunt născuți după anul 2000 și vin din familii înstărite
Dosarul de trafic de droguri din licee: Dealerii sunt născuți după anul 2000 și vin din familii înstărite
Procurorii au făcut publice noi detalii în cazul de trafic de droguri din liceele din Capitală, după ce au aflat cum operau tinerii. Potrivit acestora, elevii vorbeau codat și foloseau...
#dosar, #DNA, #tergiversare, #camera preliminara, #tribunalul alba , #DNA