Sesizarea CCR in Dosarul Belina s-a blocat la Ministerul Justitiei. In ce conditii o va semna premierul Tudose

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 23:07
8135 citiri
Sesizarea CCR in Dosarul Belina s-a blocat la Ministerul Justitiei. In ce conditii o va semna premierul Tudose
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Mihai Tudose a anuntat stadiul in care se afla sesizarea Guvernului la CCR in legatura cu Dosarul Belina si conditiile in care ar urma sa o semneze.

Prim-ministrul a spus ca vicepremierul Sevil Shhaideh a fost persoana care a solicitat ca Guvernul sa reclame la Curtea Constitutionala un conflict intre puterile statului, respectiv intre Ministerul Public (DNA) si Executiv, ca urmare a anchetei deschise in Dosarul Belina, care vizeaza doi ministri.

Solicitatea lui Sevil Shhaideh a fost trimisa la Ministerul Justitiei, iar Tudorel Toader "a vrut sa vada daca isi poate fundamenta un argument pentru CCR".

"De atunci, nu a mai venit niciun raspuns (de la MJ - n.red.) (...) Inteleg ca inca (sic!) cauta o incadrare a actiunii", a declarat Tudose, luni seara, la Antena3.

In cazul in care va primi actele necesare de la Ministerul Justitiei, premierul a subliniat ca va sesiza CCR numai dupa ce va vedea argumentele lui Tudorel Toader. "Imi fac si eu evaluarea, pentru ca eu raspund", a spus premierul, care mai devreme in aceeasi emisiune a precizat ca este jurist de profesie.

In paralel cu ce se intampla la Guvern, liderii celor doua Camere din Parlament au facut si ei luni afirmatii contradictorii referitoare la aceasta sesizare a CCR.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat ca partenerul sau de coalitie, Calin Popescu Tariceanu, i-ar fi spus ca va sesiza, in calitate de sef al Senatului, Curtea Constitutionala in legatura cu ancheta din Dosarul Belina.

"Cred ca sesizarea o va face dl. presedinte Tariceanu. Nu stiu ce va face Guvernul, dar stiu ca dl. Tariceanu mi-a zis ca va face aceasta sesizare", a precizat Dragnea.

Calin Popescu Tariceanu nu este insa sigur ca va proceda in acest fel:

"Nu am luat o astfel de hotarare, dar pot sa va spun ca am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialisti in drept constitutional, sa faca o analiza, ceea ce stiu ca s-a facut si la nivelul Guvernului, pentru a constata daca exista o baza solida pentru sesizarea Curtii Constitutionale in privinta unui potential conflict intre Guvern si DNA".

Amintim ca acum 2 saptamani ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anuntase ca lucreaza la sesizarea CCR in acest caz. Sesizarea ar fi trebuit sa fie gata acum o saptamana, dupa declaratiile de atunci ale lui Toader.

La sfarsitul lunii septembrie, Dragnea a spus ca ancheta DNA in cazul ministrilor Sevil Shhaideh si Rovana Plumb in dosarul Belina este similara celei privind OUG 13, mai precis el vede un posibil conflict constitutional intre Guvern si DNA.

La scurt timp, Tariceanu a fost intrebat de jurnalisti daca va fi sesizata Curtea, iar acesta a indicat ca acest lucru poate fi facut fie de premier, in numele Guvernului, fie de presedintii celor doua Camere, adica el si Dragnea.

"Nu ministrul Justitiei are dreptul... Sesizarea poate sa fie facuta de primul ministru (sic!) in numele Guvernului sau de presedintii Camerelor".

Chestionat in continuare daca s-a decis cine va face sesizarea CCR, Tariceanu s-a marginit sa spuna "Eu nu fac parte din Guvern".

CCR a admis existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre DNA si Guvern, la sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in speta anchetarii OUG 13.

 • Citește și:
  Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
  Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
  Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
  Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
  Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
  Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
  #Tudose Belina sesizare CCR Dragnea , #CCR