Adrian Nastase, audiat in dosarul Mineriadei: Foarte multe lucruri nu am putut sa spun (Video)

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 13:12
3146 citiri
Adrian Nastase, audiat in dosarul Mineriadei: Foarte multe lucruri nu am putut sa spun (Video)
Foto: B1Tv

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, joi dimineata, la iesirea de la Parchetul General, unde a fost audiat ca martor in dosarul Mineriadei, ca intalnirea cu procurorii a decurs normal.

Adrian Nastase, audiat la Parchetul General (Video)

"Sunt si anumite aspecte pe care in baza deciziei CEDO, procurorii cauta sa le elucideze. La vremea respectiva eram secretar cu relatii externe al FSN si purtator de cuvant. Ministru am devenit dupa doua saptamani, cand s-a format, in baza alegerilor din 20 mai, noul guvern.

Intalnirea (cu procurorii - n.red.) s-a derulat absolut normal, am dat o declaratie de martor amintind o serie din lucrurile care se stiau in legatura cu functionarea partidului la acel moment. Foarte multe lucruri nu am putut sa spun, pentru ca nu participam la luarea deciziilor in acea perioada. Au fost numeroase intrebari, sunt avocati din partea suspectilor din dosar. Mi-am propus sa ajut cat pot in aceasta chestiune si sper ca am facut-o in mod convenabil", a declarat Adrian Nastase.

Fostul premier a mai spus ca problema este de a pune in context lucrurile intamplate atunci.

"E foarte greu, cu standardele de acum, sa interpretam ce s-a intamplat in urma cu 25 de ani", a precizat Nastase.

Dosarul Mineriadei a fost redeschis anul acesta, in luna martie.

Miron Cozma, pus sub acuzare in dosarul Mineriada

In acest dosar au fost audiati si pusi sub urmarire penala, printre altii, Ion Iliescu, care era presedinte la acea vreme, Petre Roman, Miron Cozma si Gelu Voican Voiculescu.

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, constand in aceea ca, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii prin declansarea unui atac asupra populatiei civile in iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului in Capitala.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - un senator PSD il asigura: N-are de ce sa-si faca griji

In ordonanta intocmita de procurorii Parchetului Militar, Ion Iliescu este acuzat ca "in zilele de 11 si 12 iunie 1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Marturie de la Mineriada: Am vazut cu ochii mei cum minerii au omorat un om

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal fostul director al SRI Virgi Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa - Scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

Dosarul Mineriadei Petre Roman, la Parchet: Violentele au avut ca tinta chiar persoana mea

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali, au fost pusi sub acuzare, pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului.

Iohannis a avizat inceperea urmaririi penale pentru Roman, Stanculescu si Voican Voiculescu (Video)

Acestia sunt: Miron Cozma (fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"), Cornel Burlec Plaies (fost ministru adjunct al Ministerului Minelor) - i-a preluat pe mineri la sosirea in Gara de Nord; Gheorghe Dobre (fost director Regionala CFR Craiova) - a asigurat conditii pentru ca trenurile cu mineri sa aiba drum liber pana in Capitala; cpt. (rez) Nicolae Camarasescu (fost inginer la Exploatarea Miniera Aninoasa), Stefan Bacs (fost lider de sindicat la Mina Lonea), Nicolae Ciocan (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Deva), Nicolae Stanca (fost director Exploatarea Miniera Deva), Viorel Temelescu (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Motru), Nicolae Miclaus (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Tebea), Petre Doroftei (fost director E.M. Tebea), Petru Brait (fost lider sindical la E.M. Petrila), Matei Drella (fost lider sindical la Mina Barbateni), Gheorghe Marchis (fost director la E.M. Petrosani), Ioan Constantin Ilinescu (fost inginer E.M. Aninoasa), Gheorghe Soltanel (fost director E.M. Comanesti), col (rez.) Dumitru Bondoc (militar activ la Sectia de Informatii Gorj-Biroul Motru).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Adrian Nastase dosar Mineriada, #Adrian Nastase audiat mineriada , #stiri dosarul Mineriadei