Dosarul Mineriadei: Adrian Sarbu a solicitat 20 kg de trotil pentru a-i arunca in aer pe protestatari

Joi, 15 Iunie 2017, ora 23:27
16920 citiri
Dosarul Mineriadei: Adrian Sarbu a solicitat 20 kg de trotil pentru a-i arunca in aer pe protestatari
Foto: Hepta.ro

Adrian Sarbu, care in 1990 ocupa functia de consilier al premierului Petre Roman, i-a cerut ministrului Apararii de la acea vreme, Victor Atanasie Stanculescu, sa ii puna la dispozitie explozibil pentru a-l folosi impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, potrivit rechizitoriului intocmit in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie.

"Inculpatul Adrian Sarbu, consilier al inculpatului Petre Roman, a fost in stare sa gandeasca atacuri teroriste asupra manifestantilor din Piata Universitatii, solicitand ministrului Apararii sa ii puna la dispozitie 20 kg de trotil pentru a-i arunca in aer pe protestatari. Acest fapt rezulta din declaratia lui Stanculescu Victor Atanasie", se arata in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, Stanculescu a catalogat intalnirea cu Adrian Sarbu ca fiind "un episod absurd", petrecut la debutul fenomenului Piata Universitatii.

"Asa se face ca, dupa instalarea baricadei, in Piata Universitatii, cred ca prin luna mai (...), in cabinetul meu a venit dl Adrian Sarbu. Acesta mi-a solicitat sa ii pun la dispozitie din depozitele Armatei o cantitate de trotil (aproximativ 20 kg), pentru a realiza un automobil capcana care sa fie detonat in Piata Universitatii.

Eu am ramas surprins de aceasta propunere si i-am explicat despre efectele dezastruoase pe care le-ar avea o asemenea actiune", se mentioneaza in declaratia data de fostul ministru al Apararii.

Victor Atanasie Stanculescu a precizat ca l-a sunat pe premierul Petre Roman si l-a intrebat daca el l-a trimis pe Adrian Sarbu.

"Nu i-am spus despre ce este vorba. Primul-ministru mi-a comunicat ca nu l-a trimis la mine pe sus-numitul. Constatand aceasta situatie, mi-am dat seama ca Adrian Sarbu venise la mine din proprie initiativa, cu o idee personala pe care i-am respins-o fara prea multe comentarii", a mai declarat Stanculescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director al SRI Virgil Magureanu au fost trimisi in judecata de procurorii militari pentru infractiuni contra umanitatii in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990.

Tot in acest dosar mai sunt trimisi in judecata, printre altii, si fostul lider al minerilor Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu - pe atunci vicepremier, dar si Adrian Sarbu - pe atunci sef de cabinet si consilier al premierului Roman.

Procurorii militari sustin ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac au fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a patru persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Adrian Sarbu atacuri teroriste Mineriada, #Adrian Sarbu trotil protestatari Mineriada, #dosar Mineriada trimis judecata, #Adrian Sarbu Dosarul Mineriadei , #stiri dosarul Mineriadei