Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Artificierul din Clubul Colectiv ar vrea să scape din pușcărie, dar trebuie să stea la rând: Piedone și alți inculpați i-au „furat” dosarul

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 21:30
4323 citiri
Artificierul din Clubul Colectiv ar vrea să scape din pușcărie, dar trebuie să stea la rând: Piedone și alți inculpați i-au „furat” dosarul
Foștii patroni ai Clubului Colectiv și Cristian Popescu Piedone, în timpul procesului, la Curtea de Apel București. FOTO: Ionuț Mureșan (colaj)

Marian Moise – artificierul din Colectiv, condamnat la 6 ani și 10 luni de pușcărie – cere Curții de Apel București anularea pedepsei pe baza deciziei CCR privind prescripția faptelor. Contestația în anulare depusă de Moise nu s-a putut judeca joi, 10 noiembrie, deoarece dosarul Colectiv este la Înalta Curte, unde Piedone, unul dintre foștii patroni ai clubului și pompierii condamnați au depus un recurs în casație.

La 7 ani de la tragedia din Clubul Colectiv – soldată cu 65 de morți și sute de răniți grav – cei găsiți vinovați, dar și instituțiile puse să plătească se bat în justiție pentru a scăpa de răspundere.

Artificierul Marian Moise a intrat prin videoconferință joi, la Curtea de Apel București, unde judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache (cea care a făcut parte și din completul care a pronunțat decizia finală în Dosarul Colectiv) a luat în discuție contestația în anulare declarată de acesta.

Potrivit legii, împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare atunci când „inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal”.

Artificierul din Clubul Colectiv vrea să scape pe mâna CCR

Marian Moise a precizat, întrebat fiind de judecătoare, că prescripția faptelor este motivul care a stat la baza contestației în anulare formulată de el.

Reamintim că, pe data de 25 octombrie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a confirmat hotărârea Curții Constituționale din 26 mai, care a statuat că România nu a avut legislație cu privire la întreruperea cursului prescripției în perioada 2018-2022.

Procesul a fost amânat pentru 18 noiembrie, deoarece judecătoarea a constatat că nu are pe masă Dosarul Colectiv, acesta fiind pe rolul Instanței supreme.

ICCJ are pe rol dosarul 17008/3/2016 (Colectiv) pentru judecarea recursurilor în casație declarate de Cristian Popescu Piedone (fost edil al Sectorului 1), George Matei Petrică (fost pompier), Antonina Radu (fost pompier), Cristian Mihai Niță (director firmă artificii) și Alin George Anastasescu (fost patron Colectiv) împotriva deciziei de condamnare din data de 12.05.2022.

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Primăria Sectorului 4 au depus contestații la solicitările executorilor pentru plata daunelor morale la care au fost condamnate în Dosarul Colectiv.

Victimele din clubul Colectiv care au suferit răni grave în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, precum și urmașii celor care au decedat, ar urma să primească daune morale de 46.037.000 euro de la patronii clubului, de la cei doi pompieri, precum și de la firma care a montat artificiile în club.

Piedone a scăpat cu jumătate din pedeapsă și fără obligația de a plăti despăgubiri

Exceptați de la plata daunelor sunt fostul primar Piedone și angajatele de la Primăria Sectorului 4.

Magistrații Curții de Apel București au pronunțat pe 12 mai sentințele definitive în dosarul Colectiv:

  • Alin Anastasescu (patron Colectiv) - 11 ani şi 8 luni (pe fond: 11 ani şi 8 luni închisoare)
  • Paul Gancea (patron Colectiv) - 6 ani şi 4 luni (pe fond: 11 ani şi 8 luni închisoare)
  • Costin Mincu (patron Colectiv) - 8 ani (pe fond: 11 ani şi 8 luni închisoare)
  • Daniela Niţă (directoarea firmei de artificii, decedată) - încetarea procesului penal prin deces (pe fond: 12 ani şi 8 luni de închisoare)
  • Cristian Niţă (director firmă artificii) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare (pe fond: 3 ani şi 6 luni de închisoare)
  • Viorel Zaharia (pirotehnist) - 6 ani şi 10 luni (pe fond: 9 ani şi 8 luni)
  • Marian Moise – (pirotehnist) - 6 ani şi 10 luni (pe fond: 9 ani şi 8 luni)
  • Antonina Radu (pompier) - 8 ani şi 8 luni (pe fond: 9 ani şi 2 luni)
  • George Petrică Matei (pompier) - 8 ani şi 8 luni (pe fond: 9 ani şi 2 luni)
  • Cristian Popescu Piedone (fost primar al PS4) - 4 ani (pe fond: 8 ani şi 6 luni)
  • Aurelia Iofciu (fostă angajată a PS4) – achitată (pe fond: 8 ani de închisoare)
  • Larisa Luminita Ganea (fostă angajată a PS4) – achitată (pe fond: 7 ani)

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity.

O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune.

Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club pentru a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșirea din club, iar mulți au rămas blocați.

În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#dosarul colectiv, #prescriptie, #CCR, #Piedone Colectiv, #recurs, #curtea de apel bucuresti , #justitie