Dosarul Mineriadei: Inculpatii Petre Roman si Miron Cozma se apara. Voican Voiculescu vede o diversiune in beneficiul lui Iohannis

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 15:38
14865 citiri
Dosarul Mineriadei: Inculpatii Petre Roman si Miron Cozma se apara. Voican Voiculescu vede o diversiune in beneficiul lui Iohannis
Foto: Hepta.ro

Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma si Gelu Voican Voiculescu, printre altii, au fost inculpati oficial de Parchetul General in Dosarul Mineriadei din 1990, pentru crime impotriva umanitatii.

Iata care au fost reactiile la cald la aflarea vestii:

Petre Roman, primul premier al Romaniei postdecembriste, a transmis ca el nu recunoaste absolut nicio acuzatie si e nevinovat.

"Este complet lipsita de temei aceasta acuzatie. Ce sa facem? Exact ceea ce am spus. Ca aceste acuzatii nu sunt adevarate. Nu am vorbit de multa vreme cu Ion Iliescu. Nu stiu exact ce spune dumnealui. Nu stiu despre ce este vorba in acuzatii. Indiferent despre ce este vorba, afirmatia mea e foarte apasata si categorica.

Nu e nicio dovada, nicio acuzatie care sa stea in picioare pentru mine. Nu au nicio sustinere aceste acuzatii. Numele meu nu poate fi patat cu asa ceva", a spus Petre Roman, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Fostul lider al minerilor Miron Cozma, si el inculpat pentru infractiuni contra umanitatii in acest dosar, a precizat ca e surprins de aceasta decizie.

"O surpriza si asta o subliniez (...) Mineriada este un termen absurd, care nu exista si nu este recunoscut. Dar acea actiune a fost pusa, chipurile, pe seama minerilor, tocmai pe ideea ca minerii erau cei care nu se puteau apara. Miron Cozma nu a fost niciodata un om care sa fie afiliat politic.

Tocmai pentru aceasta, pentru ca in permanenta am fost impotriva tuturor, Miron Cozma a facut 4 ani de inchisoare pe vremea lui Constantinescu, 4 ani de inchisoare pe vremea lui Ion Iliescu si 3 ani pe vremea lui Basescu. (...) Acele manipulari KGB-iste ale lui Ion Iliescu ca multumeste minerilor lui Cozma sunt niste aberatii care s-au produs dupa ce pe 13 iunie, cu bestialitate, au fost impuscati (...) ", a comentat Miron Cozma la B1 TV.

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sustine, insa, ca inculparea sa si a celorlalti reprezinta "o diversiune comandata pentru a-l scoate din impas pe presedintele Klaus Iohannis".

"Este o diversiune comandata pentru a-l scoate din impas pe presedintele Iohannis si a da o alta intorsatura atentiei publice de la asteptarea desemnarii candidatului de prim-ministru. Atunci repede s-au gasit in momentul asta, inainte de Craciun, sa anunte inculparea noastra. Sunt moduri scandaloase de a utiliza justitia in scopuri politice de moment", a declarat Gelu Voican Voiculescu pentru Mediafax.

El a mai spus ca-si sustine in continuare nevinovatia.

"Eu nu stiu cum nu se descalifica acesti juristi, care considera ca atunci cand s-a castigat cu 83%, eu am castigat cu 95% locul de senator la Buzau, FSN a castigat cu 67%, pe 14 iunie trebuia sa deschidem solemn Parlamentul, ne apucam sa facem si sa ordonam violente de strada, sa facem tot felul de lucruri intr-un mod absurd.

Adica ce nevoie aveam noi de asa ceva, in conditiile acestui triumf absolut. Deci e limpede ca s-a incercat impiedicarea deschiderii Parlamentului, care ar fi consfintit rezultatul alegerilor. Nu a reusit, pentru ca peste doua saptamani s-a intamplat ceea ce s-ar fi intamplat pe 14, dar forte revarsarde, nostalgice au vrut sa impiedice cu orice pret sa mearga Romania pe calea democratizarii si a statului de drept.

Atunci au facut acele provocari si violente din 13 iunie, care au antrenat reactia minerilor. Toate astea ne-au fost puse noua in carca. Ca niste juristi sa intre in capcana asta si sa se preteze la asemenea entorsa logica si sa ne inculpe in termenii acestia este inadmisibil", a afirmat Voiculescu.

Pe de alta parte, Marian Munteanu, unul dintre liderul protestatarilor, care a fost batut crunt de mineri in rascoala din 1990, a transmis ca se asteapta la pedepse mari in acest dosar.

"Anul acesta, in sfarsit s-au pus pe treaba. Interesul pentru aceste dosare trebuia sa fie permanent. La noi actioneaza o multime de forte care intervin nu doar in dezbaterea politica, dar treneaza si proceduri din anumite institutii. Am putea afla mai multe. Duiumul de nenorociri din tara noastra. Dupa parerea mea, imi este greu sa cred ca se vor putea gasi explicatii la nivelul presedintelui si al premierului pentru ce s-a intamplat in acele zile", a spus Marian Munteanu, la Antena 3.

Afla numele celorlalti inculpati si mai multe detalii despre dosar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#reactii inculpati dosarul mineriadei , #Ion Iliescu