Dosarul Mineriadei a fost trimis in judecata, dupa fix 27 de ani. Incepe procesul pentru Iliescu

Marti, 13 Iunie 2017, ora 15:42
15140 citiri
Dosarul Mineriadei a fost trimis in judecata, dupa fix 27 de ani. Incepe procesul pentru Iliescu
Foto: Hepta.ro

La exact 27 de ani de la inceputul Mineriadei din vara anului 1990, procurorii Parchetului Militar au decis trimiterea in judecata a dosarului.

Astfel, dosarul a fost trimis, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, transmit televiziunile de stiri.

In acest caz, sunt judecati, printre altii, fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman.

Tot in acest dosar mai sunt trimisi in judecata si fostul lider al minerilor Miron Cozma, fostul director SRI Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu - pe atunci vicepremier, dar si Adrian Sarbu - pe atunci sef de cabinet si consilier al premierului Roman.

Amintim ca dosarul Mineriadei din perioada 13-15 iunie 1990 a fost inchis si deschis de mai multe ori, iar Romania a fost condamnata la CEDO, in septembrie 2014.

Pe 9 martie 2015, instanta suprema a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei.

Apoi, pe 23 decembrie 2016, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu si Gelu Voican Voiculescu, printre altii, au fost inculpati oficial pentru infractiuni impotriva umanitatii.

Toti sunt acuzati ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si a populatiei din Bucuresti.

In acest atac, acuzatii au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Potrivit procurorilor, acest atac a avut urmatoarele consecinte:

1. uciderea prin impuscare a 4 persoane si ranirea prin impuscare a 3 persoane;

2. vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.269 de persoane;

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui numar total de 1.242 de persoane.

Iata cum se aparau Petre Roman si Miron Cozma

Cozma si Sarbu sunt acuzati ca au aderat la atacul generalizat si sistematic lansat impotriva unei populatii civile.

Intregul dosar are 500 de volume, in timp ce doar actul de acuzare are 2.200 de pagini.

Apoi, pe 17 ianuarie in acest an, avocatul lui Ion Iliescu a spus ca pregateste apararea, dupa audierea acestuia.

Pe 7 martie, presedintele Klaus Iohannis spunea ca asteapta finalizarea anchetelor Revolutiei si Mineriadei, "cum scrie la carte, prin decizii clare si rapide".

In luna aprilie, Guvernul a elaborat un proiect de hotarare care prevede desecretizarea unor documente emise de MApN referitoare la perioada Mineriadei.

Ion Iliescu si Petre Roman au fost audiati la Parchet in dosarul Mineriadei si pe 15 mai

F.N.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....