Marian Moise – artificierul din Colectiv, condamnat la 6 ani și 10 luni de pușcărie – cere Curții de Apel București anularea pedepsei pe baza deciziei CCR privind prescripția faptelor. Contestația în anulare depusă de Moise nu s-a putut judeca joi, 10 noiembrie, deoarece dosarul Colectiv este la Înalta Curte, unde Piedone, unul dintre foștii patroni ai clubului și pompierii condamnați au depus un recurs în casație.
La 7 ani de la tragedia din Clubul Colectiv – soldată cu 65 de morți și sute de răniți grav – cei găsiți vinovați, dar și instituțiile puse să plătească se bat în justiție pentru a scăpa de răspundere.
Artificierul Marian Moise a intrat prin videoconferință joi, la Curtea de Apel București, unde judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache (cea care a făcut parte și din completul care a pronunțat decizia finală în Dosarul Colectiv) a luat în discuție contestația în anulare declarată de acesta.
Potrivit legii, împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare atunci când „inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal”.
Marian Moise a precizat, întrebat fiind de judecătoare, că prescripția faptelor este motivul care a stat la baza contestației în anulare formulată de el.
Reamintim că, pe data de 25 octombrie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a confirmat hotărârea Curții Constituționale din 26 mai, care a statuat că România nu a avut legislație cu privire la întreruperea cursului prescripției în perioada 2018-2022.
Procesul a fost amânat pentru 18 noiembrie, deoarece judecătoarea a constatat că nu are pe masă Dosarul Colectiv, acesta fiind pe rolul Instanței supreme.
ICCJ are pe rol dosarul 17008/3/2016 (Colectiv) pentru judecarea recursurilor în casație declarate de Cristian Popescu Piedone (fost edil al Sectorului 1), George Matei Petrică (fost pompier), Antonina Radu (fost pompier), Cristian Mihai Niță (director firmă artificii) și Alin George Anastasescu (fost patron Colectiv) împotriva deciziei de condamnare din data de 12.05.2022.
Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Primăria Sectorului 4 au depus contestații la solicitările executorilor pentru plata daunelor morale la care au fost condamnate în Dosarul Colectiv.
Victimele din clubul Colectiv care au suferit răni grave în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, precum și urmașii celor care au decedat, ar urma să primească daune morale de 46.037.000 euro de la patronii clubului, de la cei doi pompieri, precum și de la firma care a montat artificiile în club.
Exceptați de la plata daunelor sunt fostul primar Piedone și angajatele de la Primăria Sectorului 4.
Magistrații Curții de Apel București au pronunțat pe 12 mai sentințele definitive în dosarul Colectiv:
Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity.
O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.
Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club pentru a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșirea din club, iar mulți au rămas blocați.
În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.
pieddoii se skkott...vrei... Vezi tot