Dosarul „10 august”. Toate „tunurile” pe judecătorul de caz. Cum se apără jandarmii acuzați că au gazat sute de români

Joi, 30 Mai 2024, ora 04:00
5454 citiri
Dosarul „10 august”. Toate „tunurile” pe judecătorul de caz. Cum se apără jandarmii acuzați că au gazat sute de români
Imagine de la protestul din 10 august 2018 FOTO arhivă Ziare.com

La aproape șase ani de la violențele din Piața Victoriei asupra românilor care au protestat împotriva Guvernului Dăncilă, dosarul se află în cameră preliminară la Tribunalul Militar București. De aproape zece luni de la înregistrarea acestui dosar pe rolul instanței, nu s-a intrat în „miezul cauzei”, deoarece inculpații au formulat mai multe cereri de amânare pentru lipsă de apărare. De asemenea, l-au recuzat pe judecătorul de caz.

Astfel, următorul termen în cazul care a marcat România, cu peste 700 de părți vătămate, este programat la data de 4 iunie ac.

Dacă instanțele din România nu vor pronunța o hotărâre definitivă în dosarul „10 august” până în luna octombrie 2026, faptele se vor prescrie și nimeni nu va mai putea fi tras la răspundere penală, a explicat avocatul Toni Decean, cel care reprezintă unele părți vătămate în acest dosar.

De ce fosta conducere a Jandarmeriei Române a îndreptat „tunurile” pe judecătorul de caz

La termenul de marți, 29 mai ac, judecătorul de caz, Vârlugă Ion Radu, a fost recuzat de foștii șefi ai Jandarmeriei Române, Ionuţ Șindile şi Sebastian Cucoş, acuzați de abuz în serviciu, deoarece ar fi „părtinitor”. Mai exact, inculpații sunt foc și pară pe magistratul militar, deoarece la un termen anterior, s-a exprimat că „are de gând să pronunțe o soluție definitivă” în acest caz, ceea ce intră în atribuția magistraților.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Eu vă asigur că intenția mea este să duc dosarul la bun sfârșit şi să pronunț o soluție, bine, acuma urmează să vă conving și pe dumneavoastră şi pe ceilalți domni din sală că aceasta este intenția mea, prin acțiunile pe care le iau în tribunal”, este afirmația în urma cărora foștii șefi ai Jandarmeriei Române au pus „tunurile” pe judecătorul din dosarul „10 august”.

Conform avocatului Toni Decean, afirmațiile magistratului militar nu au fost de rea-credință, deoarece nu s-a antepronunțat.

„Dosarul (n. r. 10 august) intră într-un grafic normal. Judecătorul de caz pare de bună-credință, în sensul că vrea ca programarea termenelor de judecată să asigure dreptul la un proces rezonabil, însă aceste cereri de amânare, de recuzare, probabil fac parte din strategia de apărare a inculpaților. România a fost condamnată de multe ori pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, de aceea este important să avem soluții definitive. În cazul de față, judecătorul nu a menționat care va fi soluția, nu s-a antepronunțat, pentru a fi considerat părtinitor”, a subliniat avocatul Toni Decean pentru ziare.com.

Acuzații grele pentru jandarmii români. I-au gazat pe românii care au protestat pașnic. Cine a scăpat de urmărire penală

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 de grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm și 40 mm cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 de pulverizatoare de mână, chiar și împotriva românilor care au protestat pașnic. Ulterior, rapoartele privind necesitatea intervenției în forță a jandarmilor ar fi fost falsificate, se menționează în rechizitoriul procurorilor.

Reamintim, la 10 august 2018, peste 100.000 de români, inclusiv din diaspora, au ieșit la un protest în Piața Victoriei împotriva guvernului Viorica Dăncilă, care voia „reforma justiției” prin modificarea Codurilor Penale, în favoarea inculpaților.

Astfel, jandarmii au intervenit în forță la protestul masiv din 10 august 2018 și au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă. Peste 450 de persoane, printre care și copii, au solicitat îngrijiri medicale. 70 de persoane au ajuns la spital, iar unul dintre participanții la protest a murit câteva zile mai târziu.

Ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, a menționat că „intervenția” a fost justificată de „agresivitatea” protestatarilor.

Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și Carmen Dan nu au fost puși sub urmărire penală în acest caz, ci doar 16 persoane din cadrul Jandameriei Române, cu funcții de conducere, pensionate între timp.

Universitatea din București cere eliberarea spaţiului ocupat de manifestanţii pro-palestinieni în urmă cu o lună, acuzând vandalizarea unor monumente
Universitatea din București cere eliberarea spaţiului ocupat de manifestanţii pro-palestinieni în urmă cu o lună, acuzând vandalizarea unor monumente
Universitatea din Bucureşti a cerut joi dimineața, 20 iunie, eliberarea spaţiul său de pe Şoseaua Panduri de către manifestanții pro-palestinieni, acuzând acţiuni de vandalizare a unor...
Se cutremură Justiția. „Noi lucrăm cu infractori pe datorie. Facem greva foamei”
Se cutremură Justiția. „Noi lucrăm cu infractori pe datorie. Facem greva foamei”
O nouă criză se întrevede în Justiția din România, având în vedere că sute de consilieri de probațiune oamenii care lucrează cu reintegrarea socială a condamnaților, a celor care au...
#dosarul 10 august, #Tribunalul Militar Bucuresti, #judecator, #jandarmi, #protest, #Liviu Dragnea PSD , #Justitie
  1. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  2. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  3. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  4. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  5. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  6. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  7. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  8. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  9. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  10. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia