Anunțul Curții de Apel București în privința dosarului "Hidroelectrica", care îi vizează pe Elena Udrea și pe Dan Andronic

Marti, 14 Februarie 2023, ora 16:15
7958 citiri
Anunțul Curții de Apel București în privința dosarului "Hidroelectrica", care îi vizează pe Elena Udrea și pe Dan Andronic
Elena Udrea și Dan Andronic FOTO: Ionuț Mureșan

În Dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea (fostă șefă a Ministerului Turismului) este acuzată de trafic de influență și spălare de bani, iar Dan Andronic (patronul EVZ) de mărturie mincinoasă, în legatură cu șpăgile date de afaceristul Bogdan Buzăianu în scopul de a scăpa de atacurile PDL.

Curtea de Apel București a anunțat în după-amiaza zilei de marți, 14 februarie, că amână pronunțarea pe fond în dosarul Hidroelectrica pentru data de 14 martie 2023.

La ultimul ternen al procesului, Elena Udrea a declarat:

„Din păcate, tot ce mi s-a întâmplat atât la urmărirea penală, cât și pe rolul instanțelor mă face să n-am încredere în Justiție. Justiția funcționează doar atunci când vine vorba de Udrea. Doar atunci când e vorba de mine nu se aplică deciziile CCR. Stau în pușcărie pentru că s-a aplicat greșit o decizie a CJUE. (…) Referitor la pagubă, nu numai că nu este vorba despre o fraudă cu fonduri europene sau din România. Este prejudiciat cel mult buzunarul lui Buzăianu! În cauza pentru care stau în pușcărie am fost obligată să restitui niște bani martorului-denunțător, nu statului român. Eu solicit constatarea intervenției prescripției pentru că, da, vreau să mi se aplice și mie o decizie a CCR în țara asta! Au trecut 12 ani de la presupusa faptă”, a spus Elena Udrea.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Buzăianu: „L-am trimis pe Radu Budeanu cu banii în Modrogan”

Cea mai „grea” probă din dosar este mărturia afaceristului Bogdan Buzăianu, care a recunoscut că în 2010-2011 i-a dat bani lui Radu Budeanu (patronul Gândul) pentru a-i duce la sediul PDL pentru Elena Udrea:

  • „Din 2006, Energy Holding a fost în atacul permanent din partea PDL, domnul Băsescu domnul Boc. Pe parcursul anilor, în afară de domnul Băsescu, cea mai virală a fost doamna Udrea. (…)
  • S-a creat o marotă în care partidul de guvernare lovea permanent în băieții deștepți din Energie, pe motiv că ei cumpărau ieftin de la Hidroelectrica și vindeau scump. Atacurile vizau riscul de denunțare unilaterală a contractelor de vânzare energie dintre Hidroelectrica și Energy Holding. (…)
  • Domnul Radu Budeanu mi-a prezentat ca soluție discuția cu PDL și cu doamna Udrea, că în eventualitatea unei sponsorizări vom fi ajutați. (…) După o perioadă de timp, domnul Budeanu a venit la mine și mi-a zis că s-a întâlnit cu doamna Udrea. Că, în principiu, Udrea este de acord să înceteze atacurile media. Domnul Budeanu a spus că, pentru aceasta, suma trebuie să fie 5 milioane de euro. (…)
  • Declarația mea se bazează pe spusele domnului Radu Budeanu în diferite momente. I-am spus că suma e mult prea mare și nu încape discuție. Eu am acceptat 2,5 milioane plus creanța pe care o deținea la Capital și la Evenimentul zilei (deținute de George Păunescu), care avea o valoare de 900.000 euro. (…)
  • Țineam legătură permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea legătură lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: stai liniștit, că arată timp cât ei (PDL) au guvernul nu se va întâmpla nimic.
  • În mintea mea era foarte clar că acești bani se vor duce la doamna Udrea, din spusele domnului Budeanu. Ceea ce am aflat ulterior este că în momentul în care Budeanu a dus banii, acesta i-a dus banii doamnei Topoliceanu în Modrogan. Deci: îmi spune că dă banii doamnei Udrea, pentru mine doamna Udrea reprezenta PDL. Și-i zic: Bă, cum i-ai dat? A spus: păi, i-am dus lui Topoliceanu în Aleea Modrogan. Și zic: cine e asta? Spune: mâna ei dreaptă!
  • Vreau să fiu extrem de corect. Nici după 10 ani nu știu dacă banii au ajuns la dânsa (la Elena Udrea – n.r.), la partid sau la Topoliceanu. Când spun la partid spun că banii au fost duși la adresa din Modrogan. Una este adresa, alta instituția”, a declarat Bogdan Buzăianu.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul Hidroelectrica

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

În cazul lui Dan Andronic, DNA susţine că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei.

„De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informaţiilor obţinute”, explică DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
#dosarul hidroelectrica, #Elena Udrea, #Dan Andronic, #trafic de influenta, #spalare de bani, #pronuntare, #decizie, #DNA, #prescriptie , #justitie